Bakgrundspapper uppe

«  Uppfann det kompakta ihopfällbara paraplyet

Porträttfoto av ung kvinna som ser in i kameran
Namn: Slawa Horowitz-Duldig

Slawa Horowitz föddes den 28 november 1901 i Horocko i Polen. Familjen drev en kvarn och Slawa hade en syster som hette Aurelie (men kallades Rella) och en bror som hette Nathan.
Osynlig ruta
  På grund av politiska oroligheter flyttade familjen till Wien i Österrike när Slawa var tio år. Hon gick i klosterskola och spelade piano. Men hon kom att utbilda sig i konst vid Wiens flickskola.
Osynlig ruta
  Efter skolan studerade Slawa för skulptören Anton Hanak, där hon träffade Karl Duldig som hon blev nära vän med. Sedan gick Slawa på Konstakademien i Wien, där hon tog examen 1929.
Osynlig ruta
  Det var under åren på Konstakademien som de en regnig dag var på Kunsthistorisches Museum. Slawa bar med sig ett stort paraply och frågade sig själv varför i hela friden hon måste släpa på något så otympligt. Varför kunde inte någon uppfinna ett litet ihopfällbart paraply som lätt kan bäras i en handväska?
Osynlig ruta
Ritningar på ihopfällbart paraply på en patentansökanSlawa började fundera, skissa och utarbeta mönster. Men hon gjorde det i hemlighet, för att kunna ta patent på det kompakta, ihopfällbara paraplyet om hon skulle lyckas. Hon uppmuntrades av både Rella, sina föräldrar och vännen Karl. Under förevändning att hon designade en lampskärm fick hon tag i hopfällbara ekrar, som hon fäste på ett skaft och satte fast ett svart sidentyg på det hela. Det sägs att det var Karl som kom på att handtaget kunde breddas så att ekrarna kunde passa in i det.
Osynlig ruta
  När uppfinningen efter flera månader blev färdig skickade Slawa in en patentansökan till Polen, Österrike, Tyskland, Storbritannien, Italien, Frankrike och USA. Den 19 september 1929 fick hon sina patent.
Osynlig ruta
  Ett företag i Österrike och ett i Tyskland började tillverka paraplyet, som kallade "Flirt". Det presenterades som att "skulptören Slawa Horowitz har uppfunnit ett magiskt paraply som kan vikas så litet att det får plats i en handväska". Slawa fick royalties på alla sålda paraplyer.
Osynlig ruta
  1931 gifte sig Slawa och Karl. Slawa jobbade åt ett möbelföretag och skapade möbler tillsammans med företagets arkitekt. 1938 föddes dottern Eva.

Foto av två kvinnor som sitter utomhus, kanske på ett kafé och skrattande tittar på varandra
Slawa Horowitz-Duldig med systern Rella i Wien cirka 1938.
Foto: victoriancollections.net.au
Osynlig ruta

Men det året invaderades Österrike av Nazityskland. Eftersom Slawa och hennes familj var av judisk släkt flydde Slawa, Karl och lilla Eva till Schweiz. Därifrån sålde Slawa rättigheterna till paraplyet till det österrikiska företaget som tillverkade det. På så sätt hade de råd att fly vidare, den gången till Singapore.
Osynlig ruta
  I Singapore startade Slawa och Karl en konstskola, och Slawa jobbade dessutom med restaurering av konst. Men när Storbritannien förklarat krig mot Tyskland blev de icke önskvärda där. Efter bara ett drygt år i Singapore utvisades de och hamnade då i Sydney i Australien. Där placerades de i interneringsläger.
Osynlig ruta
Illustration av historisk kvinna i fotsid dräkt som håller ett paraply i ena handen   Så småningom fick de möjlighet att bosätta sig i Melbourne. När andra världskriget kriget tog slut började Slawa Horowitz-Duldig att jobba som lärare i konst och tyska, först på en skola, sedan en annan, i 18 år. Samtidigt hade Slawa och Karl startat en egen affär för keramik.
Osynlig ruta
Först 1968 träffade Slawa sin syster Rella igen. Deras bror och pappa var försvunna sedan kriget.
Osynlig ruta
  Slawa Horowitz-Duldig dog den 16 augusti 1975, 73 år gammal. Familjens hem och studio är nu ett museum med en trädgård med brons- och terrakottaskulpturer.
Osynlig ruta

Paraplyer har funnits sedan årtusenden tillbaka. Som med många viktiga uppfinningar var det flera som fick idén till ett kompakt ihopfällbart paraply ungefär samtidigt, i olika länder. I Ungern fick två bröder som hette Balogh patent på ett ihopfällbart paraply redan 1923. I Österrikiske sägs Hans Haupt ha börjat skissa på ihopfällbara paraplyer redan omkring 1916, och sökt ett antal olika patent för varianter av ihopfällbara paraplyer, men det av hans paraplyer som blev känt (och såldes under namnet Knirp) fick han patent på först 1930.
Osynlig ruta
                 S:t Catherine's school i Melbourne införde 1978
                 Slawa Duldig Art Prize.

Avdelare i form av grå linje med en dataskärm till vänster

Rubrik: Kolla
Blinkande gul stjärna I Melbourne finns idag Duldig Studio, ett museum och en skulpturträdgård tillägnad Slawa och Karl Duldig.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till temasidan om uppfinnare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2023-03-25

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu