Bakgrundspapper uppe

«  Trotula från Salerno – den första kända gynekologen

Senare bild av Trotula
Namn: Trotula de Ruggiero/de Salerno

Medeltida bild av TrotulaAv förklarliga skäl finns det inga foton av Trotula – hon levde på 1100-talet. Bilden här ovanför är gjord långt senare. Den enda nästan samtida bild som finns kvar av henne ser du här till höger, och av den framgår det ju inte hur hon såg ut.
Osynlig ruta
  Vi vet inte heller när Trotula föddes, och inte ens riktigt vad hon hette, för somliga säger att Trotula var ett smeknamn för Trota, ungefär: "lilla Trota". Men hon var dotter i den adliga familjen di Ruggiero i Salerno i södra Italien, och hon levde och verkade i mitten av 1100-talet.
Osynlig ruta
  Eftersom hon kom från fin familj fick hon
möjlighet att studera. Det var vanligt i Italien då att överklassens döttrar utbildade sig. Vid den tiden hade det också för första gången startats en högre medicinsk utbildning utanför kyrkans värld: Scuola medica salernitana. Bland eleverna vid utbildningen fanns både kvinnor och män, med olika religion och olika språk (skolans språk var latin).
Osynlig ruta
På den tiden ansågs det att kvinnor skulle sköta kvinnors kroppar/sjukdomar, och Trotula lärde sig om kvinnokroppen. Hon specialiserade sig på sexualmedicin, där hon bland annat drev att kvinnor borde få tillgång till smärtlindring vid förlossningar.
Osynlig ruta
  Redan för tusen år sen skrev hon alltså, och föreläste på skolan, om menstruation, graviditet, tidig abort, barnafödande, preventivmedel, och hur en kunde lindra de fysiska problem som kunde uppstå för ogifta kvinnor eller änkor, som inte fick regelbundet utlopp för sin sexualdrift.
Osynlig ruta
  Trotula sa också, tvärtemot vad de flesta andra trodde och sa vid den tiden, att ofruktsamhet kunde bero på mannens kroppsliga problem, lika väl som på kvinnans.
Osynlig ruta
Trotula lärde ÄVEN sina elever att tänka förebyggande. För att kvinnor inte ska bli sjuka, är det viktigt med bra hygien, en balanserad kost och fysisk aktivitet, sa Trotula. Dessutom varnade hon för de medicinska följderna för den som utsattes för alltför mycket oro eller stress. Massage fanns ofta med i behandlingarna.
Osynlig ruta
  När Trotula di Ruggiero gifte sig, var det med en annan läkare i Salerno, Giovanni Plateo il Giovane. De fick två söner, som även de blev läkare. Både Trotula, hennes man och sönerna skrev en rad medicinska texter; själva och tillsammans. Ett gemensamt arbete var Encyclopaedia regimen sanitatis.
Osynlig ruta
  Trotula de Salerno dog förmodligen år 1097, och enligt sägnen var det så mycket folk i begravningsföljet att det blev 3 km långt.

Osynlig ruta
HÄR kan du läsa om hennes mest kända verk, som den gynekologiska vården byggde på i århundraden.
Osynlig ruta

Avdelare

Osynlig ruta
Judy Chicago: The Dinner Party. Detalj: Trotulas plats.
Den amerikanska konstnären Judy Chicagos berömda installation The Dinner Party har Trotula de Salerno bland "gästerna". Trotulas tallrik är en skildring av "Gynekologen som Gudinnan av helande".
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-07-27

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu