Bakgrundspapper uppe

«  Den första kvinnan i världen som blev världsmästare i schack

Vera Menchik i guldram
Namn: Vera Menchik Stevenson

Vêra Francevna Mencíková föddes i Moskva i Ryssland den 16 februari 1906. Hennes mamma var av engelskt och hennes pappa av tjeckiskt ursprung. Vera hade också en två år yngre syster, Olga.
Osynlig ruta
Vêra Mencíková som ung  När Vera fyllde 9 år fick hon ett schackspel av sin pappa och han lärde henne också att spela.Bild av en drottning i schack, i ljust trä Efter ryska revolutionen reste pappan till dåvarande Tjeckoslovakien och när Vera var
15 år flyttade den övriga familjen till Hastings, i England, dit Veras mormor tidigare hade rest.
Osynlig ruta
  I England drog sig Vera för att gå med i någon schackklubb innan hon lärt sig språket. Men 1923, när hon var 17 år, började hon spela schack i Hastings Schackklubb. Där blev hon bara bättre och bättre, och fick spela mot män i deras turneringar. 1925 ansågs hon som Englands skickligaste kvinna i schack. Veras syster Olga var nästan lika bra som hon.
Osynlig ruta
  Sommaren 1927 arrangerade FIDE (Världsschackförbundet) det första världsmästerskapet i schack för kvinnor. Det gick i London. Vera Menchik var 21 år och representerade Sovjet då hon blev den första kvinnan som vann ett världsmästerskap i schack.
Osynlig ruta
  Två år senare ställde hon upp i schackturneringen i Carlsbad, i dåvarande Tjeckoslovakien. När schackmästaren Albert Becker såg att hon, en kvinna, skulle vara med, skämtade han förlöjligande om henne och sa att den som förlorade ett parti mot henne skulle skulle få den äran att bli medlem i Vera Menchik Club... Han hade inte lika roligt längre när han själv, i just den turneringen, blev den allra första medlemmen i den klubben. Flera andra bland de bästa spelarna följde honom.
Osynlig ruta
Uppslag ur bok där Vera berättar om taktik för att försvara kungenDe följande tolv åren vann Vera varje världsmästerskap för kvinnor; i Hamburg, Prag, Folkestone, Warszawa, Stockholm och Buenos Aires. Under de sju världsmästerskapen representerade hon Sovjet i det första, England i det sista och Tjeckoslovakien i de fem däremellan. I alla världsmästerskapen tillsammans förlorade hon bara ett enda parti, vann 78, och fyra slutade med remi (oavgjort).
Osynlig ruta

Liten grå pil som pekar åt vänster Här intill är ett exempel på när Vera Menchik beskrev hur hon tänkte och vilka strategier hon använde sig av i sitt spelande.
Osynlig ruta

  1937 gifte sig Vera Menchik med den nästan trettio år äldre sekreteraren i British Chess Federation, Rufus Henry Streatfield Stevenson, men han dog efter att de varit gifta i knappt sex år.

Vera Menchik går runt och spelar med cirka 30 personer samtidigt
Vera Menchick går runt och spelar schack mot cirka 30 personer på en gång
och håller alltså lika många partier i huvudet samtidigt.
Osynlig ruta

Tyvärr fick världen aldrig se hur bra Vera Menchik egentligen kunde bli i schack. Hon blev bara 38 år gammal. I en bombraid över London under slutet av andra världskriget, den 27 juni 1944, dödades både Vera, hennes mamma och hennes syster Olga då deras hus i södra London bombades sönder totalt.
Osynlig ruta

Avdelare

Osynlig ruta
Vera Menchik var den första kvinnan som vann ett världsmästerskap, men hon var långt ifrån den första kvinnan i världshistorien som spelade schack! Kolla några bilder HÄR.
Osynlig ruta


  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-07-27

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu