Bakgrundspapper uppe

«  Första kvinnan i Sverige som blev utbildad ingenjör på Chalmers

Porträttfoto av Vera Sandberg som ung
Namn: Vera Sanberg

Vera Helfri Viktoria Sandberg föddes den 23 maj 1895 i Ljungby, men hon växte upp i Långasjönäs norr om Karlshamn i Blekinge. Där drev hennes driftiga mamma Maria Björkman pappersbruket, som hon ärvt. Veras pappa dog när Vera var nio år, så mamman lämnades ensam med sina fem döttrar och tre söner. (På pappans sida hade Vera också åtta äldre halvsyskon, men de var alla vuxna när pappan dog.)
Osynlig ruta
  1914, 19 år gammal, sökte Vera in på kemiutbilningen på Chalmers tekniska institut, som det hette på den tidern. Medan killarna sökte in via betyg, var Vera dessutom tvungen att göra inträdesprov för att visa att hon dög.

Vera Sandberg kom in på Chalmers, som enda kvinna bland 500 män. Men redan året efter kom ytterligare en tjej in, Sigrid Laurell.
När Vera tog sin examen skrev Svenska Dagbladet om henne den 14 juni 1917:
"Att en ung flicka på så kort tid förvärfvar sig ingenjörsexamen vittnar om en ovanlig flit och begåfning".
Osynlig ruta

  När Vera Sandberg 1917 var färdigutbildad kemist började hon jobba på Skandinaviska Raffinanderiet i Partille, där hon blev chef för laboratoriet. Hon gjorde också en längre studieresa till Tyskland 1920 för att vidareutbilda sig. Senare jobbade hon även på Reymersholms Oljefabrik i Karlshamn, Helsingborgs gummifabrik och på Sieverts kabelverk i Sundbyberg.


Vera Sandberg längst till höger, på Sieverts kabelverk.

Osynlig ruta
  1937 gifte sig Vera Sandberg vid 42 års ålder med en gammal studiekamrat från Göteborgstiden. Han var änkling med fem söner och jobbade på bruket i Storfors i Värmland. Vera flyttade dit och i och med det gav hon upp sin karriär för att istället vara hemmafru och uppfostra hans söner. (Men hon satt kvar tillsammans med sina syskon i styrelsen för pappersbruket i Långasjönäs.)
Osynlig ruta
  När Veras man dog 13 år senare flyttade Vera till Stockholm. Vera Sandberg Resare dog den 24 december 1979.

Foto av statyn föreställande Vera Sandberg sittande framför vätskefyllda flaskorOsynlig ruta
Idag lever hennes namn vidare genom gatan Vera Sandbergs allé i Göteborg, Camp Vera (en teknikhelg för kvinnor) och genom statyn "Veras laboratorium" som Chalmers lät resa för henne sommaren 2019. Statyn är speciell, eftersom den är mekanisk och ljussatt, och den visar på så sätt en arbetande Vera.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-07-27

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu