Bakgrundspapper uppe

«  Den första kvinnan som blev ledare för Cherokee Nation

Porträttfoto av Wilma Mankiller i medelåldern
Namn: Wilma Mankiller

Wilma Pearl Mankiller föddes den 18 november 1945, som det sjätte av elva barn till en far som var Cherokee (ah-ni-yv-wi-ya) och en mor som var av holländsk och irländsk släkt. Cherokee-symbol i form av ett taggit hjul som kallas spindelnFamiljen levde då i Tahlequah i Oklahoma i USA, bland andra cherokeer enligt gamla traditioner. Men när Wilma var i 11-årsåldern flyttade de till San Fransisco, som ett led i myndigheternas försök att få ursprungsbefolkningen att leva mer amerikanskt "mainstream". Det blev en chock för barnen, men de vande sig ganska snart.
Osynlig ruta
Porträttfoto av ung Wilma Mankiller med håret i hästsvans  17 år gammal gifte sig Wilma med en man från Ecuador och fick två döttrar med honom. Sen återupptog hon sina studier och tog examen i samhällsvetenskap vid Arkansas universitet.
Osynlig ruta
  Wilma Mankiller hade gått med i aktiviströrelsen bland ursprungsbefolkningen, och 1969-1971 engagerade hon sig i ockupationen av Alcatraz. Innan fängelset byggdes där hade ön varit en indiansk begravningsplats. Ockupanterna krävde att fängelset skulle förvandlas till ett kulturcenter med möjlighet att studera Native American Studies, ett andligt center, ett ekologiskt center, och ett museum om USA:s ursprungsbefolkning. Tanken var att alla anställda dessutom skulle vara från ursprungsbefolkningen.
Osynlig ruta
Avlångt foto av skrattande Wilma Mankiller. På fotot som poppar upp då du klickar på denna bild är hon omgiven av barn i en skola och hon håller i en skolbok   Alcatraz-ockupationen blev ett politiskt uppvaknande för Wilma Mankiller. Hon blev radikal och stödde AIM, American Indian Movement och Svarta Pantrarna.
Osynlig ruta
  Efter att hon skilt sig 1975 flyttade Wilma Mankiller tillbaka till Oklahoma med sina döttrar. Där började Illustration av Cherokee dream cather i form av ett hjärta med fjädrar hängandehon arbeta för Cherokee Nation.

Osynlig ruta
Klicka på bilden till höger för att se hela. Liten grå pil som pekar håt höger
Osynlig ruta

  1983 valdes Wilma Mankiller till biträdande chef och två år senare blev hon den första kvinnan som var chef över Cherokee Nation. Hon gifte senare om sig med en annan Cherokee, som hon länge varit vän med.
Osynlig ruta
  Wilma Mankiller var ledare för Cherokee Nation i tio år. 1995 avstod hon från att än en gång ställa upp till omval, på grund av hälsoskäl.
Citat av Wilma Mankiller: I Iroquois-samhället uppmuntras ledarna att minas sju generationer i det förflutna och överväga sju generationer i framtiden när de fattar beslut som påverkar folket.
Under de tio år som Wilma Mankiller var chef anslöt sig allt fler med Cherokee-ursprung till Cherokee Nation, de ökade från omkring 55 000 till cirka 170 000 medlemmar. Hon arbetade intensivt för Cherokeernas självständighet, och som feminist engagerade hon sig särskilt för kvinnornas rättigheter. Det gällde inte minst att återta den makt som kvinnor haft inom urpsrungsbefolkningarna innan européerna invaderade Nordamerika. Hon kämpade för att förbättra utbildning, hälsofrågor och bostadsfrågor.
Foto av Wilma Mankiller bredvid en  staty av en Cherokeekvinna med barn på ryggen. I bakgrunden syns symbolen för Cherokee Nation på väggen.
  1990 skrev Wilma Mankiller under ett historiskt avtal om självstyre. Det innebar att Cherokee Nation fick hand om de pengar som tidigare skötts av Indianbyrån i Washington. Egna domstolar och polis inrättades liksom ett eget skattesystem.
Osynlig ruta
  Wilma Mankiller fick en mängd pris för sitt arbete, inklusive den tjusigaste medalj en civilperson kan få från presidenten. Hon utsågs till Årets kvinna av tidskriften Ms. 1987 och valdes in i National Women's Hall of Fame 1993. Det har också spelats in flera filmer om henne.
Osynlig ruta
  Men trots allt förtryck Wilma Mankiller utsattes för i egenskap av att tillhöra ursprungsbefolkningen, har hon uttalat att hon stött på mer diskriminering som kvinna än som indian.

Foto av Angela Davis, Wilma Mankiller och Gloria Steinem
Angela Davis, Wilma Mankiller och Gloria Steinem.

Osynlig ruta
Porträttfoto av Wilma Mankiller på äldre dagar, hon ler och har glasögon på sig   Gloria Steinem skrev 1993 en mycket positiv recension av Wilma Mankillers självbiografi, Mankiller: A Chief and her People, vilket ledde till att Mankiller och Steinem sen blev mycket nära vänner. – I ett rättvist land skulle hon ha varit president, sa Gloria Steinem om vännen.
Osynlig ruta
  Från att ha överlevt bröstcancer, cancer i lymkörtlarna, en mycket allvarlig bilolycka samt en njurtransplantation dog Wilma Mankiller slutligen i cancer i bukspottkörteln den 6 april 2010.
Osynlig ruta
  – Vi är ett bättre folk och starkare som stamnation tack vare hennes exempel av Cherokee-ledarskap, statsmannaskap, ödmjukhet, nåd, beslutsamhet och handlingskraft
, sa Chad Smith, dåvarande chef för Cherokee Nation, vid hennes död.

Citat av Wilma Mankiller: Trots att många av icke-ursprungsfolk har lärt sig väldigt lite om oss, har vi hela tiden fått lära oss allt om dem. Vi tittar på deras filmer, läser deras litteratur, tror i deras kyrkor och går i deras skolor. Varje third-rade-student i USA får lära sig konceptet om européer som upptäcker Amerika som en "ny värld" med bördig jord, rikliga gåvor av naturen och härliga berg och floder. Endast de mest upplysta lärarna kommer att förklara att denna värld verkligen inte var ny för de miljoner i urpsrungbefolkningen som redan bodde här när Columbus kom.
Linje av ett Cherokee-mönster i rött, gult, grönt, vitt och svart

P.S.
Ibland har det framställts som att Wilma Mankiller var den första kvinnan som chef för någon ursprungsbefolkningsgrupp i USA. Det stämmer inte. Hon var den första kvinnan som blev chef över Cherokee Nation, men innan européerna intog Nordamerika hade kvinnor ofta höga position hos såväl Cherookeerna som andra grupper inom ursprungsbefolkningen. Andra grupper har dessutom haft kvinnor som ledare sedan många århundraden, som exempelvis Apacher, Irokeer, Ojibwa, Seminoler och Sioux.
Osynlig ruta
Namnet Mankiller syftar på en gammal stridsrang hos Cherokeerna, Asgaya-dihi, som betyder ungefär: väktare av folket.
Osynlig ruta

Helbildsfoto av Norma Mankiller med texten: Jag vill bli ihågkommen som den person som hjälpte oss att återfå tron på oss själva.
Osynlig ruta
Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-07-27

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu