Osynlig ruta

Osynlig ruta
Häftena

Här finns alla fem häften i Kvinnofrontens serie Att skriva feministiskt. Längre ner kan du läsa lite om varje häfte. Själva häftena kommer upp som pdf-filer när du klickar på bilden av det häfte du vill läsa.
Osynlig ruta
Har du inte Acrobat Reader, som behövs för att läsa pdf-filer, så hämta det gratis HÄR!
Osynlig ruta

Bild av alla fem häften i serien "Att skriva feministiskt"
KOLLA!
ROSA PIL

Osynlig ruta
För att pdf-filerna inte ska ta för stor plats har vi gjort kvalitén lite sämre.
Men i tryck är det skarpare!

Du kan klicka på namnet också,
för att komma till det häfte du vill läsa.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

Bild av häfte 1 i serien
 ISBN
 978-91-978519-0-9

Häfte 1.
Mansmedia
– hur de påverkar oss &
vad vi kan göra åt det

Vi börjar med att berätta om mansmedia, för att vi tycker att det är just när vi inser hur medierna fungerar, som vi verkligen fattar att vi måste skriva själva.
Osynlig ruta
   I det första häftet berättar vi alltså om varför feminister pratar om "mansmedia". Vi skriver om medieägandet i Sverige, hur medierna påverkar oss, och kanske viktigast – vad vi kan göra åt det. Vi skriver också om vad som kan få oss att trots allt (våga) börja skriva, och tipsar om vad som är grunden för just feministiskt skrivande.

Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig ruta

Bild av häfte 2 i serien
 ISBN
 978-91-978519-1-6

Häfte 2.
Vems språk? – om språk & feminism

I skolan har många av oss fått lära sig att språket är nåt bestämt och låst, med fasta regler, som bara kan och får skrivas på ett (rätt) sätt. Men egentligen är det nästan tvärtom – språket förändras hela tiden. Så frågan är vem som förändrar språket, och hur?
Osynlig ruta
   I det andra häftet skriver vi om språk utifrån klass och kön, vi berättar om feministisk språkforskning och vad den har hittat av språkliga "regler" om kvinnoförtryck – och så skriver vi förstås om vad vi själva kan göra för att förändra språket som vi vill.

Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig ruta

Bild av häfte 3 i serien
 ISBN
 978-91-978519-2-3

Häfte 3.
Hantverket
– konsten att skriva så att andra vill läsa

Många föreställer sig att skrivande är nåt som en del bara "kan" – och andra inte. Inte jag i alla fall, säger många. Men egentligen kan nog alla lära sig skriva – även feministiska artiklar – för skrivande är ingenting medfött, det är ett hantverk.
Osynlig ruta
   I det tredje häftet berättar vi om "tabbekvoten" och andra peppande, praktiska tips. Vi skriver om vad vi kan lära oss av tjej- & damtidningar, och av "de gamla grekerna". Och så tipsar vi om olika "knep" – till exempel hur du kan lägga in små, enkla "applådfällor" i det du skriver.

Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig ruta

Bild av häfte 4 i serien
 ISBN
 978-91-978519-3-0

Häfte 4.
Feministiska artiklar
& annan argumenterande text

I det fjärde häftet berättar vi om sånt du kan tänka på när du skriver just feministiska artiklar och notiser, eller nåt annat av det som brukar kallas argumenterande text.
Osynlig ruta
   Vi berättar om folks läsvanor, om olika sorters skrivande, och om hur du får "flyt" i din text. Vi skriver om hur en argumenterande text är uppbyggd och om den "känslo-mässiga skrivarprocess" vi alla går igenom när vi skriver. Och så slutar vi med en rad korta och superbra tips om allt möjligt!

Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig ruta

Bild av häfte 5 i serien
 ISBN
 978-91-978519-4-7

Häfte 5.
Diverse skrivtips
+ något om språkråd, upphovsrätt & lite av varje

Allt sånt som vi tyckte var viktigt att ha med, men som inte riktigt passade in på de fyra första häftenas teman, tog vi helt enkelt med i det sista häftet i serien.
Osynlig ruta
   I det femte häftet skriver vi alltså om upphovsrätt, om PUL (personuppgiftslagen), och om hur du själv kan mäta hur "läsbar" din text är. Vi berättar också om konsten att skriva notiser, och om att skriva agitatoriskt – alltså att skriva så att läsaren får lust att göra nåt. Dessutom skriver vi om hur vi kan komma över våra motstånd mot att skriva!

Osynlig ruta

Osynlig ruta

Obs! Vi har lagt ut hela häftena här på hemsidan för att vi vill att alla ska ha chans att läsa dem, alltså oavsett om du har råd att köpa dem eller inte (fast de är jättebilliga!). Men det gäller bara för din egen personliga del! Hela materialet är upphovsrättsskyddat.
Vill du använda häftena i cirklar eller vill du sprida dem till andra, så beställ häftena från oss!
Osynlig ruta

Osynlig ruta