Bakgrundspapper uppe

« Tillbaka

Ihopsatt collage av foton av tre kvinnor
Charlotte Despard, Hanna Sheehy-Skeffington och Margaret Bondfield.

Rubrik: Women's Peace Council

Women's Peace Council (WPC) startades i Storbritannien 1915. Den startades av medlemmar i WFL, Women's Freedom League, men många andra kvinnor deltog också.
Osynlig ruta
  När första världskriget bröt ut valde de två andra större organisationerna för kvinnors rösträtt i Storbritannien att ställa sig bakom landets krigsinsatser. Men i WFL var de flesta av medlemmarna pacifister. De tyckte att Storbritannien borde anstränga sig för att försöka förhandla fram fred. Därför bildades Women's Peace Council.
Osynlig ruta
Foto på kvinnor som sitter runt bord och tillverkar dockor i WFL:s leksaksfabrik  Förutom att protestera mot kriget och driva krav på fredsförhandlingar, organiserade WPC stöd åt familjerna till skadade soldater. En gång beställde de 200 par skor åt barn, andra gånger tillverkade de leksaker åt barnen, och de organiserade matutskänkningar med vegetarisk mat.
Osynlig ruta
Rockmärke för Women's Peace Crusade med namnet runt och en ängel i mitten   WPC ställde sig dessutom bakom Women's Peace Crusade, en annan organisation som arbetade för fredsförhandlingar, och som var mest aktivt i norra Storbritannien. Den leddes av Helen Crawfurd, Agnes Dollan och Mary Barbour.
Osynlig ruta
  Bland de mest kända medlemmarna i WPC fanns Charlotte Despard från WFL, fackföreningsledaren Margaret Bondfield och irländska Hanna Sheehy-Skeffington.
Osynlig ruta
  Eftersom nationalismen var stark i Storbritannien under första världskriget blev kvinnorna som kämpade för fred hårt angripna i medierna. Men de stod på sig.
Osynlig ruta
Idag finns återigen Women's Peace Council i Storbritannien, men det är en ny och annan organisation som antog det gamla namnet när den startades.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kvinnoorganisationer
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu