Bakgrundspapper uppe

«  Tillbaka

Tidningen logotype med en illustrerad kvinna som håller upp en slinga som det står "Bean na h'Eireann (The Woman of Ireland" på, och i bakgrunden en soluppgång
Rubrik: Bean na hÉireann - Irländskan

Bean na hÉireann var en irländsk feministisk månadstidning som startades 1908 av organisationen INE, Inghinidhe na hÉireann (Irlands Döttrar). Helena Molony tog initiativet till tidningen och hon blev också Bean na hÉireanns redaktör. Precis som för organisationen var huvudsyftet för tidningen att uppmana till kamp för Irlands självständighet.
Osynlig ruta
  Tidningen skrev om rösträtt för kvinnor, om arbetsmarknadsfrågor och facklig kamp, och om politik över huvud taget. Dessutom tog den upp mode och recept, den hade barnsidor med tävlingar och en återkommande trädgårdskrönika som skrevs av Constance Markievicz, fast under pseudonym. Bland andra som medverkade fanns också Constances syster Eva Gore-Booth.
Osynlig ruta
Omslag till ett nummer av Bean na h'Eireann   Förutom det bevakade tidningen vad som hände i andra länders kvinnorörelser. Och den uppmanade läsarna att bevara det iriska språket, stötta irländsk kultur och köpa irländska varor – oavsett om det gällde kläder, smycken eller mat. Bean na hÉireann blev snabbt populär i ganska vida kretsar.
Osynlig ruta
Redaktionen skrev att de var en kvinnotidning som stödde "fullständig separatism, växande feminism och irländskors intressen generellt". Tidningen propagerade också uttryckligen för att folk skulle ta till vapen mot den brittiska armén.
Osynlig ruta
  Trots att Bean na hÉireann var populär las den ner igen redan 1911. Kanske berodde det till en del på att Maud Gonne så ofta var i Frankrike och Helena Molony blev för ensam i ansvaret för tidningen.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kvinnotidningar
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-06-08

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu