Bakgrundspapper uppe

« Tillbaka

Foto av Mother Jones och en annan kvinna som sätter på skor på två fattigt klädda barn

Mother Jones var ingen feminist i betydelsen att hon jobbade för rösträtt för kvinnor eller så, det var klass som gick före allt för henne. Hon sa tvärtom att rösträtt inte gjorde nån större nytta, det viktiga var att gå ut på gatorna och agitera. Däremot jobbade hon mycket med gruvarbetarnas fruar och barn.
Osynlig ruta
  Eftersom strejker drabbade hela familjerna, engagerade Mary Harris Jones fruarna och barnen att demonstrera mot strejkbrytare. Flera gånger använde kvinnorna sina kvastar och moppar för att driva bort strejkbrytarna.
Osynlig ruta
  Om ni blir arresterade, sa Mother Jones, så sjung så högt ni kan så mycket ni kan i häktet. Då blir de tacksamma att få bli av med er.
Illustration av Pinkerton-gubbar som skyddar strejkbrytare från gruvarbetarhustrur
Vakter från Pinkerton skyddade strejkbrytare mot gruvarbetarhustrur
i Buchtel, i Ohio 1884.

Osynlig ruta
Det fanns inga lagar mot barnarbete i USA i slutet av 1800-talet. Ofta arbetade både pappan och ett antal av barnen i gruvorna. År 1910 utnyttjades över 2 miljoner barn i barnarbete i USA.
Osynlig ruta
Foto av barn med plakat  1903 gjorde Mother Jones en aktion med barn. De strejkade, som sina pappor, och Mother Jones ledde dem i en karavan ända från gruvområdena i Kensington i Pennsylvania till president Roosevelts hem på Long Island i New York för att bevisa att barnarbete var vanligt förekommande och att presidenten hade ett ansvar för att stoppa det. Barnen höll plakat med texter som "Vi vill ha tid att leka" och "Vi vill gå i skolan".
Osynlig ruta
  Presidenten vägrade gå ut och prata med dem, men aktionen väckte stor uppmärksamhet i medierna, som började skriva mer om barnarbete.

Foto av arbetande småflickor
Arbetande småtjejer.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

 Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan om Mother Jones
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-06-21

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu