Bakgrundspapper uppe

« Mother Jones – "Den farligaste kvinnan i Amerika"


Namn: Mary Harris Jones - "Mother Jones"

Mary Harris föddes i augusti 1837* på landsbygden nära Cork i Irland. Släkten var politiskt aktiv sen generationer och hennes farfar hängdes 1851 för sitt engagemang. Kort efter det emigrerade hennes pappa till Toronto i Kanada, och efter ett tag åkte mamman och de fem barnen efter.
Osynlig ruta
  Mary gick i skolan och började 1854 jobba som lärare i Maine i USA, dit hela familjen flyttat. Ganska snart gick hon över till St. Mary's Convent school i Michigan. Sen flyttade hon till Chicago, där hon jobbade som sömmerska, och 1860 drog hon till Memphis, Tennessee, där hon jobbade som lärare igen.
Osynlig ruta
  I Memphis träffade Mary George E. Jones, som hon gifte sig med. Genom honom mötte hon gruvarbetarna – han var ledande i gruvarbetarfacket.
Osynlig ruta
  Mary och George fick i rask takt fyra barn. Men gula febern drabbade Memphis 1867 och Mary förlorade först sina barn en efter en, och till slut även mannen, inom loppet av någon vecka. Hon stannade och vårdade andra sjuka tills epidemien var över, sen reste hon till Chicago och började jobba i en egen sömmerskebutik.
Osynlig ruta
Fyra år senare, i den stora branden i Chicago 1871, förlorade Mary allt hon ägde, både butiken och sitt hem. Efter det hade hon inget fast hem. När nån frågade, svarade hon: – Min adress är som mina skor. Den reser med mig. Jag stannar där det är en kamp mot det som är fel.
Osynlig ruta
  Detta var under den industriella revolutionen och Mary Harris Jones reste till ställen där det just då pågick någon strejk. Hon höll agiterande tal, utbildade folk och hjälpte de strejkandes familjer. Hon började kallas Mother Jones och "kolgruvarbetarnas ängel". Mother Jones gillade hon, men det där med ängeln gillade hon inte.

Mother Jones: I'm not a humanitarian - I'm a hell-raiser
Läs mer om hennes agitation bland kvinnor och barn HÄR.
Osynlig ruta

Mother Jones var perfekt som agitator. Hon såg ut som en snäll, gammal mormor, men höll tal som både var uppviglande och roliga. Citat av henne spreds snabbt.
Osynlig ruta
  Så småningom anställdes Mother Jones av United Mine Workers of America. Hon övergick sen till att jobba för Socialist Party, som hon var med och startade 1898. Hon var dessutom med och startade IWW, Industrial Workers of the World 1905, tillsammans med bland annat Lucy Parsons. I IWW lärde hon också känna den unga agitatorn och organisatören Elizabeth Gurley Flynn.
Osynlig ruta
  Mother Jones arresterades ett antal gånger, och fängslades kortare tider. Men det gjorde henne inte mindre stridbar, tvärtom. En gång på äldre dar ville polisen placera henne på hotell istället för i arresten, men hon krävde att få placeras där de andra arresterade fanns.
Osynlig ruta
  Hennes förmåga att uppvigla, engagera, utbilda och organisera folk gjorde att hon på sin tid blev en av de mest kända kvinnorna i USA. Det ledde också till att president Theodore Roosevelt kallade henne "Den farligaste kvinnan i Amerika" (The Most Dangerous Woman in America).
Osynlig ruta
  Sina sista år levde Mother Jones hos en pensionerad kolgruvearbetare och hans fru. Mary Harris Jones dog, 93 år gammal, den 30 november 1930.
Osynlig ruta

Osynlig ruta
* Senare sa Mary Harris Jones (och skrev i sin självbiografi) att hon var född den 1 maj 1830, men det stämmer inte med historiska fakta. Förmodligen ville hon odla sin mormorsframtoning genom att göra sig äldre, och samtidigt knyta ihop sig själv med arbetarrörelsens dag.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

Något som Mother Jones alltid drev, var hur viktigt det är med folkbildning, alltså att arbetarklassen skulle utbilda sig själva. Citatet här nedanför är ett som hon är väldigt känd för:
Illustration av Mother Jones med texten: "Sit down and read. Educate yourselves for the coming conflicts." Mother Jones
Osynlig ruta


Osynlig ruta
Lyssna på den enda kända inspelningen av Mother Jones röst,
gjord samma år som hon dog, 1930.

Avdelare i form av ett svart streck som det ligger en massa uppslagna böcker utslängda på

Rubrik: Läs mer
Läs Mother Jones självbiografi på nätet.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema facklig kamp
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-05-03

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu