Bakgrundspapper uppe

«  Driftig feministisk organisatör mot prostitution

Porträttfoto av äldre Bertha Pappenheim i guldram
Namn: Bertha Pappenheim

Bertha Pappenheim föddes den 27 februari 1859 i Wien i dåvarande kejsardömet Österrike. Hon var tredje dotter i en strikt judisk köpmannafamilj. Men bägge systrarna hade dött tidigt, så hon växte upp med en drygt ett år yngre lillebror.
Osynlig ruta
  Genom att syster och bror i familjen behandlades helt olika lärde Bertha sig om kvinnors och mäns värde. Hon ville studera, men efter flickskolan måste hon bli hemmadotter och hjälpa sin mamma. Hon förväntades gifta sig, men det var inte den framtid hon ville ha.
Osynlig ruta
Foto av ung Bertha Pappenheim i helfigur i riddräkt med piska i ena handen och handskar i andra   När pappan 1880 blev sjuk och sedan dog drabbades Bertha, 21 år gammal, av ångest och hallucinationer. Hon behandlades av en läkare som var vän med Sigmund Freud, vilket gjorde att Bertha blev förebilden för fallstudien Anna O. i deras beskrivningar av hysteri i dåtida tidskrifter, och senare även i ett antal böcker genom åren. (Men det var inte förrän i början av 1950-talet som det avslöjades att det var hon som var "Anna O", det vill säga långt efter att hon hade dött.)

Liten grå pil som oekar åt vänster Bertha 1882, när hon börjat bli frisk igen.
Osynlig ruta

  Under sjukdomstiden blev Bertha dessutom morfinberoende. Men efter två års sjukdom och behandling hade hon både återhämtat sig från sjukdomen och lyckats ta sig ur beroendet. Bertha påbörjade då en sjuksköterskeutbildning. När hon senare hade hand om andra med psykiska besvär motsatte hon sig att de skulle behandlas med psykoanalys, och hon ville aldrig prata om sina egna erfarenheter av det.
Osynlig ruta
1888 flyttade Bertha Pappenheim och hennes mamma till Frankfurt i Tyskland. Där började Bertha arbeta bland annat på ett soppkök, på stadens fattigkontor och på ett flickhem som drevs av en judisk kvinnoförening, IS, Israelitischer Frauenverein. 1895 blev hon tillfälligt ansvarig för flickhemmet Porträtt av kvinna med stor mörk ram runtJüdishes Mädchenwaisenhaus, och året därpå officiell direktör för det. Under Bertha Pappenheims ledning ändrades målet under de kommande åren från att förbereda flickorna inför äktenskap till att de skulle få utbildning med inriktning på att kunna försörja sig själva genom yrkesarbete.

Porträtt av Bertha Pappenheim Liten grå pil som pekar åt höger
kanske målat av Dora Edinger.
Osynlig ruta

  Under 1880-talet hade Bertha också börjat skriva – både romaner, pjäser, barnböcker och kvinnopolitiska texter samt om judiska frågor. Först publicerade hon sig under namnet Paul Berthold, men från 1902 skrev hon i eget namn. Hon översatte också feministiska böcker, exempelvis av Mary Wollstonecraft, till tyska.

Massor av flickor i flera rader bakom varandra, längst till höger står Bertha Pappenheim. De är utomhus med träd i bakgrunden
Bertha Pappenheim och flickor på Jüdishes Mädchenwaisenhaus
i Frankfurt i slutet av 1800-talet.
Osynlig ruta

Genom arbetet på flickhemmet blev Bertha Pappenheim allt mer engagerad mot prostitution och det som då kallades vit slavhandel, men som numera kallas trafficking. Hon försökte få den judiska församlingen att ta upp frågan, eftersom hon såg hur flera judiska män agerade hallickar och utnyttjade unga flickor i prostitution. Men ingen ville ta i förtrycket.
Osynlig ruta
Foto av bertha Pappenheim i tjusig mörk klänning med spetsar och långa spetshandskar  1901 tog Bertha Pappenheim tillsammans med Henriette Fürth därför initiativ till den judiska föreningen Weibliche Fürsorge (Kvinnors omsorg) för att stötta utsatta flickor och kvinnor. 1902 höll de en stor konferens om prostitution i Frankfurt. Föreningen drev krav på kvinnors rättigheter över huvud taget – och de väckte uppståndelse genom att de pratade högt om sådant som kvinnor då förväntades hålla tyst om, som ogifta mödrar, "oäkta" barn* och mäns sexuella utnyttjande av flickor och kvinnor i prostitution.
Osynlig ruta
  Två år senare tog Bertha Pappenheim tillsammans med bland andra Henriette May i Berlin och Sidonie Werner i Hamburg också initiativ till att utveckla arbetet till en riksorganisation, JFB, Jüdischen Frauenbund. Både protestantiska och katolska kvinnor hade sina nationella organisationer, så Bertha hade länge drivit att även judisk-tyska kvinnorOmslag till tidningen Blätter des JFB behövde sin organisation. JFB gav ut tidningen Blätter des JFB.
Osynlig ruta
  1907 startade Weibliche Fürsorge och JFB ett hem för utsatta flickor och ogifta mödrar i staden Neu-Isenburg, nära Frankfurt. Även i Berlin startade JFB ett flick- och mödrahem. De drev också att kvinnor skulle ha samma rättigheter som män, inklusive rösträtt.
Osynlig ruta
  JFB samarbetade dessutom med liknande organisationer i andra länder och Bertha Pappenheim reste på internationella konferenser om prostitution i bland annat London, New York, Leipzig och Madrid. Hon reste också till Ryssland. Många liknade henne då vid den berömda brittiska kämpen mot prostitution Josephine Butler.

Foto av tolv barn med tre personal på en gård, i bakgrunden står några större tjejer på en trappavsats
Några lekande barn och personal vid flick- och mödrahemmet i Neu-Isenburg.
De större tjejerna tittar på i bakgrunden.
Osynlig ruta

1914 startades Judiska kvinnors världförbund i Rom, med Bertha Pappenheim som ordförande. Men när första världskriget en kort tid senare inleddes upplöstes organisationen igen. Istället gick Bertha in i styrelsen för den borgerliga tyska kvinnorörelsens paraplyorganisation BDF, Bund Deutscher Frauenvereine, där Marie Stritt tidigare varit ordförande.
Osynlig ruta
  Bertha Pappenheim måste ha varit väldigt språkligt begåvad, för hon pratade tydligen sex språk flytande: tyska, engelska, jiddish, hebreiska, franska och italienska. Hon har också beskrivits som ovanligt klok, driftig, beslutsam och modig. Hon hade stor betydelse för feministiska judiska kvinnor i Tyskland under sin tid, och för kampen mot prostitution.
Osynlig ruta
Foto av en äldre och en yngre kvinna som går på något kaféliknande ställe och pratar med varandra  Efter första världkriget fortsatte Bertha Pappenheim kampen mot prostitution och arbetet på flick- och mödrahemmet i Neu-Isenburg. 1924 avgick hon som ordförande i JFB, men bodde kvar på hemmet. Vid den tiden skrev hon första delen av boken Sisyphus – gegen den Mädchenhandel (Sisyfos – mot handeln med flickor). Där drev hon återigen det som hon gjort genom hela livet, att prostitution inte var "fritt" val utan något den gör som inte har mycket annat att välja på. Den andra delen av boken publicerades 1930.

På äldre dar blev Bertha Pappenheim mycket nära vän med den betydligt Liten grå pil som pekar snett uppåt
yngre Hannah Karminski. Hannah planerade att skriva en biografi om Bertha, och hade samlat på sig en mängd dokument. Men nazisterna förstörde allt JFB:s material, och Hannah Karminski fördes till koncentrationslägret Auschwitz, där hon mördades 1943.
Osynlig ruta

När nazisterna kom till makten i Tyskland 1933 var Bertha Pappenheim först emot att judar skulle fly landet. Men hon insåg snart att det var nödvändigt, och hjälpte flera av de judiska flickorna på hemmet att fly till Storbritannien för att komma undan.
Osynlig ruta
  1936 skickade Gestapo efter Bertha Pappenheim för att förhöra henne om flick- och mödrahemmet. Då var Bertha redan allvarligt sjuk i cancer, och efter det förhöret blev hon sängliggande.
Osynlig ruta
  Bertha Pappenheim dog i hemmet i Neu-Isenburg den 28 maj 1936, 77 år gammal.
Osynlig ruta
  Under Kristallnatten i november 1938 brändes flera av husen på flick- och mödrahemmet i Neu-Isenburg ner. Organisationen JFB förbjöds av nazistregimen samma år. Nazisterna stängde resten av hemmet och såväl flickor som personal fördes till koncentrationsläger och mördades.
Osynlig rutaBlått frimärke med Bertha Pappenheim på, och så står det 40 Deutsche Bundespost på

Ett minnescenter för Bertha Pappenheim öppnades 1997 på den plats där flick- och mödrahemmet i Neu-Isenburg legat. DGTD, Die Deutsche Gesellschaft für Trauma und Dissoziation, delar ibland ut Bertha Pappenheim-priset till forskare med inriktning på trauma och traumabehandling. 2020 fick ett torg i Frankfurt namnet Bertha Pappenheim-Platz. En gata i Neu-Isenburg är uppkallad efter henne. Det finns dessutom ett antal böcker om henne.
Osynlig ruta

* Barn som var födda till föräldrar som inte var gifta, det vill säga födda utanför äktenskapet kallades förr i tiden nedlåtande för "oäkta" barn.

Avdelare i form av grå linje med en dataskärm till vänster

Rubrik: Kolla
Blinkande gul stjärna Bertha Pappenheim samlade på spetsar som hon köpte på sina många resor. Samlingen av närmare 2 000 spetsar, broderier etc skänkte hon till MAK, Museum für angewandte Kunst, och några exempel kan ses HÄR.

Osynlig ruta

 Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2025-01-29

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu