Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  Marockansk sociolog, feminist och författare, som skrivit avslöjande om den västerländska haremsmyten.

Foto av Fatima Mernissi med en marockansk blå ram
Osynlig ruta
Namn: Fatema Mernissi

Fatema Mernissi – eller Fatima, som hon kallas i Sverige – är en marockansk sociolog, feminist och författare. Hon föddes 1940 i staden Fez, där hon växte upp i ett harem – men långt ifrån denOsynlig rutaOsynlig ruta västerländska myten om ett harem. Trots att familjen var medelklass verkar både hennes mamma och mormor ha varit analfabeter, men själv har hon utbildat sig i Marocko, Frankrike och USA.
Osynlig ruta  Det som Fatema Mernissi framför allt har forskat och skrivit om är kvinnors villkor i muslimska länder. När hon hade skrivit boken The Veil and the Male Elite: A Feminist Interpretation of Islam (ungefär: Slöjan och den manliga eliten: En feministisk tolkning av islam), berättade hon:
Osynlig rutaOsynlig ruta  "När jag hade skrivit klart den här boken var det en sak jag lärt mig: om kvinnors rättigheter är ett problem för några moderna muslimska män, är det varken på grund av Koranen eller Profeten eller nån muslimsk tradition, utan helt enkelt för att de rättigheterna kommer i konflikt med den manliga elitens intressen."
Osynlig ruta  Fatema Mernissi har kommit att bli som en länk mellan öst och väst. Hon har rest runt i väst och studerat människor på motsvarande sättFoto av Fatema Mernissi som de västerländska resanden under tidigare sekler "upptäckte" Orienten. Vill du läsa en berättelse om när hon skulle handla kläder i väst (från boken Shahrazad reser västerut), kan du klicka HÄR.
Osynlig ruta  "Varje samhälle klassificerar olika kläder utifrån ålder, kön och status".
Osynlig ruta  Tänk till exempel på vilken uppståndelse det blev när kvinnor i den amerikanska kvinnorörelsen i mitten av 1800-talet började gå i byxor – bloomers.
Osynlig ruta  Fatema Mernissi har synliggjort vilka regler som gäller nu, och avslöjar samtidigt hur så många i väst idag oftast ser på förtryckta kvinnor i syd eller öst utan att se speglingen av oss själva, av vårt kvinnoförtryck.
Osynlig rutaOsynlig ruta"Vem är mest förtryckt – en muslimsk kvinna i slöja eller en 45-årig västerländsk kvinna som svälter sig för att vara lika slank som ett barn?"
Osynlig ruta  Tidigare har Fatema Mernissi även gjort sociologiska studier åt ILO och Unesco. 2003 fick hon tillsammans med Susan Sontag litteraturpriset från den spanska Prins Astuarias fond. Hon har också varit lärare och föreläsare på Mohammed V University i Marockos huvudstad Rabat.
Osynlig ruta  Fatema Mernissi dog vid 75 års ålder den 30 november 2015.
Osynlig ruta


Osynlig ruta
Några av alla böcker Fatima Mernissi skrivit:
Osynlig ruta
* Shahrazad reser västerut, olika kulturer, olika harem, 2002
* Etes-vous vacciné contre le Harem?, 1998
* Drömmar om frihet. Berättelser från min barndoms harem, 1994
* Women's Rebellion and Islamic Memory, 1993
* Sultanes oubliées, 1990
* Le harem politique, 1987
* L'amour dans les pays musulmans, 1984
* Le Maroc raconté par ses femmes, 1983
* Beyond the Veil: Male-Female Dynamics in Modern Muslim Society, 1975 (ny version 1987)
Osynlig ruta


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu