Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  Käthe Kollwitz – radikal konstnär före sin tid.
Osynlig ruta

Foto av Käthe Kollwitz som ung
Namn: Käthe Kollwitz

Käthe Ida Schmidt föddes den 8 juli 1867 i Köningsberg i dåvarande Ostpreussen (nu heter staden Kaliningrad, i Ryssland). Familjen var medelklass, men fritänkande och socialt engagerade, och Käthes pappa uppmuntrade henne när hon som liten flicka började teckna. Från att hon var 14 år fick honPorträtt i oval ram av Käthe Kollwitz vid 5 års ålder. privatlektioner hos kända målare och grafiker. Hon utbildade sig sen vidare i München och Berlin (hos föreningen för Berlins konstnärinnor) innan hon återvände till Köningsberg.
Osynlig ruta   1891 gifte sig Käthe med Karl Kollwitz och flyttade till Berlin med honom. De bodde i ett arbetarområde, där Karl jobbade som läkare för fattiga. Jobbet och bostaden låg i husen bredvid varann, och Käthe tecknade av folk i Karls väntrum.
Osynlig ruta
Fotot på Käthe som 5-åring är från 1872.
Osynlig ruta

   I början av 1890-talet gjorde Käthe Kollwitz en serie etsningar som hon kallade Vävarnas uppror (efter ett verkligt vävaruppror 1842). Etsningarna ställde hon ut i Berlin. Käthe tilldelades en medalj för serien, men kejsar Wilhelm vägrade att dela ut medaljen till henne. Han gillade inte bildernas innehåll.

En av etsningarna i serien om Vävarnas uppror

Osynlig ruta
Klicka på bilden för att se den i en större storlek!
Osynlig ruta

Foto av Käthe Kollwitz   Som konstnär var Käthe Kollwitz långt före sin tid. Det här var innan arbetarförfattarna fick genomslag, och de större konstnärerna avbildade mest fint folk och natur. Men i Käthe Kollwitz verk fanns arbetarklassen, och hon skildrade hur hårt livet var – ur kvinnors och barns perspektiv.
Citat: Jag vill att min konst ska ha ett syfte; jag vill att den ska påverka här och nu.
Osynlig ruta
   1898 utsågs Käthe Kollwitz till lärare på Berlins konstskola för kvinnor, men hon fortsatte också att skapa sin egen konst. 1913 var hon med och bildade en fackförening för kvinnor inom konsten – Frauenkunstverband.
Osynlig rutaUnder första världskriget dog Käthe Kollwitz ena son, Peter, som bara var 18 år, i strid, och hon blev ännu mer övertygat radikal och pacifistisk. Hon gjorde många antikrigsaffischer, både under och efter kriget.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

   Strax efter krigsslutet utsågs Käthe som första kvinna till medlem av, och professor på, Preußischen Akademie der Künste. 1919, när Rosa Luxembourg och Karl Liebknecht brutalt mördades för sitt politiska engagemang, gjorde Käthe Kollwitz flera studier av Liebknecht, som var en vän till henne och hennes man.

Träsnitt om Karl Liebknechts dödOsynlig ruta
Klicka på bilden för att se den i en större storlek!

Osynlig ruta            1928 blev Käthe Kollwitz lärare på konstakademin i Berlin.
        Men där blev hon inte kvar länge. 1933 tvingade nazisterna henne att sluta på akademin. En anledning var att hon och hennes man hade skrivit under ett upprop om att socialdemokrater och kommunister borde gå samman i gemensam kamp mot Hitler och den framväxande nazismen.
Osynlig ruta

Foto av Käthe KollwitzOsynlig ruta   1936 stämplade nazisterna allt Käthe Kollwitz arbete som "Entartete Kunst" (degenererad, eller urartad, konst). Hon fick inte ha några utställningar och de museum som redan hade konst av henne måste ta bort den. Efter att hon blivit intervjuad i en sovjetisk tidning hotade Gestapo också med att de skulle skicka henne till koncentrationsläger, men det blev inte av.
Osynlig ruta1940 dog Käthes Kollwitz man Karl. Två år senare dog hennes sonson. 1943 bombades hennes hus i Berlin och allt hon ägde förstördes, inklusive en stor del av hennes teckningar, grafik och målningar.
Osynlig ruta

   Då hade hon redan evakuerats från Berlin. Hon bodde tillfälligt på flera olika ställen. Käthe Kollwitz dog slutligen, 77 år gammal, i Moritzburg den 22 april 1945, alldeles innan kriget tog slut.
Osynlig ruta

Osynlig rutaFoto av Käthe Kollwitz framför ett av hennes självporträtt
Osynlig ruta

   Massor av unga konstnärer världen runt har genom åren sen dess påverkats av Käthe Kollwitz konst, och hon anses fortfarande som en av Tysklands främsta konstnärer någonsin, trots att hon allt merBild av ett mynt till Käthe Kollwitz minne verkar falla i glömska i övriga världen.
Käthe Kollwitz självporträtt i form av ett frimärke
Osynlig ruta


Osynlig ruta
Klicka här, så kan du se några kända + mindre kända teckningar och etsningar, litografier, gravyrer och träsnitt av Käthe Kollwitz.
Osynlig ruta
Några skulpturer/reliefer har vi också valt ut.
Osynlig ruta
Och några av hennes många självporträtt.
Osynlig ruta

Glimrande stjärna

Osynlig ruta
Se mer hos Käthe Kollwitz museum i Berlin.
Osynlig ruta


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu