Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  En av de mest kända rösträttskämparna i Nya Zeeland.

Meri Te Tai Mangakahia cirka 1890
Namn: Meri Te Tai Mangakahia

Meri Te Tai föddes in i en släkt av starka och inflytelserika kvinnor bland Te Rawana-maorierna. Hon var barnbarnsbarn till Nga-kanu-whero och hennes mamma var Hana Tera. Mamman hade tre barn från sitt första äktenskap, och Meri var det äldsta av fyra barn i hennes andra äktenskap. Troligen föddes Meri den 22 maj 1868, i närheten av Whakarapu, längst upp i den nordligaste delen av Nya Zeeland.
Osynlig ruta
Oljemålning av Meri Te Tai  Meri var, i enlighet med familjetraditionen, välutbildad. Hon studerade på S:t Marys kloster i Auckland. Nån gång i skiftet mellan 1880- och 1890-talet gifte hon sig med Hamiora Mangakahia, som var med i grundandet av Te Kotahitanga – det maoriska parlamentet.
Osynlig ruta
  1885 bildades New Zealand Women's Christian Temperance Union, som kämpade för alla kvinnors rösträtt i det nyazeeländska parlamentet. Det fick rörelsen för kvinnors rösträtt i Nya Zeeland att växa stort. Många maoriska kvinnor samarbetade med WCTU. Troligen var Meri en av dem. Samtidigt arbetade maorikvinnorna för rösträtt i det maoriska parlamentet.
Osynlig ruta
Osynlig rutaBilden snett ovan till höger: Oljemålning av Meri te Tai.
Osynlig ruta
  1893 var både Meri och Hamiora med på det maoriska parlamentets andra sammanträde. Meri hade lagt en motion om rösträtt för kvinnor. Parlamentet bad att hon skulle förklara sin motion, och hon blev på det sättet den 18 maj 1893 den första kvinnan som talade i parlamentet.
Osynlig ruta
  Meri krävde dels att kvinnor skulle ha rösträtt och dels att kvinnor skulle vara valbara till parlamentet. Hon konstaterade att många maorikvinnor ägde land och administrerade den, och argumenterade att Drottning Victoria kanske skulle lyssna mer på maorierna om de representerades av kvinnor. Men motionen gick inte igenom.
Osynlig ruta
  Fyra månader senare blev Nya Zealand det första landet i världen som genomförde rösträtt för alla kvinnor. Däremot blev kvinnor valbara först 1919. Och först 1949 valdes den första maoriska kvinnan, Iriaka Ratana, in i det nyzeeländska parlamentet.
Osynlig ruta


Minnesmonumentet Kate Sheppard Memorial visar Kate Sheppard, ledaren för WCTU, störst och längst fram. Meri Te Tai Mangakahia står längst till vänster, och sedan kommer de övriga mest kända kvinnorna i rörelsen: Amey Daldy, Kate Sheppard, Ada Wells, Harriet Morison och Helen Nicol. Runt omkring monumentet växer kamelior – symbolen för rörelsen i Nya Zeeland.
Osynlig ruta

Tyvärr Finns det väldigt lite information om Teri Te Tai Mangakahias senare liv. Det vi vet är att hon arbetade som sjuksköterska och barnmorska, att hon själv fick fyra barn, och att hon fortsatte vara aktiv i kampen för maoriska kvinnors rättigheter.
Osynlig ruta
  Hon bodde länge tillsammans med maken i Whangapoua, men när han dog 1918 flyttade hon tillbaka till sina släktingar med några av barnen. Hon dog den 10 oktober 1920, av influensa, vid 52 års ålder.
Osynlig ruta

Avdelare

Osynlig ruta
Vill du se ett kabinettsfotografi (eller visitkortsfotografi) av Meri
vid tiden för hennes tal i Te Kotahitanga, så klicka HÄR.
Osynlig ruta


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu