Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  Murasaki Shikibu – den första kända romanförfattaren.

Namn: Murasaki Shikibu

De japanska tecknen för hennes namn, Murasaki Shikibu, föddes i Kyoto i Japan cirka år 973 enligt vår tideräkning. Hon levde alltså under Heien-perioden, som anses ha varit en ganska fredlig tid i Japan, då japansk litteratur utvecklades stort. Namnet Murasaki, som betyder viol, var inte hennes riktiga namn (det är inte känt), utan ett smeknamn hon fick från sin roman. Och Shikibu hänvisar till pappans position vid hovet.
Osynlig rutaMurasakis mamma dog när hon var liten. Istället uppfostrades hon av sin pappa, som alltså var anställd vid hovet. Det var väldigt ovanligt, eftersom japanska barn på den tiden levde med sin mamma och/eller hennes släkt. Murasaki fick dessutom samma utbildning som sin bror, de läste klassisk kinesisk litteratur (som var hovets skriftspråk då) och lärde sig att skriva.
Osynlig ruta
Klicka HÄR för att se bilden av Murasaki Shikibu här ovanför i sin helhet. (Fungerar endast om din webbläsare tillåter Javascript.)

Textark från 1000-talet.
Berättelsen om Genji finns bevarad i handskrift från 1100-talet.
Osynlig ruta

I slutet av 990-talet gifte sig Murasaki med en äldre släkting som redan hade flera fruar. År 999 fick hon en dotter. Men hennes man dog när dottern var två år.
Osynlig rutaTack vare att hon var så bra på att berätta kunde Murasaki då bli hovdam. Under tiden hon var vid hovet skrev hon dagbok. Redan innan dess hade hon börjat skriva på en berättelse om en kejsarson som hette Genji, och hon tog sen exempel från dagboken när hon skrev om vad som hände Genji vid hovet.

Det blev världens första realistiska roman: Berättelsen om Genji.
Osynlig rutaRomanen består av 54 kapitel, som är uppdelade i tre delar, så den är mycket omfattande. Den beskriver hundratals människor, deras känslor och upplevelser, och den följer släktingar i flera generationer. Tanken var att romanen skulle kunna användas för högläsning.
Osynlig rutaJapansk målning<tom>Murasaki Shikibus roman var inte bara världens första, den la också grunden för japansk berättartradition, och berättelsen om Genji lever kvar än idag i Japan. Så sent som 1996 översattes den igen till modern japanska.
Osynlig rutaMurasaki skrev, förutom romanen och sin dagbok, även poesi. Många av hennes poem finns bevarade. Whas that really you? är ett av dem som finns översatt till engelska:
Osynlig ruta   Was that really you?
   The one I chanced upon,
   As the moon did take its leave
   In the smallest hours
   of the night?

Osynlig ruta
Den sista gången Murasaki Shikibu finns nämnd verkar vara år 1013 eller 1014, och en del som forskat om henne menar att hon måste ha dött då. Andra tror att hon drog sig tillbaka till ett kloster efter kejsarinnans död. Det senaste datumet som brukar anges för Murasaki Shikibus död är 1030.
Osynlig rutaMurakasi Shikibus dotter blev också författare och var känd som poet under namnet Daini no Sanmi.
Osynlig rutaI modern tid har en del forskare ifrågasatt om det var Murasaki Shikibu som skrev de sista kapitlen i berättelsen om Genji (efter Genjis död i boken). En del anser att det troligen är Murasakis dotter som skrivit de sista delarna. Men hittills har vare sig det ena eller det andra gått att bevisa.
Osynlig ruta

Illustration från berättelsen om Genji
Illustration ur Berättelsen om Genji.
Osynlig ruta


Osynlig ruta
KLICKA HÄR om du vill läsa Murasaki Shikibus dagbok, översatt till engelska.
Osynlig rutaBåde Murasaki Shikibus dagbok och Berättelsen om Genji finns dessutom utgivna på svenska och kan köpas i bokhandlar irl eller via nätet.
Osynlig ruta


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu