Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  Japansk anarka-feminist, författare och översättare som mördades av kejsar Hirohitos säkerhetspolis.

Foto av Noe Ito med en blomma ditsatt på håret
Namn: Noe Ito

Noe Ito var dotter till en fattig murare och hans fru i byn Imajuko på ön Kyushu i Japan. Noe föddes den 21 januari 1895. Hon tvingades in i ett tidigt äktenskap där mannen lovade att hon som gift skulle få fortsätta gå i skolan, men han höll inte löftet. Noe rymde då till Tokyo.
Osynlig ruta
   Där fick hon hjälp av sin tidigare lärare, författaren Jun Tsuji, att få skilsmässa. De inledde ett förhållande och gifte sig senare. Med Jun Tsuji fick Noe två söner.
Osynlig ruta
   Som 18-åring gick Noe Ito med i blåstrumperörelsen* Seito-sha. Två år senare blev hon redaktör för deras tidning Seito. Noe Ito drev tidningen till att börja diskutera sånt som abort, preventivmedel och prostitution (även om hon själv var tveksam till abort och såg prostitution som nödvändigt ont för fattiga kvinnor). Hon skrev också några delvis självbiografiska romaner om kvinnofrågor. Dessutom översatte hon feministiska texter från andra länder. Bland dem Noe Ito översatte till japanska finns Emma Goldman.
Osynlig ruta
Foto av Noe Ito med dottern Mako i knät   När Noe Ito träffade den kände anarkisten Sakae Osugi lämnade hon Jun Tsuji och sönerna, och levde med Sakae. Han var gift, men eftersom han förespråkade fri kärlek hade han flera förhållanden. Ett av dem var med Ichiko Kamachika, som också var en känd feminist och anarkist. Sakae krävde av alla tre kvinnorna att de skulle anpassa sig till hans uppfattning om fri kärlek. Men i ett utbrott av svartsjuka knivhögg Ichiko Kamachika honom, och han skadades svårt i strupen. Det blev en offentlig skandal som tidningarna gottade sig i och ledde till splittring av den anarkistiska rörelsen.
Osynlig ruta
Osynlig rutaBilden: Noe Ito med dottern Mako.
Osynlig ruta
   No Ito höll fast vid Sakae Osugi och det betydde att hon dessutom förlorade flera av sina tidigare vänner inom kvinnorörelsen. Noe och Sakae gifte sig senare och fick fyra döttrar och en son tillsammans.
Osynlig ruta
   Den "fria kärleken", och det faktum att hon i det underordnade sig Sakae Osugi, hindrade inte Noe Ito att fortsätta sitt feministiska arbete, men hon tvingades driva det på nya sätt. 1921 var hon en av grundarna av den socialistiska kvinnogruppen Sekirankai (Röda Vågen). Organisationen drev att istället för rösträtt, skulle kvinnorna kämpa för social rättvisa och jämställdhet. Men Sekirankai förbjöds efter bara ett år.
Osynlig ruta
   Författaren Bertrand Russell berättar i sin självbiografi hur han och hans fru Dora tyckte att Noe Ito var så ung och vacker, att Dora inte kunde låta bli att fråga Noe om hon inte var rädd för att myndigheterna skulle göra henne illa. Noe Ito drog då med handen över sin strupe och sa: – Jag vet att de gör det förr eller senare.
Osynlig ruta
Foto av Noe Ito i rutig kimono    I september 1923 inträffade en av de värsta jordbävningar som världen sett, och den drabbade den del av Japan där Tokyo ligger. Över 100 000 människor dog och miljontals blev hemlösa. Då använde kejsare Hirohitos säkerhetspolis kaoset efter jordbävningen åt att mörda anarkister och socialister. Noe Ito och Sakae Osugi misshandlades och ströps av säkerhetspolisen, och deras kroppar dumpades i en brunn, där de senare hittades.
Osynlig ruta
   Noe Ito hann inte bli mer än 28 år då hon mördades, den 16 september 1923. Men hon och blåstrumperörelsen var viktiga för att den japanska mer nutida feminismen senare skulle komma igång.
Osynlig ruta


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu