Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  Prudencia Ayala – presidentkandidat innan kvinnor hade rösträtt.

Foto av Evelyne Manesta
Osynlig ruta
Prudencia Ayala

Prudencia Ayala föddes den 28 april 1885 i El Salvador. Hennes föräldrar, som tillhörde ursprungsbefolkningen, hade inte råd att låta henne gå så länge i skolan. Istället började hon tidigt att jobba som sömmerska. Samtidigt läste hon vidare på egen hand och började skriva.
Osynlig rutaRedan i 12-årsåldern började Prudencia sia om framtiden. Hon sa att hon fick meddelanden från "mystiska röster" som berättade vad som skulle hända. Året därpå, 1898, började hennes Suddigt porträtt av Prudencia Ayala i gul ramförutsägelser publiceras i Santa Ana's tidning, där hon kallades "Santanecas Sibylla". Hon blev känd för att ha förutspått den tyska kejsarens fall och att USA skulle ge sig in i första världskriget.
Prudencia Ayala fotograferad i en fotografs studie. Hon står lutad mot en ljus pallOsynlig rutaPrudencia Ayala skrev poesi, och hennes poem publicerades i flera av El Salvadors och Guatemalas tidningar. 1913 började hon också skriva politiska artiklar i tidningen Diario de Occidente. Hon skrev om feminism och anti-imperialism, och hon tog avstånd från att USA fick ha militärbaser i Nicaragua.
Osynlig rutaArtiklarna mottogs inte alltid gott av myndigheterna. 1919 satt Prucencia Ayala i fängelse för att ha kritiserat borgmästaren i Atiquizaya. Hon satt även i fängelse i några månader i Guatemala, anklagad för att vilja störta diktatorn Manuel Estrada Cabrera.
Osynlig ruta
Fotografiet av Prudencia med en pall är från 1922.
Förstasidor på två nummer av tidningen Redencíon Femenina Osynlig rutaPrudencia Ayala skrev en bok som sin resa till Guatemala, och den boken följdes av flera andra.
I slutet av 1920-talet startade hon tidningen Redención Femenina, där hon bland annat drev krav på att kvinnor skulle ha rösträtt.
Osynlig rutaI mars 1930 tillkännagav Prudencia Ayala att hon skulle ställa upp som kandidat för att bli president i El Salvador. I lagen stod det inte uttryckligen att kvinnor inte fick rösta eller ställa upp till val, det var bara självklart och underförstått. Men den luckan i lagen ville Prudencia Ayala utnyttja. I sin presidentkampanj drev hon bland annat frågor om hederlighet, öppenhet om statlig och kommunal ekonomi, stöd till fackföreningar och erkännande av barn utom äktenskap. Dessutom drev hon kvinnors rätt att rösta och ha höga positioner i samhället.
Osynlig rutaKampanjen blev förstås förlöjligad, och Prudencia blev kallad galen. Men hon fick också stöd. En kongressledamot skrev i tidningen Patria: "Prudencia Ayala försvarar en rättvis och ädel sak, som är kvinnors rätt att rösta och inneha höga positioner. Hennes regeringsprogram är inte sämre i klarhet, saklighet och enkelhet, än andra seriösa kandidaters".Prudecia Ayala i helfigur.
Osynlig rutaFoto av Prudencia Ayala och hennes vuxna dotter
På fotot till höger syns Prudencia
tillsammans med sin vuxna dotter.

Osynlig rutaGenom kampanjen utmanade Prudencia Ayala det patriarkala samhället på flera sätt; som kvinna, som representant för ursprungsbefolkningen och som ensamstående mamma. Till slut tog Prudencias kandidatur upp i El Salvadors Högsta domstol, men de slog fast att hon som kvinna inte hade rätt att bli kandidat till presidentposten.
Osynlig rutaPrudencia Ayala fick alltså inte ställa upp i presidentvalet, och det var hon förstås medveten om hela tiden. Men hennes försök ledde till det hon ville: en stor debatt i El Salvador. Endast nio år senare, 1939, fick den feministiska rörelsen igenom rösträtt för kvinnor.
Osynlig rutaDet hann Prudencia Ayala tyvärr inte uppleva. Hon dog 51 år gammal, den 11 juli 1936. De sista åren hade hon lämnat den officiella politiken, och återgått till att arbeta som sömmerska. Och hon var fortsatt engagerad som aktivist, bland annat för kvinnors rättigheter.
Osynlig rutaIdag är Prudencia Ayala en av de mest kända historiska feministerna i El Salvador. Bland annat är paraplyorganisationen Concertación Feminista Prudencia Ayala uppkallad efter henne, och hennes hårda arbete för kvinnors rättigheter inspirerar även dagens feminister.
Osynlig rutaPassfoto på Prudencia Ayala på äldre dar
Bilden av Prudencia Ayala på äldre dar är ett gammalt passfoto.
Osynlig ruta2014 fick Prudencia Ayala postumt José Matías Delgados medalj av den salvadoranska regeringen, och medaljen togs emot av ett av hennes barnbarn.

Osynlig rutaUndrar du när kvinnor till slut kunde väljas till president i El Salvador? 14 år efter Prudencia Ayalas död, 1950, införde El Salvador att kvinnor kunde väljas till alla ämbeten.
Osynlig ruta


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu