Bakgrundspapper uppe

«  Den första kvinnan i den amerikanska ursprungsbefolkningen som utbildade sig till läkare

Porträttfoto av Susan LaFlesche Picotte
Namn: Susan La Flesche Picotte

Susan La Flesche föddes föddes i Omaha-reservatet i Nebraska i USA den 17 juni 1865. Hennes föräldrar var One Woman (Mary) och Iron Eye (Joseph), och fadern var den sista erkända ledaren för Omaha (egentligen U-mo'n-ho'n, som hör till siouxerna).
Tecknad pilbåde och pil liggande bredvid varandraOsynlig ruta
  Susan växte upp med flera syskon som liksom hon själv senare blev framträdande talespersoner för Omaha.

Osynlig ruta
La Flesche-familjens symbol var en vilande båge och pil.
Osynlig ruta

   Redan som barn såg Susan hur svårt folk hade det i reservatet. Något som påverkade henne att vilja bli läkare var en händelse då hon bara var 8 år. En gammal kvinna i reservatet var svårt sjuk och Susan såg henne dö – för att den vita läkaren som ansvarade för området inte brydde sig om att komma och behandla kvinnan.
Osynlig ruta
Susan La Flesche som barn iförd en hatt och jacka, sittande på en stol   Susans pappa ville att barnen skulle fungera både i de vitas samhälle och i Omaha-reservatet. Susan och hennes systrar skickades därför till en skola österut redan när de var ganska små.
Osynlig ruta
Susan La Flesche i Omaha-dräkt på skolavslutningen  Susan fortsatte sedan att studera. Woman's Medical College of Pennsylvania var en av de få högskolor som tog emot kvinnor, där hade även svenska Charlotte Yhlen gått tidigare. Susan La Flesche gick ut som klassens främsta i juni 1889.

Osynlig ruta
Liten grå pil som pekar åt vänster Susan La Flesche på examensdagen.
Osynlig ruta

   Som färdig läkare återvände Susan La Flesche till reservatet. Det var inte ovanligt med medicinkvinnor hos Omaha, men Susan var den första kvinnan bland ursprungsbefolkningen som också var utbildad läkare. Susan La Flesche behandlade tuberkulos, influensa, kolera, dysenteri och ögonsjukdomar i reservatet, där det fanns mer av en sjukstuga än riktig läkarmottagning. Och lönen var därefter, eller med andra ord: väldigt låg. Men Susan var engagerad i att sprida information om hygien och hälsa, och hon såg med tiden hurPorträttfoto av Susan La Flesche i guldram både barnadödlighet och annan dödlighet minskade vartefter hon påverkade med sitt tänkande.

Osynlig ruta
Liten grå pil som pekar åt vänster Klicka på det inramade fotot för att se ursprungsbilden.
Osynlig ruta

   1894 träffade Susan La Flesche sin man, Henry Picotte, som var sioux. De fick två söner tillsammans. Susan fortsatte hela tiden att arbeta som läkare, medan Henry tog hand om hemmet. Men Henry hade problem med alkohol, och det medverkade förmodligen till att han dog i tuberkolos 1905. Susan engagerade sig i nykterhetsrörelsen, dels på grund av sina personliga erfarenheter, dels för att hon såg hur alkoholismen bredde ut sig i Omaha-reservatet.
Susan sitter på verandan med handen på Caryls, som sitter bredvid. På hans andra sida sitter hans mormor och bakom henne står Pierre och ser ut över marken Caryl och hans mormor ser in i kameran
Susan La Flesche Picotte med sönerna Caryl och Pierre samt sin mamma på verandan utanför huset som Susan byggt till sig och sina söner efter att hennes man dött.
Osynlig ruta
  Förutom arbetet som läkare hjälpte Susan La Flesche Picotte sina patienter med allt möjligt annat. Till exempel att översätta myndighetspapper eller skriva brev till The Office of Indian Affairs eller se till att de inte blev lurade när de sålde mark. Porträttfoto av Susan La Flesche Picotte på äldre dar Hon satt i ledningen för Nebraska Federation of Women's Clubs under början av 1900-talet. Hon grundade Thurston County Medical Society 1907 och hon deltog i flera organisationer till stöd för Omaha-folkets rättigheter.
Osynlig ruta
En befjädrad bild av en tipi och obegripliga tecken   1913 uppfylldes en av Susan La Flesche Picottes drömmar. Då fick hon öppna det första riktiga sjukhuset som hade startats utan stöd från staten i ett reservat. Hennes sjukhus behandlade alla – oavsett ålder, kön eller hudfärg.
Osynlig ruta
  Men vid det laget var Susan La Flesche Picotte redan mycket sliten. Hon hade arbetat så hårt i så många år att hennes egen hälsa inte var bra längre. Den 18 september 1915 dog hon, senare har det ansetts att det nog var av skelettcancer. Hon var då 50 år gammal.
Osynlig ruta

En vitmålad byggnad med valv längs en veranda, trappor och två stora skyltar längst fram i bild, men det går inte att se vad där står på skyltarna Sjukhuset, som bytte namn till Dr. Susan Picotte Memorial Hospital, fortsatte att användas i många år efter Susans död. Idag är det museum för att minnas henne, den första kvinnan från den amerikanska ursprungsbefolkningen som tog läkarexamen.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-03-10

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu