Kvinnofrontens Nyhetsbrev - logga
Osynlig ruta
Datum

Lördagen den 3 juni 2023

Osynlig ruta
Osynlig ruta Meny

Det som publiceras här är ett utdrag ur Kvinnofrontens nyhetsbrev för medlemmar:
"Ordet är ditt, syster!". Allt detta har med andra ord redan publicerats i pappersform.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  HEM

Osynlig ruta

  Artiklar

Osynlig ruta

  Tillförlitliga Tilda

Osynlig ruta

  Notiser

Osynlig ruta

  Citatet

Osynlig ruta

  Smått och gott

Osynlig ruta

  GAMLA nummer

Osynlig ruta
Osynlig ruta

Osynlig rutaNummer 3/2013

Osynlig ruta
New York i juli 2013
Snabbmatsarbetande marscherar vid en av alla punktstrejker, i New York i juli i år. Osynlig rutaFoto: CC/mtume_soul

Osynlig ruta
Kvinnor gör uppror
Osynlig ruta
Just nu pågår de största strejkerna någonsin inom servicesektorn i USA. Det är framför allt lågavlönade kvinnor som strejkar. Svarta, fattiga, ensamförsörjande mammor.
Osynlig ruta
  Men vem berättar om dem?
Osynlig ruta

Det började i november förra året med en spontan vild strejk och sen har det spritt sig vidare med återkommande punktstrejker inom alla de stora snabbmatskedjorna i USA – McDonald's, Wendy's, Burger King, Taco Bell, KFC, Pizza Hut, Domino's och Papa John's – och vidare till Walmart och liknande företag.
Osynlig ruta
  Kraven är högre löner, rimliga arbetstider och fackliga rättigheter. Inom snabbmatsbranschen vägrar de flesta företag att ens erkänna facken som förhandlingspart.
Osynlig ruta
  Men nu kräver de strejkande, som oftast är fackligt oorganiserade, att minimilönen ska mer än fördubblas, från drygt 7 dollar i timmen (cirka 45 kronor) till 15 dollar.
Osynlig ruta
  Den 29 augusti hölls den hittills största av punktstrejkerna, då arbetande på massor av serviceföretag strejkade i över 60 städer över hela USA. Bland snabbmatsrestaurangerna strejkade arbetande på runt 1.000 ställen. Det är den största strejken inom servicebranschen någonsin i USA:s historia.
Osynlig ruta

  På Fox News beskrevs strejkerna som så hotfulla att de anses ha satt hela "den fria marknadskapitalismen under attack".
Osynlig ruta
Tyst i mansmedia
Osynlig ruta
Men i de stora svenska tidningarna har det möjligen lett till någon liten notis. (En vecka innan strejken i augusti skrev Svenska Dagbladet under rubriken "Facklig kamp i USA håller på att klinga av".)
Osynlig ruta
  Och de vänstertidningar som faktiskt har skrivit om strejkerna har som vanligt intervjuat män och helt dolt det kvinnoperspektiv som strejkerna har:
Osynlig ruta

  Två tredjedelar av dem som arbetar inom snabbmatsbranschen i USA är kvinnor, och de flesta är färgade. Majoriteten av dem försörjer barn på den extremt låga lönen.

Strejkande i New York
Strejkande i New York.
Foto: CC/mtume_soul

Osynlig ruta
  Därför är det ännu mer tragiskt att de "alternativa" tidningar som medelklassfeminister i Sverige gör, som Feministiskt Perspektiv, inte skrivit om strejkerna alls.
Osynlig ruta
  Intersektionalitet* är ett fint ord som de gärna använder, men

arbetarkvinnor är ändå lika osynliga som vanligt – hos både arbetarmän och medelklassfeminister.
Osynlig ruta
Kvinnokamp
Osynlig ruta
För det är just det faktum att de är kvinnor och mödrar som får så många av de arbetande att vara så beslutsamma. De tjänar så lite att de inte ens alltid har mat till sina barn. Många hankar sig fram tack vare Supplemental Nutrition Assistance Program, alltså att de får nåt som kallas "food stamps".
Osynlig ruta
  I The Guardian svarade tvåbarnsmamman Willieta Dukes, som jobbar på Burger King i Durham, North Carolina, på frågan om varför hon strejkar:
Osynlig ruta
  – Jag vet hur det känns att vara rädd för att dina barn måste lägga sig hungriga, att din värme ska stängas av eller att du kommer att bli vräkt.
Osynlig ruta
De har fått nog
Osynlig ruta
Företagen har inte stillatigande sett på, även om de inte uttalat sig om strejkerna. De har däremot satt hårt emot på andra sätt. Flera arbetande har blivit avskedade för att de deltagit i strejker. Men det har inte alls fått den avskräckande effekt som företagarna tänkt sig.

Strejkande i Oakland
Strejkande i Oakland
Foto: CC/Steve Rhodes

Osynlig ruta
  Snabbmatskedjorna byter ofta personal och de arbetande som har jobbat länge har oftast jobbat på flera olika företag genom åren. De är inte lika rädda för att få sparken som arbetare traditionellt har varit.
Osynlig ruta
  Och, som assisterande professorn i statsvetenskap vid Columbia University, Dorian Warren, har sagt om strejkerna:
Osynlig ruta
  – Många tjänar så lite att de inte har något att förlora. Snabbmats- arbetarna kommer fortsätta kämpa till de ser någon förändring.
Osynlig ruta
Svar på tal
Osynlig ruta
Strax innan strejkerna i slutet

av augusti gick den republikanska senatorn Steve Lonegan i New Jersey ut i media och klagade på fattiga ensamstående mammor.
Osynlig ruta
  Hans mamma hade minsann klarat sig utan food stamps, och det enda som behövs, enligt Lonegan, är att ensamstående mammor slutar be om hjälp, och istället kavlar upp ärmarna och går ut och jobbar.
Osynlig ruta
  Men reaktionen blev inte den han tänkt sig.
Osynlig ruta
  När konservativa politiker nu förfasar sig över snabbmatsstrejkerna, får de svar på tal: Konservativa gubbar som Lonegan har ju alltid klagat på hur arbetarklassen – och särskilt ensamförsörjande mammor – borde rycka upp sig och se till att själva skapa ett bättre liv för sig och sina familjer. Alltså borde han och de andra gubbarna vara nöjda nu – det är ju precis det som de ensamförsörjande mammorna i snabbmatsbranschen gör!
Osynlig ruta
Kvinnor visar vägen
Osynlig ruta
På motsvarande sätt borde alla vara glada åt snabbmatsarbetarnas kamp. De extremt låga lönerna inom snabbmatsbranschen ger företagen enorma vinster, medan de som arbetar måste försöka få statligt stöd i form av sånt som food stamps för att över huvud taget klara sig och sina barn.
Osynlig ruta
  "Med andra ord", skrev Amanda Marcotte i webbtidningen The Slate i början av september, "är det de amerikanska skattebetalarna som bär en stor del av lönekostnaderna för enormt vinstgivande företag som McDonalds. Dessa arbetare försöker ändra på det genom att flytta över bördan från skattebetalarna till sina arbetsgivare, genom att tvinga sina arbetsgivare att betala en lön att leva på.
Osynlig ruta
  Och det är kvinnorna som visar vägen.
"
Osynlig ruta
Osynliggjorda
Osynlig ruta
Men för att få reda på det här, måste vi leta information på andra ställen än i de stora tidningarna, vänster-tidningarna eller de feministiska medelklasstidningarna.
Osynlig ruta
  För, som Sally Kohn skrev i Women in the World, här handlar det inte om ifall kvinnor ska spräcka glastaket, utan om hur kvinnor hanterar det klibbiga golvet.
Osynlig ruta
  Jag är så otroligt tacksam för att jag är med i just Kvinnofronten!

Gerda Christenson
Osynlig ruta


* Intersektionalitet = att se till alla förtryck, och se att de samverkar – förtryck utifrån kön, klass, etnicitet etc.
Osynlig ruta

Läs mer
om snabbmatsarbetarnas strejker:
Osynlig ruta
Del 2. Motståndet hårdnar, men strejkerna i USA fortsätter
Osynlig ruta

Foto: CC/Light Brigading  

Ur Kvinnofrontens nyhetsbrev nr 3/2013
Osynlig ruta
Allt material där inte annat anges:
© Kvinnofronten

Röd pil - gå till sidans topp

Osynlig ruta Kvinnofrontens nyhetsbrev - puffrad

Osynlig ruta
Bli medlem!
Osynlig ruta
Som medlem i Kvinnofronten får du nyhetsbrevet direkt hem i brevlådan!
Osynlig ruta
Läs mer HÄR!
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Osynlig ruta
Kvinnofrontens adress

© Kvinnofronten 2006-2023