Bakgrundspapper uppe

«  Anna Riwkin – världsberömd svensk fotograf

Porträttfoto i guldram av Anna Riwkin med kameran framför sig, beredd att fotografera.
Namn: Anna Riwkin

Anna Riwkin föddes den 10 juni 1908 i Homel i Vitryssland. Hemma i familjen kallades hon Anusjka eller Channo. När Anna var 8 år flyttade familjen till Sverige, så Anna och hennes syskon växte upp här.Balettdansös i luften med skugga på väggen till vänster
Osynlig ruta
  Först tänkte Anna bli dansös, men en fotskada stoppade karriären. Istället blev hon dans- och teaterfotograf. 1928 öppnade hon en egen ateljé i Stockholm.
Osynlig ruta
Porträttfoton av Karin Boye, Elise Ottesen Jensen och Elin Wägner.  Anna och hennes syskon umgicks med konstnärer och författare, så i väntan på att hennes studio skulle bli lönsam fotograferade hon sina vänner och satte upp bilderna på dem som säljargument: Karin Boye, Elise Ottesen Jensen, Elin Wägner och andra dåtida kändisar. Genom sin bror Josef fick hon också kontakt med kända konstnärer i Paris, och Anna fotograferade dem alla: Salvador Dalí, Max Ernst, Man Ray och många andra.

Osynlig ruta
Klicka på självporträttet till höger Liten grå pil som pekar åt höger
för att se i större format.
Osynlig ruta

Självporträtt 1930, Anna Riwkin sitter snett på en stol och ser in i kameran  1929 gifte sig Anna Riwkin med journalisten Daniel Brick. De samarbetade sedan både i tidningar och gemensamma böcker. Bland annat i den radikala tidskriften Spektrum, som även Karin Boye, och Annas syskon Josef och Eugénie jobbade med, samt Judisk krönika, som Daniel Brick grundade.
Osynlig ruta

Dramatiskt självporträtt av Anna Riwkin i profil iförd en strut på huvudet  mot en helt svart bakgrund
Självporträtt som Nefertite.

Osynlig ruta
Under 1930-talet fick Anna en ny granne till sin ateljé. Det var RFSU som startade sin mottagning för sexualrådgivning. Där jobbade Elise Ottesen Jensen, och det var då hon och Foto av Anna Riwkin på äldre dar, under en reportageresa till Hawai, vilket förklarar kransarna runt hennes huvud och halsAnna blev nära vänner. Anna Riwkin följde med på några av Ottars resor runt i Sverige där Ottar föreläste om sexualkunskap (och om preventivmedel fast det var förbjudet då).
Osynlig ruta
Ung Anna Riwkin med kameran i högsta hugg. Hon blickar uppåt åt sidan.   Porträttfotografi av kändisar gav pengar, men Anna ville fotografera annat. Hon reste runt i världen och gjorde fotoböcker om barn i olika länder, många av dem med text av Astrid Lindgren. Sammanlagt blev det 19 böcker, som översattes till en mängd språk och gjorde Anna internationellt känd. Idag, när Anna Riwkin nästan är bortglömd i Sverige, finns det fortfarande många äldre som minns just hennes barnböcker med värme.
Sex böcker bredvid varandra: Sia  bor på Kilimandjaro, Eva möter Noriko-San, Elle Kari, MokiHana bor på Hawaii, Lilibet cirkusbarn samt Trulsa hos mormor
Att hon var kvinna och judinna gjorde det inte lättare för Anna Riwkin att göra sig ett namn som fotograf. Men för henne var det självklart att göra det. Det finns många historier om hur hon var en glad, engagerad och vänlig person, men också att hon inte kompromissade med sitt fotograferande, utan alltid gjorde som hon själv ville.
Osynlig ruta
Foto av äldre kvinna som räcker upp handen i luften i en uppgiven gest, hon ser förtvivlad ut.  Anna Riwkin reste också på reportageresor för olika tidningar. Ofta ledde det till att hon dessutom gav ut fotoböcker från resorna. En av hennes mest kända bilder föreställer en äldre kvinna i Israel som sträcker upp en arm i klagan. Den var med på fotoutställningen The Family of Man, som turnerade mellan stora städer över hela världen under några år under 1950-talet. Det är en av fotohistoriens mest omdebatterade och uppmärksammade utställningar.
Osynlig ruta
  Att försöka få människor att närma sig varandra var viktigt för Anna Riwkin. Därför gjorde hon också fotoböcker om exempelvis romer och samer. Förutom fotografi gillade Anna att måla, men hennes målningar är inte lika kända.
Osynlig ruta
Anna Riwkins självporträtt är målat i klara färger med en gul tröja och korsade armar.  Som judinna var Anna Riwkin väldigt intresserad av staten Israels bildande. Hon och hennes man gav ut flera böcker om Israel. Men tyvärr insåg de inte vad upprättandet av staten Israel betydde för palestinierna.
Osynlig ruta
  Efter ett liv av fotograferande dog Anna Riwkin den 19 december 1970 i Tel Aviv i Israel, 62 år gammal.
Osynlig ruta
Frimärke med ett porträtt av Nobelpristagaren  Wislawa Szymborska.  Anna Riwkin finns representerad i Sverige vid Moderna museet och Nationalmuseum. Hennes arkiv och fotografier donerade hon i sitt testamente till Moderna museet.
Osynlig ruta
  Flera av hennes fotografier har även använts för att ta fram svenska frimärken.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2023-06-17

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu