Bakgrundspapper uppe

«  Bortglömd revolutionär tidningutgivare

Porträttbild från mynt av en kvinna i frygisk mössa och siffrorna 1789
Namn: Anne Félicité Colombe

Anne Félicité Colombe måste ha varit en väldigt speciell kvinna. Ta bara det faktum att hon var tidningsutgivare i en tid när det absolut inte var något som kvinnor förväntades vara, om de inte ärvt tryckeriet av sin man eller far. Anne Félicité drev hur som helst det revolutionära tryckeri som av någon anledning kallades Henri IV.
Osynlig ruta
  Vi vet inte när eller var hon föddes, och ingenting om hennes bakgrund. Men det framgår av sparade dokument från den här tiden att hon var en mycket känd person En cockarde, alltså rund dekoration för kläder i Frankrikes färger och med texten Egalité respektive Libertéunder franska revolutionen.
Osynlig ruta
  Det var hon som gav ut de revolutionära tidningarna "L'Orateur du Peuple" (Folkets röst) och Jean Paul Marats "L’Ami du Peuple" (Folkets vän). När myndigheterna letade efter Marat, som hade gått under jorden, vägrade hon att uppge var han gömt sig. Periodvis var hon extremt förföljd av myndigheterna, som trakasserade henne, stämde henne, och till slut slog sönder hennes tryckpressar.
Osynlig ruta
  Dessutom var hon aktiv i den mest radikala kvinnogruppen för den här tiden, Société des Républicaines Révolutionnaires.
Osynlig ruta
Första sidan till en text om skola för kvinnor som ville bli typografer Anne Félicité var en engagerad feminist, och kanske var hon inblandad i den lärlingsutbildning för kvinnor som ville bli typografer, som en pamflett från 1790 gjorde reklam för.
Liten grå pil som pekar åt vänster Där stod bland annat att "den mer intressanta hälften av mänskligheten har förminskats till att bli beroende av den andra hälften" och att syftet med lärlingsutbildningen var att "rätta till det misstaget".
Osynlig ruta
  När Anne Félicité Colombe vann en rättegång som hölls mot henne, skänkte hon de tjugo tusen livre hon fått i skadestånd till de fattigaste i sin stadsdel.
Osynlig ruta
Gravyr av desperata människor som  flyr undan Nationalgardets skjutande. I förgrunden an kvinna med ett barn.  Hon var också en av fyra kvinnor bland de aktivister som arresterades vid Champ de Mars-massakern 17 juli 1791, då Nationalgardet sköt mot demonstrerande folkmassor och dödade många fattiga medborgare. Anne Félicité Colombe fängslades utan rättegång och hon skrev flera brev till Paris borgmästare och krävde att få bli frisläppt. Breven finns bevarade.
Osynlig ruta
  Trots att vi vet så lite om Anne Félicité Colombe ville vi ha med henne här bland våra förmödrar. Vi hoppas ju att det någon gång ska hittas mer information om denna radikala, starka och driftiga feminist från franska revolutionen.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema Franska revolutionen
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i världen
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2023-10-06

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu