Bakgrundspapper uppe

«  Sveriges första kända modeskapare och internationellt kända designer

Porträttfoto av Augusta Lundin i guldram med krusiduller
Namn: Augusta Lundin

Augusta Lundin föddes den 13 juni 1840 som "oäkta barn" till mamman Christina Andersdotter i Kristianstad. När Christina tre år senare gifte sig med skräddaren Anders Lundin väntade hon dotter nummer två. Det antas oftast att även Augusta var dotter till skräddaren, och familjen fick totalt fem döttrar och en son.
Osynlig ruta
  Precis som alla sina systrar lärde sig Augusta Sex små silkesöverträdda knappar, den översta har fästsidan uppsömmerske-
yrket av Anders redan som barn. Hon gick också kurser i klädsömnad och jobbade som västsömmerska i Anders skrädderi.
Osynlig ruta
  När Augusta fyllde 23 år flyttade hon till Stockholm. Hon visste vad hon ville och de första fyra åren jobbade hon hos olika modefirmor för att lära sig allt hon kunde. Guldbrun klänning med släp och vackra, breda dekorationsband i jugendstil1867 startade hon sin egen modeateljé. Hon fick hjälp av sina systrar Matilda och Hulda, som periodvis både bodde och arbetade hos Augusta.
Osynlig ruta
Foto av en gräddfärgad klänning täckt av broderier och knappar i färgton med klänningen, endast brutet av ett brett, lila sidenband med rosett runt midjan. Båda klänningarna här intill finns idag på Göteborgs stadsmuseum.
Osynlig ruta
  Augusta hade massor av idéer. Hon var, förutom en skicklig sömmerska, full av fantasi och hon hade bra smak. Dessutom var hon en skicklig organisatör och affärskvinna. Företaget växte. De använde symaskiner, men handsömnaden var det viktigaste. Augusta Lundins klänningar var dyra, men med en fantastisk kvalité. Kunderna var rika damer, men Augusta skapade också till teatern. Med tiden kom även drottning Sofia att beställa allt mer av Augusta, och 1892 blev Augusta Lundin Kunglig hovleverantör. Inte dåligt för en "oäkta unge" från Skåne. Oskar II la sig till med att varje jul ge en klänning från "mamsell Augusta" i julklapp till alla hovdamer.

foto från Augusta Lundins syateljé, där sömmerskorna sitter och syr för hand. Någon mäter tyg, en springflicka står och väntar.
Sömmerskorna jobbade hårt i Augusta Lundins syateljé cirka år 1900.
Osynlig ruta

Foto av kraftigt beskuren kavaj i ljusblått med dekorationer i randigt vitt och blått. Många tygknappar längs med sidorna.Även när det gällde hur hon skulle driva företaget hade Augusta egna idéer. Arbetstiden var på den tiden oftast 12 timmar, men när Augusta Lundin byggt upp sitt modeföretag drev hon igenom att hennes sömmerskor arbetade 2 timmar kortare, de fick lunchmat i en matsal på jobbet och de hade bättre lön än de flesta sömmerskor. Augusta ansåg att även de som tillverkade klänningarna skulle ha bra villkor. Trots att det var mycket övertidsarbete, och sömmerskorna satt trångt, var det eftertraktat att få jobba hos Augusta Lundin. På fina Illustration ur dåtida modemagasin av en kvinna i kappa med jättestor rävpälskrage.tillställningar hos företaget var personalen medbjudna och Augusta ordnade ibland utflykter för dem till sitt landställe på Ulriksdal.
Osynlig ruta
  I en intervju i Stockholms Dagblad förklarade Augusta Lundin sin inställning:

"Jag har behandlat alla lika och inskärpt detta hos mina biträden. Här går det mycket ceremonilöst till, inga djupa bugningar och inga kruseringar, alla prova här i tur och ordning, vare sig de tillhöra en kunglig eller borgerlig familj."

Foto av docka iförd en klänning med släp. Tyget går i blekgult med guldinslag och rosa blommor. Infälla delar av ljusblå siden, släp och puffärmar.   Från och med 1890-talet reste Augusta Lundin till Paris varje år för att kolla på det aktuella modet. Hon köpte dessutom med sig tyger, bårder och annat för att kunna erbjuda det "senaste".
Osynlig ruta
Det som inte brukar stå i biografier om Agusta Lundin är att hon också var feminist. Utan att ta betalt sydde hon upp den så kallade reformdräkten för gravida åt Svenska Drägtreformföreningen. Hon var också med i LKPR, Landsföreningen för kvinnors politiska rösträtt. 1906 publicerade LKPR skrivelser till regeringen med krav på rösträtt för kvinnor, och då hittar vi Augusta Lundin som undertecknare bland en rad andra kända kvinnor.
Osynlig ruta
Foto av Selma Lagerlöf iförd en vecker klänning från Augusta Lundins. Den går i blått och vitt, med sidensläp. Under bilden står det: "Klicka på bilden för att se detaljer".  När Selma Lagerlöf som första kvinna tilldelades Nobelpriset i litteratur tog hon förstås emot priset i en klänning från Augusta Lundins. Den klänningen, en silvergrå sidenklänning med brokad, finns fortfarande bevarad på Mårbacka.
Osynlig ruta
1914 hade Agusta Lundins företag
175 anställda sömmerskor, varav många var skickliga brodöser eftersom dåtidens klänningar var mycket dekorerade, och 4 damskräddare. Modemagasinet låg vid Brunkebergstorg, mitt i stan. Foto av den tjusiga märkningen på kläderna, ne sidenblank remsa med "Augusta Lundin" i ljusare skrivstil samt adressen.Förutom att Augusta Lundin fick beställningar från hela Sverige, hade hon kunder även i Norge, Finland och Ryssland.
Osynlig ruta
Augusta Lundin arbetade med mode under hela sitt liv. Hon dog den 20 februari 1919, några månader innan hon skulle fylla 79 år. Hennes modehus drevs vidare av några syskonbarn, och företaget fanns kvar ända till 1939.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
 Pil åt vänster Till tema kultur
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i Sverige
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-22

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu