Bakgrundspapper uppe

« Jane Austen – rolig och satirisk författare

Illustration av Jane Austen i guldram
Rubrik: Jane Austen

Jane Austen föddes den 16 december 1775 i Hampshire i England. Hennes pappa var landsortspräst och hon hade sju syskon. Hela sitt liv bodde hon tillsammans med sin mor och sin tre år äldre favoritsyster Cassandra. Jane Austen skrev sju romaner om kvinnors liv i borgarklassens England under slutet av 1700- och början av 1800-talen.
Osynlig ruta
Mr Darcy och Elisabeth Bennet från tv-serien Stolhet och fördom, i ett rött hjärta   Idag känner många till Jane Austen mest för att det gjorts filmer eller TV-serier utifrån hennes böcker. Det är synd, eftersom filmatiseringarna oftast inte gör henne rättvisa.Målning av Jane Austen
Osynlig ruta
  I Jane Austens böcker finns det nästan alltid en ramberättelse, som går ut på att en ung flicka ska träffa en man att gifta sig med. Men Jane Austens sätt att beskriva sina personer och deras liv visar på allt annat än en romantisk inställning till kvinnors villkor i sena 1700-talets och tidiga 1800-talets England. Hennes satiriska kommentarer – som ofta är samhällskritiska och antipatriarkala – försvinner tyvärr till stor del i filmerna.

Osynlig ruta
Den enda målning som antas finnas Liten grå pil som pekar åt höger
av Jane Austen är målad av konstnären
Ozias Humphry.
Osynlig ruta

  "Sir Walter Elliot till Kellynch Hall i Somerset var en man, som aldrig för nöjes skull grep till någon annan bok än adelskalendern" är den första meningen i boken Övertalning, och det är bara början på en lång, ironisk skildring av överklassens självgodhet. I Northanger Abbey skriver hon apropå att hjältinnan under ett samtal med hjälten skäms för sin okunnighet:

"Förtjänsterna med naiv okunnighet hos en vacker flicka har redan beskrivits av en annan författarinna, Fanny Burnley i Camilla, och när de gäller hennes sätt att behandla ämnet, vill jag bara för att göra männen rättvisa påpeka att även om medfödd kvinnlig dumhet i kombination med brist på kunskap ofta betraktas som en tillgång av den lättsinniga majoriteten av det manliga könet, finns det dock ett stort antal män som själva är så kloka och upplysta att de nöjer sig med enbart brist på kunskap hos kvinnan."

  Hundra år innan Ellen Key skrev sin kritik av skolsystemet i "Barnens århundrade", lät Jane Austen sin hjältinna i Northanger Abbey diskutera med hjälten om huruvida orden "plåga" och "undervisa" egentligen är synonymer (likabetydande ord).
Osynlig ruta
Ett blad med tättskriven skrift ocvh diverse överstrykningar här och där. Det är inte mycket som är känt om Jane Austens personliga liv, det är mest sånt som stått i brev som hon och hennes syster Cassandra skrivit till varandra. De gick i skola i Oxford och senare i Reading. 1786, när Jane var 11 år, återvände systrarna hem, eftersom familjen inte längre hade råd att låta systrarna gå i skolan. Men Jane hade massor av böcker att läsa i sin pappas bibliotek och hon umgicks mycket med grannar och vänner.

Osynlig ruta
Liten grå pil som pekar åt vänster  Ett tättskrivet blad ur Jane Austens manuskript till
    "The Watsons". Bilden här under snett till höger:
    Skiss till en blivande staty av Jane Austen.
Osynlig ruta

  Modell till en staty av Jane AustenSom litet barn skrev Jane Austen poem och historier att roa familjen med, och sin första roman skrev hon redan som 15-åring, 1790. Då hade hon bestämt sig för att bli författare och tjäna pengar på det hon skrev. De första versionerna av sina senare romaner skrev hon redan under 1790-talet. Men när pappan dog hamnade mamman, Jane och Cassandra i en svår situation ekonomiskt. De bodde hos anhöriga här och där under några år, tills de 1809 kunde bosätta sig i ett hus på Janes bror Edwards egendom.
Osynlig ruta
  Det var under de här åren som Jane Austens romaner publicerades. De blev genast populära och gavs ut i nya upplagor.
Osynlig ruta
  Men efter att ha blivit allt sjukare under våren 1816, dog Jane Austen den 18 juli det året, 40 år gammal, troligen av en hormonbristsjukdom. Hennes romaner har ända sedan dess ständigt tryckts i nya upplagor, de har filmats och gjorts teater av, och hon får hela tiden nya läsare.

En samlingsvolym (bok) med Jane Austens sju romaner.  Boken har ett vackert gammalt blommönster i vitt, svart, blått och guld.
Du som redan har läst romanen Northanger Abbey kan klicka här för en kommentar till. Men om du planerar att läsa boken, klicka INTE, för då får du veta för mycket om vad som händer.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur - författare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-09-06

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu