Bakgrundspapper uppe

«  Storbritanniens första kvinna som pressfotograf

Runt porträttfoto av Christina Broom och hennes kamera
Namn: Christina Broom

Christina Livingston föddes den 28 december 1862 i London i England. Hennes föräldrar var från Skottland och Christina var deras sjunde av åtta barn. Pappan var skomakare.
Osynlig ruta
Porträttfoto av Christina innan hon gifte sig, hon har ett smalt vackert ansikte, höhalsad klädning och en brosch vid halsen  Vi vet ingenting om Christinas barndom, men tjugosju år gammal gifte hon sig med järnhandlaren Albert Broom och året därpå föddes dottern Winifred Margaret, kallad Winnie. Men av olika skäl, bland annat en benskada, kunde Albert inte fortsätta driva affärsverksamheten, så familjen behövde hitta på något nytt för att få någon inkomst.

Christina Livingston före giftermålet 1889. Liten grå pil som pekar åt höger

Foto av Christina Broom utanför sin lokal med massor av fotografier uppsatta överallt. Hon står bredvid sin kamera och vinkar med ena handen  Christina lånade en lådkamera och lärde sig fotografera. På den tiden var det inte många tidningar som hade möjlighet att publicera fotografier, istället spreds fotojournalistik genom vykort. 1904 skaffade sig Christina en liten lokal i stallängan vid slottet och där började hon sälja vykort och fotografier under namnet Fru Albert Broom. Hon hade kvar lokalen ända till 1930. Till mörkrum använde hon kolkällaren där de bodde, och när Winnie gått ut skolan började även hon hjälpa till där.
Osynlig ruta
Foto av Wimmie och Christina i helfigur. De har kappor och stora hattar på sigChristina Brooms vykort sålde bra. Hon började med foton av olika miljöer i London, kända byggnader och människor utomhus, och hennes speciella stil gick hem. De flesta kvinnor som var fotografer vid den tiden ville inte släpa den tunga utrustningen stan runt, utan ägnade sig åt ateljéfotografering. Men Christina gillade att fotografera allt.
Osynlig ruta
  När första världskriget senare bröt ut blev Christina Brooms bilder av soldater särskilt kända. Även hovet anlitade henne fotografering av de kungliga. Men det som gör henne känd än idag är hennes fantastiska dokumentation av rörelsen för kvinnors rösträtt i Storbritannien.
Osynlig ruta
  Det sägs ibland att det inte går att veta om Christina Broom stödde kampen för rösträtt för kvinnor, för hon var inte medlem i någon organisation. Men hon var trots allt en kvinna som valt att yrkesarbeta och satsade hårt på sitt jobb, och det är svårt att inte tänka sig att hon gillade rörelsen när hon var med överallt ochVisitkortsfoto av Christabel Pankhurst dokumenterade allt de gjorde under så många år.
Osynlig ruta
  Mest fotograferade hon aktiviteter som genomfördes av suffragetterna i WSPU, Women's Social and Political Union, men hon fotograferade också mycket av WFL, Women's Freedom League, och NUWSS, National Union of Women's Suffrage Societies. Demonstrationer, aktioner, marscher och möten, men också porträttfotografier. Många kvinnor då ville köpa vykorten med porträtt av de de kända suffragetterna och suffragisterna.

Foto av massor av suffragetter, många iförda stora hattar, utomhus. I bakgrunden står några suffragetter på vad som förmodlingen är en upphöjd talarstol. Fanor viftas med i bakgrunden. Längst till höger är syns hälften av en polisman som bevakar damerna
Suffragetter vid WSPU:s marsch "Women's Sunday" i Hyde Park 21 juni 1908.
Foto: Christina Broom/Museum of London
Osynlig ruta

I takt med att tidningar under 1920- och 1930-talen började publicera allt mer bilder kunde Christina Broom sälja sina fotografier även för tidningspublicering. Hon anses vara den första kvinnan i Storbritannien som var verksam som pressfotograf. Hennes bilder publicerades regelbundet i exempelvis i Daily Sketch, Illustrated London News, The Tatler, The Sphere och Country Life.
Osynlig ruta
  Under hela sitt liv fortsatte Christina Broom att fotografera. Men på gamla dar fick hon mycket problem med ryggen och periodvis fick Winnie köra henne till jobben i rullstol.
Osynlig ruta
  Christina Broom dog den 5 juni 1939, 76 år gammal. Dottern Winnie donerade då hennes glasnegativ till Museum of London.

Foto av Christina Broome sittande på en hopfällbar stol framför en bänk. Hennes metspö vilar mot staketet, det ser ut att vara på en bro eller liknande. Hon har kappa och hatt och en sjal knuten över hatten runt hakan
På den sista bilden som finns av Christina Broom, som togs strax innan
hon dog, sitter hon och fiskar i Margate. Foto: Museum of London.
Osynlig ruta

Idag finns Christina Brooms fotografier på bland annat Museum of London, National Portrait Gallery, Imperial War Museum, National Museum of Scotland, Royal Maritime Museum, Guards Museum och National Army Museum i Storbritannien samt på flera samlingar i USA.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema den första kvinnan som...
 Pil åt vänster Till tema kultur
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i Storbritannien
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu