Bakgrundspapper uppe

«  Egyptisk filosof, redaktör, feministisk aktivist och organisatör

Porträttfoto av stilig Durriya Shafiq med uppsatt hår och makeup som en filmstjärna
Namn: Durriya Shafiq (Doria Shafik)

Foto av Durriya som barn, sittande på en stol med rosetter i håret. Hon ser allvarlig utDurriya Shafiq föddes den 14 december 1908 i Tanta i Egypten i en välbärgad familj. Hon gick i en fransk missionsskola för flickor i Alexandria och sedan ett gymnasium för flickor. 18 år gammal tog hon som en av de första flickorna i Egypten en högre examen.
Osynlig ruta
  Tack vare hjälp av feministen Huda Sha'arawi fick Durriya fick ett stipendium av det egyptiska utbildningsministeriet för att studera vid Sorbonne-universitet i Paris. Där skrev hon sina doktorsavhandlingar i filosofi dels om antik egyptisk konst och dels om kvinnors rättigheter inom islam.
Osynlig ruta
Foto av Durriya Shafiq iförd en vacker och åtsittande dräkt, högklackade skor, handskar och handväska på en gata  Medan Durriya bodde i Paris gifte hon sig med sin kusin, juristen Nur Al-Din Ragai. De fick två döttrar, Aziza och Jehane. Durriya väckte också uppståndelse i Egypten genom att delta i en skönhetstävling i Frankrike.
Osynlig ruta
När de återvände till Egypten 1940 försökte Durriya Shafiq få jobb som lärare, men nekades för att hon var för omdiskuterad. Det verkar vara då Durriya bestämde sig för att bli kvinnorättsaktivist på allvar. Hon var först med i Huda Sha'arawis organisation EFU, Egyptiska Feministunionen. Men Durriya Shafiq var annorlunda, hon klädde sig alltid i senaste mode och drev en slags egensinnig liberal individualistisk feminism, som gjorde att hon kom allt längre från EFU. Hon kallades "den parfymerade ledaren" och "salongens lady". Att hon ändå fick stöd av många kvinnor berodde på att hon också drev flera viktiga frågor för kvinnor.
Osynlig ruta
Tre omslag till tidningen La Femme Nouvelle. De är färgglada och tecknade  1945 erbjöd den tidigare kungens hustru, prinsessan Chevicar Durriya jobb som chefredaktör för La Femme Nouvelle (Den nya kvinnan), en litterär franskspråkig kulturtidskrift. När Chevicar dog två år senare tog Durriya över allt ansvar för tidskriften. Tre omslag till tidningen Bint Al-Nil. Alla tre visar tjusiga kvinnor i tjusiga hattarMen redan 1945 hade Durriya Shafiq också startat en arabiskspråkig tidning, Bint Al-Nil (Nilens dotter), så hon gav ut två tidningar med kvinnoinriktning.
Osynlig ruta
  1948 tog Durriya Shafiq initiativ till Bint Al-Nil Union, en kvinnoorganisation som också drev fackliga frågor. Bint Al Nil Union startade dessutom en arbetsförmedling och en cafeteria, och de arbetade för att avskaffa alfabetismen.
Osynlig ruta
I februari 1951 genomförde Bint Al-Nil Union en aktion som blev världberömd. De hade planerat den i en månad i all hemlighet, och låtsade att de skulle ha en feministkonferans, men sedan marscherade 1 500 kvinnor till det egyptiska parlamentet och stormade det! Där krävde de kvinnors rättigheter, inklusive rösträtt. Kvinnorna lyckades hålla sig kvar i fyra timmar tills de fått löfte om att talmannen skulle ta upp Foto av en mängd kvinnor som kommer gående med stora banderollerderas krav. Aktionen uppmärksammades över hela världen. Men det dröjde ytterligare fem år innan rösträtt för kvinnor infördes.
Osynlig ruta
Durriya Shafiq engagerade sig även mot monarkin i både Egypten och Storbritannien, och hon välkomnade därför 1952 års egyptiska revolution. Men 1954 genomförde hon tillsammans med flera andra kvinnor en hungerstrejk för kvinnors Foto av tre kvinnor (varav en är Durriya Shafiq) ligger i tjusiga pyamasar under hungerstrejkenrättigheter i det nya Egypten. Efter hungerstrejken reste Durriya runt i Frankrike, Italien, Storbritannien, USA, Japan, Ceylon, Hongkong, Indien och Pakistan, och höll föredrag om den egyptiska kvinnokampen.
Osynlig ruta
  Men bara några år senare, 1957, genomförde Durriya en ny hungerstrejk, denna gång riktad mot Gamal Abdel Nasser, ledaren för den nya regimen. Och denna gång fick hon inte stöd av folk. Aktionen ledde istället till att Durriya placerades i husarrest och isolerades, och hennes tidning förbjöds.
Foto av Durriya Shafiq sittan vid ett bord där hon läser en tidning
Durriya Shafiq satt i husarrest ända in på 1970-talet. När hon då fick chansen att återgå till ett offentligt liv vägrade hon att göra det. Hon levde tillbakadraget, och skrev på sina memoarer, artiklar, poesi och andra texter.
Osynlig ruta
  Den 20 september 1975 valde Durriya Shafiq att ta livet av sig genom att kasta sig ut från sin balkong. Hon blev 66 år gammal.

Avdelare i form av grått streck med en datorskärm till vänster

Rubrik: Läs mer:
Blinkande gul stjärna För den som läser arabiska finns artiklar ur Bint Al-Nil att läsa på nätet.
Osynlig ruta
Blinkande gul stjärna För den som läser franska finns några av Durriya Shafiqs poem publicerade på nätet.
Osynlig ruta
Blinkande gul stjärna På engelska finns fyra av Durriya Shafiqs ledartexter ur Bint Al-Nil publicerade.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur - tidningskvinnor
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i världen
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-05-22

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu