Bakgrundspapper uppe

«  Edith Garrud – suffragetten som lärde ut jiu jitsu

Inramat foto av Edith Garrud
Namn: Edith Garrud

Edith Margaret Williams föddes 1872 i Bath, i England. Hennes föräldrar var inte gifta, vilket ansågs opassande på den tiden. Edith växte upp hos en moster. Men hon hade problem att passa in i skolan och blev mobbad. För att ha något att göra började hon träna friidrott. Hon utbildade sig senare till gymnastiklärare för flickor.Foto av kvinna som tar ner polisman
Osynlig ruta
  Tjugoett år gammal gifte sig Edith 1893 med William Garrud, som var tränare i bland annat boxning och brottning. De flyttade till London tillsammans. 1899 började bägge träna för Europas första jiu jitsu-tränare, och grundaren till Bartitsu, som blev en populär form av kampkonst då. Den innehöll boxning, att slåss med käppar och jiu jitsu.
Osynlig ruta
  Efter några år tog Edith och hennes man över Golden Square Dojo, som låg i Soho i London. Edith Garrud blev då den kanske första västerländska kvinnan som blev instruktör i självförsvar. Hon höll kurser för kvinnor och barn.

Foto från Edith Garruds dojo av sju tjejer som tittar på när två andra tränar
En av de få bilder som finns från träningen på Edith Garruds dojo. Bilden
publicerades ursprungligen 1911. Det verkar inte finnas några bilder kvar
av suffragetternas livvaktsstyrka.
Osynlig ruta

Edith och William gjorde Bartitsu populärt genom att delta i uppvisningar på utställningar och skriva artiklar om Bartitsu. De fick också tre barn tillsammans.
Osynlig ruta
  Edith Garrud var feminist och förespråkare för rösträtt, och 1908 började hon hålla kurser speciellt för kvinnor från WSPU och WFL. Några år senare utbildade Edith Garrud en livvaktsgrupp åt WSPU. Läs mer HÄR!
Osynlig ruta
Foto av Edith Garrud 1935  Edith och William fortsatte arbeta som instruktörer i självförsvar fram till 1925, då Edith var över 50 år. Då sålde de klubben, och de verkar ha dragit sig tillbaka från allt offentligt liv. 1950 separerade de, men de skilde sig aldrig, trots att bägge inledde andra förhållanden.

Osynlig ruta
Edith i 60-årsåldern, cirka 1935. Liten grå pil som pekar åt höger   

  När Edith Garrud fyllde 94 år, 1966, intervjuades hon i den engelska veckotidningen Woman om sin tid med suffragetterna och livvaktsstyrkan i WSPU.
Osynlig ruta
  Edith Garrud dog först 1971. Då var hon 99 år gammal.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i Storbritannien
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu