Bakgrundspapper uppe

«  Startade den första skolan i Europa för kvinnor som målade

Självporträtt av Elisabetta Sirani
Rubrik: Elisabetta Sirani

Elisabetta Sirani föddes i Bologna i Italien den 8 januari 1638. Hennes mamma vet vi inte så mycket om, annat än att hon hette Margherita. Pappan var konstnären Giovanni Andrea Sirani. De hade tre döttrar och en son. Elisabetta var äldst av barnen.
Osynlig ruta
En madonna som ser upp mot himlen medan hon ammars sitt barn, men barnet tittar åt ett annat håll   Redan som liten visade sig Elisabetta konstnärligt lagd. Hon skrev poesi och spelade harpa, och hon gjorde etsningar och målade. Konstskolorna var inte öppna för flickor då, så det var ingen tillfällighet att de flickor som trots allt fick lära sig måla var de som hade konstnärer till pappor – som gick med på att undervisa dem. Det gällde ju även den kända Artemisia Gentileschi.
Osynlig ruta
  Men annars var det allmänt en bra tid för kvinnor i Bologna då, exempelvis var Bolognas universitet öppet för kvinnor.
Osynlig ruta
  Elisabetta Sirani visade sig vara skicklig på att måla. Redan när hon var 16 år gammal hade hon blivit en eftertraktad konstnär. Vid 19 års ålder fick hon sitt första offentliga uppdrag, för kyrkan San Girolama alla Cerosa i Bologna: målningen "Kristi dop" i ungefärlig storlek 4 x 5 meter.

Målning av Elisabetta Sirani med Jesus i mitten och massor av folk runt omkring. I himlen, bakom moln, finns Gud och änglar

När Elisabettas pappa drabbades av gikt och inte längre kunde arbeta, fick Elisabetta försörja familjen. Pappan tog hand om alla pengar hon fick för målningarna. När hon fick något annat i ersättning, exempelvis ett smycke, fick hon behålla det.
Osynlig ruta
Självporträtt med röd krita   På den tiden skrev de flesta konstnärer en lista på alla tavlor de målade färdiga, och det gjorde även Elisabetta Sirani. Hon skrev upp vad verken föreställde, när hon hade målat dem, vem som köpt dem och var de skulle hänga. Men det fanns också tavlor som Elisabetta inte skrev upp på sin lista. Det var mindre målningar, som hon gjort i smyg, utan att pappan visste om dem. Pengarna hon fick för de verken gav Elisabetta direkt till sin mamma för att mamman skulle ha några pengar.

Nedanför till vänster: Timoclea kastar ner kaptenen i brunnen.
Vill du se målningen större, klicka på bilden!
Osynlig ruta

Målning i guldram. Timoclea kastar ner  kaptenen i brunnen  Förutom att Elisabetta Sirani var en skicklig konstnär, som behärskade flera stilar, målade hon ovanligt snabbt. Hennes ateljé blev en turistattraktion, där folk stod och såg henne arbeta. Att hon dessutom var en kärleksfull, gladlynt och vacker Teckning av madonna med barnperson gjorde henne inte mindre populär. 1664 fick hon besök av Toscanas kronprins Cosimo och han beställde flera verk av henne.
Osynlig ruta
  Kvinnor var som sagt inte välkomna på konstskolorna i Europa på den tiden (förutom på konstskolor inom nunnekloster), och det störde Elisabetta. Hon började undervisa kvinnor i målning. Först de yngre systrarna Anna Maria och Barbara, och från 1652 allt fler. Vid Elisabetta Siranis konstskola gick snart både unga och äldre kvinnor, både rika och fattiga. Konsten var det viktiga.Målning av Judith som håller Holofernes huvud i håret medan tjänstekvinnan står bakom
Osynlig ruta
Osynlig rutaJudith med Holofernes huvud. Liten grå pil som pekar håt höger
Osynlig ruta
  Våren 1665 började Elisabetta klaga på magsmärtor. De gick så småningom över, men i slutet av sommaren samma år kom en ny attack. Den 28 augusti dog Elisabetta Sirani plötsligt, endast 27 år gammal.
Osynlig ruta
  Det spekulerades vilt i Bologna om Elisabetta Siranis plötsliga död. Hennes pappa krävde en obduktion och då fann läkarna massor av små hål i magsäcken. Pappan var säker på att en tidigare tjänsteflicka, Luca Tolomelli, hade förgiftat Elisabetta, så han stämde Tolomelli. Men rätten frikände henne. I modern tid har teorin snarare varit att Elisabetta dog av blödande magsår.
Osynlig ruta
  Tre månader efter hennes död gav staden Bologna Elisabetta Sirani en storstilad begravning. Pampigast var katafalken i imiterad marmor, där en kvinna i naturlig storlek sitter och målar.
Osynlig ruta
  Den ovanliga skola Elisabetta Sirani hade startat lades tyvärr ner i och med hennes död.
Osynlig ruta

Linje med två änglar

Rubrik: Läs mer:
Eleanor Tufts: Our hidden heritage – five centuries of women artists.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
 Pil åt vänster Till tema kultur - konstnärer
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-07-30

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu