Bakgrundspapper uppe

«  Feministisk journalist och författare

Porträttfoto av Ellen Lanquist i oval träram
Namn: Ellen Landquist

Ellen Landquist föddes i Stockholm den 14 december 1883. Hon är i stort sett bortglömd idag, men för drygt hundra år sen, 1915, väckte hon stor uppståndelse genom sin roman Suzanne, som satte igång en debatt om kvinnors sexualitet.
Osynlig ruta
  Ellen, som kallades Murre, växte upp i Stockholm, och var dotter till Maria Unér och kyrkoherde Axel Landquist. Förutom Murre och systern Hanna fanns fyra bröder i familjen.
Osynlig ruta
  1905 flyttade Ellen till Uppsala för att läsa vid universitetet. Där blev hon nära vän med Greta Beckius, som också gillade att skriva, och Lisa Rolf. De engagerade sig i UKSF, Uppsala kvinnliga studentförening, och var med i studentskornas hockeyklubb. När Ellen 1910 blev klar med utbildningen började hon jobba som journalist på Svenska Dagbladet i Stockholm.


Kamrater vid universitetet i Uppsala. Längst till höger står Lisa Rolf, Greta
Beckius sitter snett framför henne med ljus klänning och Ellen Landqvist
sitter längst till vänster av tjejerna.
Osynlig ruta

Ellen Landquist blev snart en av "pennskaften" i Ligan. Hon spelade dessutom huvudrollen i Ligans mytomspunna film Hon fick platsen eller Exkonung Manuel i Stockholm. Det var en film som Ligan gjorde för att kunna starta en stipendiefond för kvinnor som var journalister, eftersom de hade så mycket svårare än sina manskollegor att få exempelvis resestipendier. Elin Wägner skrev manus och filmen hade premiär 1911, men tyvärr finns den inte längre bevarad. (Ellens lillebror Daniel, sedemera en hög sjöofficer, spelade exkonungen.)
Osynlig ruta
  Ellen storebror John var litteraturkritiker och hörde till de män i universitetsvärlden som utnyttjade kvinnor till höger och vänster. Elin Wägner var en period gift med honom, så för drygt hundra år sedan var Ellen och Elin både svägerskor, kollegor och kompisar i Ligan.
Osynlig rutaPorträttfoto av Ellen Landqvist i hatt
  Det var dessutom Elin Wägner som 1915 hjälpte Ellen att ge ut den uppmärksammade boken Suzanne. Eftersom det vid den tiden var närmast otänkbart att skildra kvinnors sexualitet blev boken minst sagt omdiskuterad. Tyvärr blev det Ellens enda bok.
Osynlig ruta
  Året efter att hennes bok kommit ut dog Ellen Landqvist av anemi, den 16 november 1916, strax innan hon skulle fylla 33 år.
Osynlig ruta

1922 skrev Elin Wägner romanen Den namnlösa, delvis inspirerad av Ellen Landquist.

Teckning av en rad av böcker liggande åt olika håll

Boken Suzanne var länge nästan omöjlig att få tag i,
men 100 år efter att den kom ut, 2015, gavs den ut i nyutgåva.
Osynlig ruta
Du kan också läsa den direkt på nätet eller ladda hem texten som pdf, HÄR.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema "Ligan"
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2023-01-16

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu