Bakgrundspapper uppe

«  Journalist, översättare och reseberättare

Foto i guldram, Ellen Rydelius
Namn: Ellen Rydelius

Ellen Victoria Rydelius föddes 27 februari 1885 som enda barn i en ganska välbärgad familj i Norrköping. Hon drömde om att bli cirkusartist, men det var förstås inte aktuellt. Eftersom Ellen visade sig vara bra påFoto av Ellen Rydelius i studentmössa språk, och hennes lärare tjatade på Ellens pappa, fick hon möjlighet att studera vidare, trots att de flesta flickor inte fick det vid den tiden.

Osynlig ruta
Liten grå pil som pekar åt vänster Ellen när hon tog studenten, 18 år gammal.
Osynlig ruta

1903 började Ellen Rydelius studera slaviska språk vid Uppsala universitet, där hon gick med i UKSF, Uppsala Kvinnliga studentförening och träffade andra feminister.
Osynlig ruta
  Hon hade läst Ellen Keys tankar om "fri kärlek" och i Uppsala flyttade hon ihop med en man i ett "samvetsäktenskap", men förhållandet tog slut efter några år.
Osynlig ruta
  1907 reste Ellen till universitetet i Kazan (idag Tatarstan, en delrepublik i Ryssland). Men redan 1908 måste hon resa hem till Sverige igen. Pappan hade begått självmord på grund av stora skulder. Ellen och hennes mamma var tvungna att sälja allt som fanns i hemmet på auktion.  Fortsatta studier var inte att tänka på längre.
Osynlig ruta
Istället började Ellen Rydelius arbeta, först på Svenska Dagbladet och sedan på Dagens Nyheter i Stockholm. Där lärde hon känna andra feministiska journalister, bland annat Elin Wägner, och hon gick med i journalistnätverket Ligan, där hon var med i deras berömda film. Ellen skrev under signaturerna Rydelia och Elena Petrovna.
Osynlig ruta
  1911 gifte sig Ellen Rydelius med Elin Wägners bror Harald. De fick dottern Maria (Ria). Men strax efter att första världskriget hade startat började Harald jobba i Berlin. Foto av Ellen Rydelius med cirka 5-åriga dottern Ria i famnen, båda ser in i kameranEllen försörjde sig och Ria genom boköversättningar från ryska – av Thechov, Tolstoj, Dostojevskij, Raskolnikov med flera.
Osynlig ruta
  En tid bodde Ellen och Ria hos Haralds föräldrar, men det gick inte så bra. Hon upptäckte till sin förvåning att de såg henne som sonens älskarinna ("frilla"). Ellen och Harald hade gift sig borgerligt, och hans föräldrar ansåg inte att det räknades. Under resten av kriget bodde Ellen och Ria omväxlande i Tyskland och i Sverige. Men när det genom ett felskickat brev visade sig att Harald hade träffat en annan kvinna, som han väntade barn med, lämnade Ellen honom.
Osynlig ruta
  Ellen Rydelius mamma hade dött då, hon hade inga syskon och var ensam med ett barn. Det blev vännerna i Ligan som hjälpte henne, inte minst hennes före detta svägerska Ellin Wägner. Och trots att Ellen hade det tufft förblev hon tydligen alltid optimistisk och positiv.
Osynlig ruta
Omslag tiill boken Rom på 8 dagarEllen Rydelius började skriva rese- och guideböcker. Hon och Ria bosatte sig bland annat i Rom, i Italien. Där skrev hon Rom på 8 dagar. Hon skrev också Paris på 8 dagar, Berlin på 8 dagar, London på 8 dagar, New York på 8 dagar etc. Hon blev den stora svenska experten på guideböcker och hennes många böcker trycktes i ständigt nya upplagor under många år. Det gällde även kokböckerna, som Ellen Rydelius senare gav ut i nya upplagor tillsammans med dottern Ria.Porträtt av Ellen Rydelius på äldre dar
Osynlig ruta
  När Ria blev vuxen och Ellen fick barnbarn hjälpte hon ofta Ria med barnen. Julen 1948 gav hon Rias två söner förkläden och kockmössor i julklapp. "Dessa pojkar ska systematiskt uppfostras att klara husliga sysslor också så sant jag är deras mormor och Ria deras mor."
Osynlig ruta
  Ellen Rydelius fortsatte att skriva under hela sitt liv. Hon dog 72 år gammal den 1 april 1957.

Ett gult avdelande streck med en boktrave på till vänster

Rubrik: Läs mer:
Carina Burman: Vi romantiska resenärer.
Osynlig ruta
Red. Kristina Lundgren & Birgitta Ney: Tidningskvinnor 1690 - 1960.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

 Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-07-30

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu