Bakgrundspapper uppe

«  Upptäckte sambandet mellan koldioxidnivåer och växthuseffekten

Porträttfoto av en kvinna som möjligen skulle kunna vbara Eunice Newton Foote
Namn: Eunice Newton Foote

I mer än 150 år var Eunice Newton Footes arbete helt bortglömt, men sedan återupptäcktes en artikel från 1856 om hennes forskning, så nu är det klart att hon var den första i världen som skrev om koldioxidnivåernas påverkan på jordens temperatur.

Eunice Newton föddes den 17 juli 1819 i Goshen i Connecticut i USA. Föräldrarna fick tolv barn, sju döttrar och fem söner. Eunice var näst yngst. Familjen flyttade snart till Bloomfield i New York, där Eunice växte upp.
Osynlig ruta
Kolorerat foto av Troy Female Seminary, som senare döptes om till Emma Willard School  Eunice läste vetenskaplig teori vid Troy Female Seminary (se bild). Bland annat inspirerades hon av att läsa texter av botanikexperten Almira Hart Lincoln Phelps. Eunice läste kemi och biologi.
Osynlig ruta
  22 år gammal gifte hon sig 1841 med matematikern och domaren Elisha Foote. De fick två döttrar, Mary och Augusta. Familjen bodde en tid i Seneca Falls, granne med Elizabeth Cady Stanton. Eunice och Elizabeth kände eventuellt varandra sedan tidigare, och hur som helst var de vänner då. Precis som Elizabeth var både Eunice och hennes man starka förkämpar för kvinnors rösträtt.
Osynlig ruta
Brosch i form av symbolen för Seneca Falls konvention - en solros - och i mitten står i guldskrift mot röd bakgrund: 1848  Eunice var aktiv i att ordna den första, lokala konferensen för kvinnors rättigheter i USA, som hölls i Seneca Falls 1848 – den som sedan ledde till National Woman's Rights Conventions. Hon var också en av undertecknarna av Declaration of Sentiments, som innehöll en mängd krav för kvinnors rättigheter, inklusive det första kravet på rösträtt för kvinnor i USA.
Osynlig ruta
Både Eunice och hennes man var dessutom uppfinnare och amatörforskare, och de byggde ett eget labb i hemmet. Under 1820-talet hade forskningen börjat förstå att det fanns någon form av växthuseffekt, och Eunice ville förstå mer av hur solens värme kunde påverka olika gaser i atmosfären, och vilken roll luftfuktigheten spelade. Så hon satte ut glascylindrar med vanlig luft, vätgas respektive koldioxid och med kvicksilvertermometrar i varje. Sedan placerade hon ut dem för att se hur de värmdes upp av solens strålar.
Osynlig ruta
En sida ur den bok där sammanfattningen av Eunice Newton Footes forskning först publicerades  Eunice kunde konstatera att cylindern med koldioxid blev "mycket uppvärmd – klart mer än de andra – och när den flyttades därifrån, tog den mycket längre tid på sig att svalna". Koldioxid värmdes alltså upp mer och höll kvar värmen längre. Med mer koldioxid i atmosfären, skulle vår jord därmed få en högre temperatur, resonerade Eunice.
Osynlig ruta
Den ursprungsliga logotypen till AAAS  I augusti 1856 presenterades hennes forskning vid en konferens för AAAS, American Association for the Advancement of Science, under rubriken "Circumstances affecting the Heat of the Sun's Rays" (ungefär: Omständigheter som påverkar värmen från solens strålar). Den publicerades samma år i The American Journal of Science and Arts. Men det var en man, en känd forskare, som läste upp hennes text på konferensen.
Osynlig ruta
  Eunice och hennes arbete presenterades också i en artikel i Scientific American 1856 under rubriken "Scientific Ladies – Experiments with Condensed Gases". Även tidningar som New York Daily Tribune skrev om hennes experiment, liksom Annual of Scientific Discovery året därpå.
Osynlig ruta
  Men Eunice Newton Footes forskning glömdes snart bort. En man i Irland fick några år senare äran av att vara den första i världen som förstått koldioxidens betydelse för växthuseffekten. Först 154 år senare, 2010, återupptäcktes av en slump hennes artikel i The American Journal of Science and Arts från 1856.
Osynlig ruta
  Forskare idag är inte överens om hur mycket Eunice Newton Foote egentligen förstod utifrån sina experiment av hur växthuseffekten fungerade, men klart är att hon var den första i världen som i skrift har beskrivit att långsiktiga förhöjningar av atmosfärens koldioxidnivåer skulle göra att planeten blir varmare. Alltså: förklarade att koldioxidnivåerna har betydelse för växthuseffekten.
Osynlig ruta
1857 publicerade Eunice Newton Foote även en artikel om sin forskning kring atmosfärisk statisk elektricitet, On a New Source of Electrical Excitation. Som författare står då bara Mrs Elisha Foote, alltså mannens namn med "fru" framför. Efter det verkar ingen mer forskning av henne finnas publicerad. Däremot fortsatte Eunice att uppfinna saker. 1860 fick hon bland annat patent på en gummisula som förhindrade att stövlar och skor gnisslade.
Osynlig ruta
Foto av en äldre kvinna som sitter omgiven av två små flickor. Alla tre har stiliga hattar på sig  Någon gång under 1860-talet flyttade familjen till Washington, där mannen fått arbete på Patentverket. Eunice ägnade sin fritid åt landskaps- och porträttmåleri, och hon har beskrivits som en skicklig konstnär. Hon har också beskrivits som en ovanligt vacker kvinna, men det finns inga kända foton bevarade av henne. Fotot högst upp på sidan kan möjligen vara av henne, men det kan också vara en av hennes döttrar.
Osynlig ruta

Liten grå pil som pekar åt vänster Många fotografier finns det däremot av Eunice äldsta dotter Mary Foote Henderson, som liksom sin mamma var aktiv i kampen för kvinnors rösträtt. Här med två barnbarn.
Osynlig ruta

  1883 blev Eunice änka. Vi har inte hittat något om var hon bodde eller gjorde vid den tiden. Däremot vet vi att hon hade flera barnbarn, och kanske bodde hon hos någon av sina döttrar och deras familjer.
Osynlig ruta
 Eunice Newton Foote dog den 30 september 1888, 69 år gammal.
Osynlig ruta

Det går inte att säga helt säkert att den man som felaktigt fått (eller tagit sig) äran för upptäckten av koldioxidnivåernas betyder för växthuseffekten kände till Eunice Newton Footes forskning. Men det är inte första gången i historien som en kvinna osynliggjorts och en man fått äran istället.
Osynlig ruta
Sedan hennes forskning återupptäcktes har det skrivits en bok om Eunice Newton Foote och gjorts en kortfilm om henne.

Avdelare i form av gul linje med en  trave böcker till vänster

Rubrik: Läs mer:
Blinkande gul stjärna En kort sammanfattning av Eunice Newton Footes experiment finns i American Journal of Science and Arts från 1856.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema rösträtt USA
 Pil åt vänster Till tema uppfinnare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-04-04

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu