Bakgrundspapper uppe

«  Militant suffragett som fotograferades mot sin vilja

Foto av Evelyne Manesta
Evelyn Manesta

Vi vet nästan ingenting alls om Evelyn Manesta. Hon föddes 1888, förmodligen i England. När hon var 25 år jobbade hon som guvernant. Samtidigt var hon aktivist för rösträtt för kvinnor och medlem i WSPU, Women's Social and Political Union, i Manchester i England.
Osynlig ruta
  Att hon har gått till historien beror på att ett fotografi av henne manipulerades av polisen redan i början av 1900-talet.
Osynlig ruta
  Sen 1870-talet hade Scotland Yard regelbundet fotograferat fångar på landets fängelser. Men i januari 1912 skaffade de en ny och bättre kamera, som också kunde ta smygbilder på längre håll, utan att den som fotograferades visste om det. Samtidigt lärde de sig tydligen att manipulera bilder.
Osynlig ruta
  I april året därpå, 1913, dömdes den kända suffragettledaren Emmeline Pankhurst till tre års fängelse för uppvigling. Över hela England protesterade suffragetter mot straffet.
Tidningsklipp om glaskrossningenOsynlig ruta
   Dagen efter domen gick Evelyn Manesta med Lilian Forrester och Annie Briggs till Manchester Art Gallery. Klockan var nio på kvällen, och galleriet skulle just stänga. Med en hammare slog Evelyn och Lilian sönder skyddsglasen till 13 av de största och dyraste målningarna. Av misstag skadade de också en målning.
Osynlig ruta
  De greps, fördes till Town Hall och förhördes. Vid rättegången friades Annie Briggs, eftersom hon inte hade slagit sönder något. Evelyn Manesta uttalade:
– Jag är en politisk lagbrytare. Lilian Forrester, som varit mest aktiv med hammaren, dömdes till tre månaders fängelse och Evelyn Manesta till en månad.
Osynlig ruta
Tvångsfotografering av Evelyn Manesta  Men för att sen bli fria måste de betala borgen, och om de inte kunde betala, skulle de få sitta kvar i fängelse. Båda protesterade, de sa att de inte kunde få tag i så mycket pengar, varpå domaren svarade att om lagen hade tillåtit det, skulle han tvingat dem att segla jorden runt med ett segelfartyg.

Osynlig ruta
Originalfotografiet av Evelyn Manesta. Liten grå pil som pekar åt höger
Osynlig ruta

Tvångsfotograferingen
Osynlig ruta
När fångarna sen skulle fotograferas vägrade Evelyn Manesta. Då tvingades hon. En vakt ställde sig bakom henne och höll fast henne, halvt dold för kameran; med en arm tvingade han hennes huvud att hålla sig rakt fram medan han med den andra armen höll fast om hennes arm. Evelyn blundade, det ser ut som om det gör ont.
Osynlig ruta
Efterlysning av Lilian Forrester och Evelyn Manesta, med fotografier och beskrivningar    Så småningom släpptes Evelyn ut från Holloway, och kunde fortsätta att protestera via direkt aktion. Polisen skickade då ut en efterlysning på henne och Lilian Forrester. Evelyn beskrevs som: 26 år, 158 cm lång, blek hy, blond, grå ögon. Men ögonen syntes inte på fotot.
Osynlig ruta
  Polisen hade manipulerat bilden på andra sätt, tagit bort vaktens fingrar på Evelyns arm, och tagit bort hela armen som håller fast hennes huvud. Det ser ut som om hon blundar och ler.

Osynlig ruta
Liten grå pil som pekar åt vänster Klicka på efterlysningen här bredvid för att se en större
    version av den manipulerade bilden av Evelyn Manesta.
Osynlig ruta

Den ursprungliga och icke-manipulerade bilden av Evelyn Manesta hittades först i nutid, tillsammans med en del andra fotografier där det framgår att poliserna var våldsamma när de skulle fotografera suffragetterna. Men just bilden av Evelyn är tydligen den första kända polismanipulerade bilden i Storbritannien.
Osynlig ruta
  Vad som blev av Evelyn Manesta vet vi tyvärr inte. Det finns en teori om att Evelyn Manesta egentligen var ett falskt namn, men ingen tycks veta vem denna kvinna var i så fall.Suddig bild av Evelyn Manesta och Lilian Forrester på rastgården i Hollowayfängelset
Osynlig ruta
  Men avslutningsvis kan du här bredvid få se en av Scotland Yards suddiga smygbilder, som togs på Evelyn och Lilian när de promenerade på rastgården i Hollowayfängelset.
Osynlig ruta

Avdelare

Vet du något om Evelyn Manesta?
Osynlig ruta
Hör av dig till oss!
e-post: kvinnofronten@sverige.nu

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i Storbritannien
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-22

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu