Bakgrundspapper uppe

«  Marockansk sociolog, feminist och författare, som skrivit avslöjande om den västerländska haremsmyten

Foto av Fatima Mernissi med en marockansk blå ram
Namn: Fatema Mernissi

Fatema Mernissi – eller Fatima, som hon kallats i Sverige – var en marockansk sociolog, feminist och författare. Hon föddes den 27 september 1940 i staden Fez, där hon växte upp i ett harem – men långt ifrån den västerländska myten om ett harem. Trots att familjen var medelklass verkar både hennes mamma och mormor ha varit analfabeter, men själv kunde hon utbilda sig i Marocko, Frankrike och USA.
Osynlig ruta
  Det som Fatema Mernissi framför allt forskade och skrev om var kvinnors villkor i muslimska länder, och islams historia och utveckling. När hon hade skrivit boken The Veil and the Male Elite: A Feminist Interpretation of Women's Right in Islam (ungefär: Slöjan och den manliga eliten: En feministisk tolkning av kvinnors rätt inom islam), berättade hon:

"När jag hade skrivit klart den här boken var det en sak jag lärt mig: om kvinnors rättigheter är ett problem för några moderna muslimska män, är det varken på grund av Koranen eller Profeten eller nån muslimsk tradition, utan helt enkelt för att de rättigheterna kommer i konflikt med den manliga elitens intressen."

Fatema Mernissi blev en länk mellan öst och väst. Hon reste runt i väst och studerade människor här på motsvarande sätt som de västerländska resanden under tidigare sekler Foto av Fatema Mernissi"upptäckte" Orienten. Vill du läsa en berättelse om när hon skulle handla kläder i väst (från boken Shahrazad reser västerut), kan du klicka HÄR.
Osynlig ruta
"Varje samhälle klassificerar olika kläder utifrån ålder, kön och status".
Osynlig ruta
  Tänk till exempel på vilken uppståndelse det blev när kvinnor i den amerikanska kvinnorörelsen i mitten av 1800-talet började gå i byxor – bloomers.
Osynlig ruta
Fatema Mernissi synliggjorde vilka regler som gäller, och avslöjade samtidigt hur så många i väst än idag oftast ser på förtryckta kvinnor i syd eller öst utan att se speglingen av oss själva, av vårt kvinnoförtryck.

"Vem är mest förtryckt – en muslimsk kvinna i slöja eller en 45-årig västerländsk kvinna som svälter sig för att vara lika slank som ett barn?"

  Fatema Mernissi utförde olika sociologiska studier både på uppdrag av marrockanska myndigheter, åt den internationella fackorganisationen ILO samt FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur (Unesco).
Osynlig ruta
  2003 fick hon tillsammans med Susan Sontag litteraturpriset från den spanska Prins Astuarias fond. 2004 fick hon Erasmus Prize. Hon var också lärare och föreläsare på Mohammed V University i Marockos huvudstad Rabat.
Osynlig ruta
  Mernissi blev den i väst mest kända av muslimska feminister för sin tid. Hennes verk har fått stor spridning och översatts till många olika språk, även svenska.
Osynlig ruta
  Fatema Mernissi dog vid 75 års ålder den 30 november 2015.

Avdelare i form av ett gult streck med en hög av böcker till vänster

Rubrik: Läs mer:
Några böcker Fatima Mernissi skrivit:
Osynlig ruta
Shahrazad reser västerut, olika kulturer, olika harem, 2002
Etes-vous vacciné contre le Harem?, 1998
Drömmar om frihet. Berättelser från min barndoms harem, 1994
Women's Rebellion and Islamic Memory, 1993
Sultanes oubliées, 1990
Le harem politique, 1987
L'amour dans les pays musulmans, 1984
Le Maroc raconté par ses femmes, 1983
Beyond the Veil: Male-Female Dynamics in Modern Muslim Society, 1975 (ny version 1987)

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur - författare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-07-11

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu