Bakgrundspapper uppe

«  Norsk rösträttskämpe och fackföreningsorganisatör

Porträttfoto av Gunhild Ziener med uppsatt hår och höghalsad klänning
Namn: Gunhild Ziener

Gunhild Marie Krakelsrud föddes den 19 augusti 1868 i Ski i södra Norge. Pappan var mjölnare och Gunhild var äldst av syskonen. Men vi har inte hittat mer information om hennes barndom och uppväxt.
Osynlig ruta
  Som vuxen jobbade Gunhild inom stickningsindustrin och i affär. 19 år gammal gifte hon sig med Karl Ziener 1887.
Osynlig ruta
Porträttfoto av Gunhils Ziener med kort krulligt hår och ett vackert treradigt halsband i gammaldags stil  1896 var Gunhild Ziener initiativtagare till Arbeiderpartiets Kvindeforening i Kristiania (som Oslo hette då). Kvindeforeningen tog initiativ till den första stora demonstrationen för kvinnors rösträtt som hölls i Oslo den 17 maj 1899. Demonstrationen överlämnade sitt krav på allmän rösträtt för kvinnor till Stortinget, och det var undertecknat av Gunhild Ziener och Anna Mossevig.
Osynlig ruta
  Gunhild Zeiner brann för att kvinnor skulle bli fackligt aktiva, och hon var med och startade flera olika fackföreningar för kvinnor, som exempelvis Maskinstrikkerskenes Forbund och Kvindelige Bakerbetjenings Forening.
Osynlig ruta
Gunhild Ziener var också en av de mest drivande när kvinnoföreningarna inom DNA, Det Norske Arbeiderpartiet, tillsammans med flera fackföreningar för kvinnor gick ihop i ett gemensamt förbund 1901, Arbeiderpartiets Kvindeforbund, och hon blev förbundets första ordförande. Ett av de viktigaste kraven för det nya förbundet var allmän rösträtt för kvinnor.
Osynlig ruta
Omslag till tidningen Kvinden  Gunhild Ziener drev även att kvinnoförbundet skulle starta en egen tidning. Den startade 1909 och fick namnet Kvinden (men senare bytte den namn till Arbeiderkvinden). Gunhild satt med i tidningens redaktionsråd och skrev regelbundet i tidningen. Hon blev känd som en skicklig organisatör och agitator, och hon reste runt i landet och höll tal om vikten av att organisera sig.
Osynlig ruta
  Samma år som tidningen Kvinden startades började Gunhild Ziener jobba som kontorist på expeditionen för tidningen Social-Demokraten. Hon blev också invald i kommunfullmäktige i Oslo.

Foto av fjorton kvinnor som sitter runt ett antal bord och syr-
Arbeiderpartiets Kvindeforbund ägnade många arbetskvällar under första
världskriget åt att tillverka, lappa och sälja handarbeten och textilier av
olika slag. Foto: Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek
Osynlig ruta

Under första världskriget var Gunhild Ziener också engagerad i fredsarbetet. Hon var en av de norska kvinnor som undertecknade uppropet för de nordiska kvinnornas fredssöndag i februari 1915.
Osynlig ruta
  I samband med splittringen av Arbeiderpartiet efter kriget valde Gunhild Ziener att lämna även Arbeiderpartiets Kvindeforbund någon gång cirka 1919 (olika källor anger olika tidpunkter). Hon gick med i det nya parti som bildades ur splittringen, NSA, Norges Socialdemokratiske Arbeiderparti och deras kvinnoförbund Norges Socialdemokratiske Kvinneforbund. Efter det har vi inte hittat någon information om vad hon gjorde.
Osynlig ruta
  Gunhild Ziener dog den 21 juni 1937.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema facklig kamp
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i världen
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-03-29

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu