Bakgrundspapper uppe

«  Kanske den första i världen som började kalla sig "feminist"

Porträttfoto av Hubertine Auclert iförd en stor hatt
Namn: Hubertine Auclert

Hubertine Auclert föddes den 10 april 1848 i en typisk medelklassfamilj i Alliers i Auvergne, som ligger mitt i Frankrike. Men när Hubertine just kommit in i tonåren dog hennes pappa. Hubertine placerades i kloster. En tid fick hon lämna klostret för att tillsammans med sin mamma bo hos sin morbror, men när även mamman dog måste Hubertine återvända till klostret. Där stannade hon till 1869.Foto av ung Hubertine i halvfigur
Osynlig ruta
  Det året fyllde Hubertine 21 år, och då fick hon tillgång till sitt arv efter föräldrarna. Hon flyttade till Paris, där hon blev bekant med Maria Deraismes och andra som ville driva kvinnokamp. Men Hubertine Auclert ville inte nöja sig med att kräva ändrade lagar, hon ville förändra kvinnors villkor på alla tänkbara sätt, så hon blev en engagerad aktivist. Detta var åren runt det revolutionära upproret Pariskommunen, och Hubertine var radikal.
Osynlig ruta
Foto av Hubertine Auclert i halvfigur iförd kappa och en väldigt stor hatt med en blomsteruppsättning på. Under bilden står det: På nästan alla bilder bär Hubertine en stor och rejält prydd hatt! 1876 startade Hubertine Auclert organisationen Société le droit des femmes. De drev bland annat att kvinnor skulle få utbildning, vara ekonomiskt oberoende och ha rätt till skilsmässa. Dessutom drev de (på Hubertines initiativ) en kampanj om att kvinnor inte skulle behöva betala skatt – så länge de inte fick rösta. En av Hubertines juridiska rådgivare i den kampanjen, Antonin Lévrier, gifte hon senare sig med.
Osynlig ruta
  1880 försökte Hubertine Auclert registrera sig som röstberättigad lokalt i Paris. Hon blev brutalt utkastad från vallokalen. Men hon hävdade att det stod ju i de officiella pappren att den som eventuellt inte fanns med som röstberättigad i listorna skulle begära att få bli registrerad!
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Liten grå pil som pekar snett upp åt vänster Klicka på bilden av Hubertine i hatt, för att se henne på en visitkortsbild!
Osynlig ruta

Rubrik: Feminism

Förstasidan av tidningen La Citoyenne  1881 startade Hubertine Auclert tidningen La Citoyenne. I samband med det började hon kalla sig själv feminist och använde begreppet feminism.
Osynlig ruta
  Från 1883 inriktade sig Société le droit des femmes mer intensivt på rösträttskampen, och organisationen bytte därför namn till SSF, Société le suffrage des femmes.
Osynlig ruta
  1888 flyttade Hubertine Auclert och Antonin Lévrier till Algeriet, som då var en fransk koloni. Där skrev Hubertine en bok om algeriska kvinnors villkor och rättigheter, Les Femmes Arabes en Algérie. Bland annat krävde hon skolor för de algeriska flickorna. Men efter några år i Algeriet dog Antonin, och Hubertine flyttade tillbaka till Paris 1892.

Foto av Hubertine Auclert sittande vid ett skrivbord med en penna i handen. Hon ser in i kameran
Hubertine Auclert vid sitt skrivbord i Frankrike.
Osynlig ruta

Väl tillbaka i Paris tvingades Hubertine Auclert av ekonomiska skäl att lägga ner tidningen La Citoyenne. Men hon fortsatte att verka både som aktivist och som feministisk skribent i tidningar som Le Matin, La Fronde och La Libre Parole.
Osynlig rutaOmslaget till tidningen Le Petit Journal
  År 1900 gick de kvinnoorganisationer som krävde rösträtt för kvinnor ihop i den nystartade paraplyorganisationen Le Conseil National des Françaises.

  Även på äldre dar fortsatte Hubertine Auclert att göra aktioner tillsammans med andra feminister. Ett exempel är att hon arresterades 1908 för att hon och några andra feminister haft sönder valurnor i protest mot att kvinnor inte fick rösta.

Osynlig ruta
Liten grå pil som pekar åt vänster Klicka på bilden av tidningen för att
se den i större format!
Osynlig ruta

  Ett annat exempel är att Hubertine Auclert och flera andra 1910 ställde upp som kandidater i valet och fick folk att rösta på dem, trots att det inte räknades.
Osynlig ruta
Hubertine Auclerts gravsten, med texten Suffrage des Femmes  Hubertine Auclert dog den
4 augusti 1914, 65 år gammal. Skulpturen på hennes grav kräver rösträtt för kvinnor. Det blev inte verklighet i Frankrike förrän 1944.

Osynlig ruta
I Frankrike är Centre Hubertine Auclert döpt till minne av henne. Men trots att det kanske var hon som myntade begreppet feminism är hon inte så känd som hon borde vara i resten av världen numera.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur - tidningskvinnor
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i världen
 Pil åt vänster Till tema uppfinnare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu