Bakgrundspapper uppe

«  Radikal pionjär som filmproducent, regissör, manusförfattare och skådespelerska

Porträttfoto av Lois Weber i Art Deco-ram och med en filmrulle bakopm
Namn: Lois Weber

Florence Lois Weber föddes den 13 juni 1879 i Allegheny City, i Pennsylvania i USA. Hon var den mellersta av tre systrar. Familjen var djupt kristna och medlemmar i Evangelical Church Army Workers, en organisation som liknar Frälsningsarmén. De sjöng, spelade och predikade på gator och torg. Senare deltog Lois i det missionerandet, och det la grunden för hennes sociala engagemang. De spelade och sjöng även på fängelser, sjukhus och militärbaracker, och i Pittsburghs prostitutionskvarter.
Osynlig ruta
Gammaldags inramat foto av Lois Weber med plymdiadem  Lois studerade musik och sågs som ett musikaliskt underbarn. Hon blev konsertpianist och 1903, när hon var 24 år, reste hon under ett år på turné runt USA. Men efter en olycka med ett piano slutade hon att spela.
Osynlig ruta
Foto av Lois Weber som ung   Istället flyttade Lois Weber till New York och började spela teater. Hon fick jobb på en turnerande teater, vars ledare var Wendell Phillips Smalley. De gifte sig och fortsatte arbeta tillsammans. Bland annat med vad som kallades "phonoscènes", där inspelad musik spelades upp samtidigt som en stumfilm med mimande skådespelare, så att de blev ett slags förstadie till dagens musikvideor.
Osynlig ruta
Foto av Lois och Smalley sittande bredvid varandra, hon läser ur några papper hon håller i handen   Ganska snart började Lois Weber göra allt med film. Hon producerade sin första film. Hon skrev manus och mellantexter, designade kostymer och scenografi, agerade både regissör och skådespelerska, redigerade filmerna, och hon kunde till och med framkalla filmnegativen.
Osynlig ruta
1913 producerade Lois Weber den första engelska versionen av Oscar Wildes Dorian Grays porträtt, medan hennes man regisseradeFoto ur en film, där en kvinna vilar huvudet mot armen och en ängel viskar i hennes öra utifrån hennes manus.
Osynlig ruta
  Lois Weber experimenterade hela tiden med filmtekniken, hon testade med filmlager på varandra, med sofistikerade tekniker för belysning, koreograferade kamerarörelser och andra effekter som var nya för sin tid.

  1913 blev hon också den första att använda split screen- teknik för att skildra vad som händer på flera ställen samtidigt – i filmen Suspense. Senare har det visat sig att tekniken ungefär samtidigt uppfanns i Danmark.
Osynlig ruta
  Många av de stumfilmer som gjordes då var kortare historier. Men 1914 blev Lois

Osynlig ruta

Weber även den första kvinnan i USA som regisserat en långfilm, samtidigt som hon blev den första regissören i USA – oavsett kön – som regisserat en Shakespeare-komedi: Köpmannen i Venedig. Dessutom var hon den första kvinnan i Motion Pictures Directors Association.

Filmaffisch för The Price of A Good Time och The Doctor and the WomanFilmaffisch för The Marriage ClauseFilmaffisch för Where Are My Children?Filmaffisch för The BlotFilmaffisch för ShoesFilmaffisch för The Doctor and the Woman
Filmaffisch för Historien om två kvinnorFilmaffisch för Sensation SeekersFilmaffisch för What  Do Men Want?Filaffisch för ToPlease One WomanFilmaffisch för The Eye of GodFilmaffisch för Trazan of the ApesFilmaffisch för White Heat

Filmaffisch för Even As You And ILois Weber blev en av Hollywoods absolut mest kända filmskapare. Hon gjorde långt över hundra stumfilmer, men endast ett 20-tal finns bevarade. Typiskt för hennes filmer var att de tog upp sociala frågor som fattigdom, alkoholism, opiummissbruk, prostitution, födelsekontroll/abort (i en tid när det var förbjudet att sprida information om födelsekontroll!), klassfrågor, dödsstraff, antisemitism/rasism.
Osynlig ruta
  Själv sa hon att det var hennes bakgrund som evangelist som gjorde att film passade henne så bra:
Filmaffisch för La Muda De Porticci– I rörliga bilder har jag funnit mitt livs arbete. Jag får utlopp för mina känslor och mina ideal. Jag kan predika det jag har i mitt hjärta, och i och med möjligheten att skriva manus, agera huvudroll, och styra hela produktionen, har jag bara mig själv att skylla på om budskapet inte går fram.
Osynlig ruta
Bild ur filmen med den nakna kvinnan till höger och tre andra däromkring1914 blev det minst sagt uppståndelse då Lois Weber i filmen Hypocrites hade med "den nakna sanningen" i form av en spökliknande helt naken kvinna. I New York blev det upplopp och i Boston krävde borgmästaren att på varje enskild bildruta av filmen där kvinnan framträdde (och det var många) måste det för hand målas på kläder. Lois Weber tyckte bara att reaktionernaSigill med texten Lois Weber Productions och en "flaska", typ Anden i flaskan visade på just det filmen handlade om: hyckleri.
Osynlig ruta
  Vid 38 års ålder, 1917, startade Lois Weber sitt eget filmproduktionsbolag, Lois Weber Procutions. Det gjorde henne till första kvinna med eget produktionsbolag. Mary Pickford blev den andra kvinnan som gjorde det. Dessutom hjälpte Lois Weber även andra kvinnor att komma fram inom film; både skådespelerskor, manusförfattare och regissörer.
Osynlig ruta
  Men i början av 1920-talet började det gå sämre för Lois Webers filmproduktionsbolag och företaget gick i konkurs. Hon skilde sig från Smalley, men de fortsatte vara vänner.
Osynlig ruta
  Lois Weber fortsatte att göra film för större bolag, men med långa uppehåll emellan. 1934 gjorde hon sin sista film, vilket samtidigt var hennes första talfilm: White Heat.
Foto av Lois Weber och en filmare som sitter bakom två stora filmkameror Under de sista åren skrev Lois Weber på sina memoarer, men den 13 november 1939 dog Lois Weber av blödande magsår, 60 år gammal. Begravningen ordnades av Frances Marion, en framgångsrik manusförfattare som Lois Weber en gång i tiden hade hjälpt fram.

Foto av Lois Webers stjärna på Hollywood Walk of Fame
Osynlig ruta
  Den 8 februari 1960 tilldelades Lois Weber en stjärna på Hollywood Walk of Fame. De flesta av hennes filmer är har förstörts med tiden, men ett 20-tal finns bevarade och har restaurerats.
Osynlig ruta
Bild överst av filmrulle: freepik.com

Avdelare i form av en film på rulle

Klicka på titlarna här nedanför för att se några av Lois Webers filmer:
Osynlig ruta
Blinkande gul stjärna Suspence (1913 - 10:10)
Blinkande gul stjärna Where are my children? (1916 - 1.04:58)

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
 Pil åt vänster Till tema kultur
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-07-27

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu