Bakgrundspapper uppe

«  Mary Pickford – filmpionjär som visste vad hon ville


Namn: Mary Pickford

Mary Pickford var den absolut största av Hollywoods filmsstjärnor under stumfilmstiden i början av 1900-talet. Hon kallades "America's Sweetheart" och "hela världens lilla fästmö", eftersom hon såg så söt och rar ut, som idealbilden av en ung kvinna. Men bakom den väna ytan var Mary Pickford betydligt mer än så.

Gladys Marie Smith* föddes den 8 april 1892 i Toronto i Kanada. När hon var 5 år dog hennes pappa, och familjen behövde pengar, så hon började medverka i shower underBild av Mary Pickford som barn namnet "Baby Gladys" medan hon hjälpte till att passa småsyskonen Lottie och Jack som också var med och showade.
Osynlig ruta
  När hon var 15 år hade hon bestämt sig för att satsa större. Hon drog till Broadway, gick in på en producents kontor och charmade honom till att ge henne huvudrollen i pjäsen The Warrens of Virginia. Det var då hon tog sig namnet Mary Pickford – Pickford efter sin irländske morfar.
Osynlig ruta
  Vid den tiden var filmmediet nytt. Det hade börjat göras små korta filmer, cirka 12 minuter. Mary Pickford gillade det nya mediet och övertalade regissören D.W. Griffith att ge henne en filmroll. Sen skrev hon också manus till flera sådana korta filmer åt honom.
Osynlig ruta
Mary Pickford kollar i kameran hur scenen ska bli  Mary Pickford bytte filmbolag fem gånger de första åren inom filmen och varje gång lyckades hon förhandla sig till mer pengar och mer inflytande över filmerna. Det var nåt helt nytt, för fram tills dess hade filmskådespelarna mest setts som regissörens verktyg.
Osynlig ruta
  Mary valde själv ut skickliga filmfolk att jobba med. Frances Marion, en tidig manusförfattare, samarbetade Mary med under många filmer. De blev också bästa vänner för livet. HÄR är en bild på dem tillsammans. De ville försöka utveckla filmarbetet.
Osynlig ruta
  Men publiken gillade tyvärr att se Mary Pickford som en gullig liten tjej. Hon fick fortsätta spela samma typ av barnroller trots att hon blev äldre. Vid 27 års ålder gjorde hon succé som 12-åriga Pollyanna.
Osynlig ruta
Eget filmbolag
Osynlig ruta
Mary drömde om att skådespelarna skulle få bestämma över sitt eget filmande. Tillsammans med Charlie Chaplin, hans bästa kompis Douglas Fairbanks, och regissören D.W. Griffith startade hon 1919 det egna filmbolaget United Artists.
Foto av Hollywood-gänget
Från vänster: Douglas Fairbanks, Mary Pickford, D.W.Griffith och Charlie Chaplin.
Osynlig ruta
  Året därpå gifte sig Mary Pickford med Douglas Fairbanks. Hon hade gift sig redan tidigare, som 18-åring, med en annan skådespelare, en man som visade sig vara misshandlare och alkoholist. Mary hade flyttat ifrån honom sen länge, men inte skilt sig. Även Fairbanks var gift, men bägge skilde sig och de gifte om sig med varann. De blev det första stora kändisparet i filmens historia, när bägge stod på höjdpunkten av sina karriärer.
Osynlig ruta

HÄR, på Filmarkivet, finns en film om deras besök i Stockholm 1924.
Osynlig ruta
HÄR, på SvtPlay, finns (ibland) en annan film från samma tillfälle.
Osynlig ruta

  I slutet av 1920-talet satsade Mary Pickford på talfilm, men de blev inga större publikframgångar, trots att hon fick en Oscar för den första. 1933 slutade hon själv att spela in filmer, men hon fortsatte att jobba för filmen i hela sitt liv.
Osynlig ruta
Profilporträttfoto av Mary Pickford  Slutet av 1920- och början av 1930-talet var en svår tid för Mary Pickford. Med bara några års mellanrum dog både hennes mamma Charlotte, hennes bror Jack och hennes syster Lottie. När Mary hörde att mamman dött skrek hon rakt ut och sen klippte hon av sig håret. Hon fick problem med alkohol. Äktenskapet med den periodvis deprimerade och otrogna Fairbanks knakade, och de skilde sig 1936.
Osynlig ruta
  Trots att Mary Pickford slutat som skådespelerska slutade hon inte att producera film. Hon och Chaplin fortsatte som partners att leda United Artists i tjugo år till, innan bägge sålde sina andelar i mitten av 1950-talet.
Osynlig ruta
  1937 gifte sig Mary Pickford med den tolv år yngre musikern och skådespelaren Charles "Buddy" Rodgers, som varit kär i henne sedan länge. Fairbanks dog 1939. I början av 1940-talet adopterade Mary och Charles två barn, Ronald och Roxanne, och paret levde tillsammans resten av Mary Pickfords liv.
Osynlig ruta
Stark filmpionjär
Osynlig ruta
Mary Pickford var skådespelerska, men också manusförfattare och producent. Hon påverkade hur filmskådespeleriet utvecklades från (över-)dramatiserad teater till de mindre gesternas konst. Hon spelade en avgörande roll för att skådespelarnas arbete uppvärderades. Hon såg tidigt filmens betydelse i samhället, och var inte bara drivande i att starta United Artist, utan också en av grundarna till Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 1958 startade hon Mary Pickford Foundation som hjälpte dem som hade svårt att ta sig fram. Det arbetet lever vidare än idag: 2003 startade den organisationen även Mary Pickford Institute for Film Education. De åker runt med en buss, som är en fullt och modern utrustad filmstudio, till skolor där eleverna får testa alla delar av att göra film.
Osynlig ruta
  1976 fick Mary Pickford en heders-Oscar för sina fantastiska insatser för amerikansk film under hela sitt liv. Men liksom så många andra kvinnor finns hon ändå inte kvar i historien som den stora pionjär hon var.
Osynlig ruta
Feministen Mary Pickford
Osynlig ruta
Något som ännu färre vet om Mary Pickford är att hon var en drivande och organiserad feminist. Hon var medlem av NWP, National Woman's Party, och HÄR kan du se ett foto där hon viftar med Lika rättigheter-märken som hon köpt när NWP 1938 firade 119-årsdagen av Susan B. Anthonys födelse. Och på bilden här intill läser hon den brittiska rösträttstidningen Votes for Women.
Osynlig ruta
  I andra sammanhang hände det att Mary Pickford pratade om sig själv som konservativ, men det är svårt att veta om hon menade det rent politiskt.
Osynlig ruta
  Med åren drog sig Mary Pickford allt mer undan för världen. Hon träffade nästan bara sina sina närmaste vänner och sin dotter.
Osynlig ruta
  Mary Pickford dog av hjärnblödning den 29 maj 1979, vid 87 års ålder.
Osynlig ruta

* På många ställen på nätet står det att hon föddes som Gladys Louise Smith och det är oklart om hon bytte mittennamnet redan som barn, eller om det helt enkelt står fel. I sin självbiografi skriver hon Gladys Marie Smith.
Osynlig ruta

Avdelare i form av en film på rulle

Klicka HÄR, om du vill se en bild på Mary och hennes bror Jack när de
leker med William S. Hart och fotografen under en lunchpaus på en filminspelning 1917.
Osynlig ruta


Det finns så många bilder på Mary Pickford på nätet.
Klicka här om du vill se några som vi har samlat på oss.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAT 2022-07-04

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu