Bakgrundspapper uppe

«  Stark feminist med en vass penna


Namn: Rebecca West

Cicely Isabel Fairfield föddes i London i England den 21 december 1892. Hon hade två äldre systrar, Letitia och Winifred. Mamman, Isabella, fick ensam ta hand om de tre döttrarna när pappan övergav familjen då Cicely var 8 år. Mamman och tjejerna flyttade då till Edingburgh, där Cicely gick i skolan några år, tills mamman inte hade råd att låta henne fortsätta.
Osynlig ruta
  Cicely drömde om att bli skådespelerska, och tog sig namnet Rebecca West efter en karaktär i pjäsen Rosmersholm av norrmannen Henrik Ibsen. Men hon kom inte in på teaterutbildningen, och då började hon att skriva istället.
Foto av en ung Rebecca WestOsynlig ruta
  Rebecca och äldsta systern Lettie var troligen inte organiserade för kvinnors rösträtt, men de deltog i rörelsens demonstrationer och liknande. Rebecca började också att skriva för den radikala feministiska veckotidningen The Freewoman och och den socialistiska tidningen The Clarion.
Osynlig ruta
  1913, när hon var 21 år, träffade Rebecca den 26 år äldre och gifta författaren H.G. Wells och inledde ett långt förhållande som älskarinna till honom. Affären varade i tio år och fick sonen Anthony West till följd.
Osynlig ruta
Foto av Rebecca West (med fotoram) Rebecca Wests karriär var otroligt framgångsrik. Hon blev snabbt en av världens mest uppskattade journalister och författare för sin tid, och var känd som en bitsk och välformulerad förespråkare för feminism och socialism. Hon var också en skarpsinnig litteraturkritiker och skrev för en mängd olika tidningar och tidskrifter i flera länder. Dessutom skrev hon många böcker, både romaner, politiska böcker, självbiografiska verk och reseberättelser.
Osynlig ruta
  West fortsatte sitt politiska arbete och böjde sig aldrig för tidens strömningar. Som stenhård anti-fascist var hon mycket kritisk till Englands undfallenhet inför Hitler under 1930-talet, men lika kritisk till Stalin, vilket de flesta av dåtidens socialister inte var. West var däremot, och blev mer och mer, anti-kommunist.
Osynlig ruta
  Privat trodde Rebecca West på fri kärlek och hon hade förhållanden med flera olika män, och rykten gick dessutom om diverse kärleksaffärer med några av dåtidens "kändisar". Men 1930 gifte hon sig med bankiren Henry Maxwell Andrews och levde med honom tills han dog 38 år senare. Trots att hon blev allt äldre reste Rebecca nästan lika mycket som tidigare – till Sydafrika, Mexico, USA, Jugoslavien, Italien, Libanon, Monaco med flera länder i olika världsdelar. Hennes stora sorg var att sonen Anthony och hon inte kom överens.
Osynlig rutaFoto av Rebecca West som äldre
  De sista månaderna av i sitt liv var Rebecca West sjuklig och låg till sängs. Hon dog den 15 mars 1983, drygt 90 år gammal.

Osynlig ruta
Trots att de flesta idag förmodligen inte
vet vem hon är, är det många feminister som
kan citera henne. Läs hennes mest kända citat HÄR!

Avdelare i form av en gul linje med en boktrave i vänstra hörnet

Rubrik: Läs mer
Flera av Rebecca Wests böcker finns (på engelska) att läsa på nätet:
Osynlig ruta
Blinkande gul stjärna Black Lamb and Grey Falcon
Osynlig ruta
Blinkande gul stjärna The Judge (via Projekt Gutenberg).
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur - tidningskvinnor
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-22

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu