Bakgrundspapper uppe

«  Den första kvinnan i USA som valdes till borgmästare

Porträttfoto av Susanna Salter från henens tid som borgmästare
Namn: Susanna Salter

Att män genom historien roat sig med att förlöjliga kvinnor är ingen nyhet. Men ibland visar det sig att just sådana ansträngningar i själva verket slår tillbaka på dem själva.

Susanna Madora Kinsey föddes den 2 mars 1860 i Belmont County i Ohio, USA. Familjen var kväkare, som ursprungligen kom från England. När Dora, som hon kallades i familjen, var 12 år flyttade familjen till en stor bondgård i Silver Lake i Kansas.
Osynlig ruta
Foto av Susanna Salter vi tiden för henens giftermål  Efter den ordinarie skolan gick Dora en jordbruksutbildning, där hon träffade sin blivande man, Lewis Salter. De gifte sig och flyttade till staden Argonia, där de med tiden fick nio barn. Doras föräldrar flyttade också dit, för att få vara nära barn och barnbarn.
Osynlig ruta
Knapp med vit rosett mot blå botten, allt omgivet av en guldlinje och med guldbokstäver står: W.C.T.U.  I Argonia blev Susanna aktiv i WCTU, Women's Christian Temperance Union, som alltså verkade för nykterhet. Kansas hade infört lokal rösträtt för kvinnor, och WCTU var en driftig organisation, så när Argonia skulle välja en ny borgmästare 1887 bestämde sig WCTU för att försöka driva införandet av ett politiskt alkoholförbud. Vid ett möte där Susanna Salter satt ordförande beslöt de att helt enkelt nominera en egen lista med namn på män som var kända för att kämpa för nykterhet.
Osynlig ruta
  Det där retade upp ett stort gäng män som gärna nyttjade flaskan. De var irriterade på WCTU:s kampanj och på krav från kvinnor över huvud taget, och började diskutera hur de skulle lyckas göra bort kvinnorna riktigt ordentligt.
Osynlig ruta
  De ordnade ett möte och där kom de på den kul idén att göra en egen lista, med samma namn på WCTU:s, men toppad av en kvinna!?! Susanna Salter bodde på rätt ställe för att kunna nomineras, och dessutom var ju hon en så jobbig typ, Illustration av drickande 1800-talsmänsom inte ens drog sig för att hålla tal offentligt. Bara tanken på att en kvinna – en 27-årig hustru och mamma – skulle kunna bli borgmästare var ju helt absurd, så nu skulle både Susanna Salter och WCTU bli fullkomligt förlöjligade.

Det gick inte riktigt som de tänkt. Susanna Salter visste inte om männens tilltag, hon stod och hängde tvätt när en delegation av politiska män kom hem till henne och frågade om hon verkligen ställde upp, men då svarade hon ja.
Osynlig ruta
  Hon visste faktiskt vad det innebar. Hennes pappa hade varit den första borgmästaren i stan, och själv hade hon redan stor erfarenhet av politiskt arbete. Det faktum att Susanna Salter var känd och respekterad av många i stan spelade förstås roll för vad som hände.
Osynlig ruta
Kolorerat och manipulerat foto av Susanna Salter satt i guldram  För trots att detta var bara någon dag innan själva valet, slutade det med att Susanna Salter fick två tredjedelar av rösterna i valet den 4 april 1887. Därmed blev hon den första kvinnan i USA som blev vald till borgmästare, och tidningar från hela landet rapporterade om hur hon otroligt nog lyckades sköta mötena i kommunfullmäktige alldeles utmärkt!?
Osynlig ruta
  Kvinnor runt hela USA inspirerades förstås av Susanna Salter. Hon fick beudrarbrev och hyllningar från hela landet, även av kändisar som Susan B. Anthony. Och redan året därpå blev Mary D. Lowman borgmästare i Oskaloosa i Kansas, där hon ledde det första kommunfullmäktige i USA där alla valda var kvinnor.
Osynlig ruta
  Men när det var dags för val nästa gång ställde Susanna Salter inte upp igen. Under tiden som borgmästare hade hon fått sitt femte barn, men barnet dog. Efter det ville hon koncentrera sig på familjen.
Osynlig ruta
  Istället flyttade familjen 1893 till Alva i Oklahoma, och tio år senare till Augusta, där Lewis började jobba som advokat och dessutom startade tidningen Headlight. Susanna var förutom aktiv som kväkare även engagerad i kampen för rösträtt för kvinnor.

Fot av en samling kvinnor och några män framför flera stora tält, några sitter, några står. Mellan tälten hänger en banderoll med texten: Suffrage Headquarters
Kvinnor i Kansas var bland de mest drivande för kvinnors rättigheter vid den
här tiden. Bilden är från ett tältläger för rösträttskvinnor omkring 1900.
Osynlig ruta

Porträttfoto av Susanna Salter vi 90 års ålder. Hon har glasögon och tittar snett uppåt åt högerNär Susannas man dog 1916 flyttade hon till Norman i Oklahoma för att hennes yngsta barn skulle gå på universitetet där.
Osynlig ruta
  I Norman bodde Susanna kvar under resten av sitt långa liv. Hon fortsatte hela tiden vara både politiskt och religiöst engagerad på olika sätt, men hon ställde inte upp i fler val.
Osynlig ruta
  Susanna Salter dog inte förrän den 17 mars 1961, då hon var 101 år gammal.

Muralmålning med ett tåg som kommer farande, ett gult hus som det står Argonia på, en prärievagn och en kvinna i blått till höger i bild och diverse annat
Denna muralmålning lät staden Argonia göra till 100-årsminnet av att
Susanna Salter blev vald till borgmästare.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema första kvinnan som...
 Pil åt vänster Till tema rösträtt USA
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-22

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu