Bakgrundspapper uppe

« En av de mest drivande under franska revolutionen

Målning av Anne-Josèphe Théroigne placerad i träram
Namn: Anne-Josèphe Thèroigne de Mericourt

Anne-Josèphe Terwagne föddes den 13 augusti 1762 i byn Marcourt nära Liége i nuvarande Belgien. Pappan var en välbärgad bonde. Mamman dog när Anne-Josèphe bara var fem år. Då placerade pappan Anne-Josèphe i en klosterskola och dessemellan var hon utplacerad hos olika släktingar. Senare blev hon guvernant och reste runt med familjen hon jobbade åt.
Osynlig ruta
  Målning av Anne-Josèphe Théroigne av Goya, i vacker guldramSå småningom hamnade Anne-Josèphe i Paris, men hon reste också runt i Europa, och sjöng på konserter. I Paris höll hon "salong" för dåtidens intellektuella. Manliga historiker brukar beskriva henne som "kurtisan"*. Kanske var det så, men å andra sidan verkar hon ha klarat sig bra själv, med eller utan män som försörjde henne. Kanske var hon i själva verket emot äktenskapet, precis som sin samtida Olympe de Gourges? Det är svårt att veta, för den kungatrogna pressen skrev allt möjligt lögnaktigt om Anne-Josèphe Thèroigne medan hon levde, vilket manliga historiker ofta bara upprepat. Men numera har bilden av henne börjat förändras, av historiker under slutet av 1900-talet.
Osynlig ruta
  Under franska revolutionen blev Ann-Josèphe känd under namnet Thèroigne de Méricourt. Den senare delen av det nya efternamnet kom förmodligen ur en förvrängning av uttrycket de Marcourt (från Marcourt).
Osynlig ruta
Färglagd torrnålsgravyr av Anne-Josèphe Théroigne i halvfigur. Hon har hatt med fjädrar i blått, vitt och rött, och ett svård i ena handen. Under står: Torrnålsgravyr av A.C. Bosselman efter teckningar av Auguste Raffet (Vår färgläggning).Radikal var hon hur som helst. En del historiska källor menar att det var hon som ledde stormningen av Bastiljen. Andra säger emot. Men alla tycks hur som helst vara överens om att hon var mycket drivande – inte minst genom att hon höll flammande appelltal** både på gatorna och i salongerna.
Osynlig ruta
  Precis som de flesta andra kvinnor som var aktiva under
franska revolutionen blev Anne-Josèphe Théroigne besviken och förbannad när hon insåg att männen inte ville låta kvinnor få rösträtt och räknas som medborgare i den nya staten. Hon engagerade sig i bildandet av kvinnoklubbar som drev krav på kvinnors lika rätt till medborgarskap. Hon hörde dessutom till de radikala som också krävde att kvinnor skulle beväpnas och delta i strider.
Osynlig ruta
  I tidningarna kallades Anne-Josèphe Théroigne ofta för La belle Liègeoise (Den vackra Liègeskan) och hon har beskrivits som att hon gick omkring i ridkläder med fjädrar i hatten, en pistol i bältet och ett svärd hängandes vid sidan.
Osynlig ruta
Illustration av Anne-Josèphe Théroigne under tiden på mentalsjukhus   Men folk var splittrade under revolutionen. Anne-Josèphe tillhörde girondisterna och i maj 1793 greps hon av ett gäng jakobiner, som misshandlade henne i Tuillerierna.
Osynlig ruta
Året efter övergreppet arresterades Anne-Josèphe Théroigne. Eventuellt var det för att rädda hennes liv som hennes bror påstod att hon blivit galen – många girondister halshöggs vid den här tiden. Anne-Josèphe togs in på mentalsjukhus 1794. Men sedan förblev hon inspärrad på olika inrättningar ända fram till sin död den 9 juni 1817.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

* En kvinna som prostituerades inom den kulturella överklassen.
Osynlig ruta
** Appelltal = peppande och engagerande tal som uppmuntrar folk att göra något.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema Franska revolutionen
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i världen
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-03-18

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu