Bakgrundspapper uppe

«  Den främsta onna-bugeishan genom tiderna

Illustration av Tomoe Gozen inramad av en oval guldram
Namn: Tomoe Gozen

De flesta i väst har hört talas om de japanska krigarna samurajer, men färre känner till att även kvinnor i Japan genom århundraden utbildades till att bli motsvarande krigare: onna-mucha eller onna-bugeisha. Precis som samurajer deltog krigarkvinnorna regelbundet i strider.

Ingen vet exakt när Tomoe Gozen föddes eller när hon dog, bara att hon föddes i mitten av 1100-talet, kanske 1157. Hennes pappa var en anhängare till samurajkrigaren Kiso no Yoshinaka.
Osynlig ruta
Gammaldags illustration av kvinna  med vapen som sitter på en häst  Trots att ingen vet något om hennes bakgrund är det klart att Tomoe Gozen måste ha varit välutbildad som onna-bugeisha, eftersom hon var en så skicklig krigare. Hon stred för Yoshinaka i diverse strider, och förde befäl över hans styrkor i Genpei-kriget.
Osynlig ruta
  Källorna säger olika om hennes övriga förhållande till honom. En del hävdar att hon även var hans favoritkonkubin*, andra att hon var hans favorithustru. Men det som är klart är att hon var ledande befälhavare över hans trupper i slutet av 1100-talet.
Osynlig ruta
  Tomoe Gozen har beskrivits som vacker och med långt hår, ovanligt stark, skarpsinnig och smart, en fantastisk bågskytt, skicklig i användandet av naginata** men ännu häftigare i det vapen hon föredrog: svärdet. Hon hade också god hand med (vilda) hästar, hon "kunde tämja vilken häst som helst".

Illustration av Tomoe Gozen i röd klädsel som med sin naginata slåss mot en fiende på var sida om hennes vita häst
Tomoe Gozen rider sin häst genom högt gräs och slåss mot flera fiender Osynlig rutasamtidigt,
av Yusai Toshiaki 1896.

Berättelserna om Tomoe Gozan finns bevarade i flera samuraj-krönikor ända sedan 1200-talet, den mest kända är Heike monogatari (Sagan om Heike). Det gör henne ganska unik, för även om det har funnits många onna-bugeishas genomFärgrik bild av Tomoe Gosen i mönstrad klädsel i rött och grönt, tidande en svart häst som reser sig. århundradena är det få som har skildrats i samurajernas krigsberättelser. Historierna om den skrämmande Tomoe Gozen, om hennes mod, styrka och tapperhet – och hur hon skar huvudena av fienden – har inspirerat japanska flickor och kvinnor genom århundraden, inklusive generationer av nya onna-bugeishas, som Nakano Takeko.

Osynlig ruta
Tomoe Gozen, av Ando Hiroshige cirka 1844. Liten grå pil som pekar åt höger
Osynlig ruta

  Den mest kända berättelsen om Tomoe Gozen är från slaget vid Awazu 1184. Hon besegrade flera av fienderna. Men slutligen krossades Yoshinakas trupper där. När Yoshinaka var döende uppmanade han henne att ta sig därifrån. Men hon ville kämpa en sista strid. Så Tomoe Gozen galopperade fram till trettio fiender, rev ledaren ur sadeln och halshögg honom. Sedan red hon bort.
Osynlig ruta
  Det är inte känt vad som hände med Tomoe Gozen efter striden vid Awazu, men efter det finns inga uppgifter om att hon skulle ha fortsatt strida.
Osynlig ruta
  Enligt några källor dog även Tomoe Gozen i striden, enligt andra gifte hon sig och fick en son, enligt ytterligare andra drog hon sig tillbaka, blev nunna och levde tills hon blev 91 år.
Osynlig ruta
Foto av staty föreställande en stående Tomoe Gozen bredvid en sittande Yoshinaka. Hon håller sin naginata i ena handen. Att historierna om Tomoe Gozen levt kvar genom århundradena beror säkert inte bara på att hon var en av många starka onna-bugeisha, utan att hon var den kanske starkaste och mest skrämmande – och en mer framgångsrik krigare än de flesta samurajer.
Osynlig ruta

Osynlig ruta
Ett minnesmärke över Tomoe Gozen har rests i Shiga-prefekturen. Det finns böcker, filmer, dikter, teater, tv- och dataspel samt mycket annat med Tomoe Gozen och hon är en stark figur i populärkultur än idag. I Kyoto finns hon med varje år vid höstens Jidai Matsuri-festival. En staty av henne och Yoshinaka finns vid Kiso-familjens tempel.
Osynlig ruta

* Konkubin = en slags älskarinna, fast ofta ett mer stadigvarande arrangemang.
Osynlig ruta
** Naginata = ett mångsidigt stavvapen med ett långt, böjt blad i spetsen, särskilt avpassat för krigarkvinnorna.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till temasidan krigare
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2023-05-29

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu