Bakgrundspapper uppe

« Tillbaka

Illustration av kvinna som står i försvarsställning till höger i bild mot ett högt staket. Till vänster skrämda polisen. På staketet hänger poliser som verkar kastade dit. Under bilden står: The Suffragette that knew jiu-jitsu
Illustration i tidningen Punch den 6 juli 1910.
Rubrik: Suffragetterna & organiserat självförsvar

Edith Garrud var den kanske första instruktören i feministiskt självförsvar i västvärlden. Edith och hennes man tog över en klubb i London när deras tränare flyttade tillbaka till Japan. Där lärde de ut Bartitsu – en blandning av att boxas, slåss med käppar och Foto av Edith Garrud i enkel ramjiu jitsu – vilket var en populär variant av kampsport i början av 1900-talet.Edith Garrud visar självförsvar på en polis
Osynlig ruta
  Edith var dessutom feminist och anhängare av suffragetterna. Många suffragetter blev fysiskt angripna av upprörda män vid möten och demonstrationer, och polisen drog sig inte heller för att slå ner suffragetterna.
Osynlig ruta
  1907 var Edith Garrud med i en kortfilm om jiu jitsu, och det var förstås häftigt att se henne slå ner stora män, eftersom Edith själv inte var så lång. Det var via den filmen som familjen Pankhurts fick vetskap om henne. Efter att hon kommit till ett WSPU-möte och demonstrerat Bartitsu, fick hon i uppgift att träna suffragetterna, för att lära dem metoder att använda i självförsvar och gatuslagsmål.
Osynlig ruta
  Edith hjälpte också suffragetterna att gömma sig när polisen var efter dem. Då kunde de springa till Edith Garruds Golden Square dojo, smita in och byta om medan hon uppehöll polisen. Edith sa åt polisen att det var oförskämt att störa hennes klass och smällde igen dörren för dem. Skulle de ändå ta sig in fanns där ju bara hennes elever som tränade där.
Osynlig ruta
Affisch om The Cat and Mouse Act med en illustration av en jättekatt som har en livlös suffragett i munnen  När katt-och-råtta-lagen infördes – alltså att svårt sjuka suffragetter släpptes från fängelset bara för att fängslas igen så fort de blivit något friskare – tränade Edith Garrud också en livvaktsstyrka på 30-40 suffragetter som kunde skydda de sjuka suffragetterna. Livvakterna utbildades även i närkamp och kamp med käppar, och de bar skydd under kläderna mot slag av klubbor och batonger. De tränade på hemliga platser, så att polisen inte skulle hitta dem.

Foto från Edith Garruds dojo av sju tjejer som tittar på när två andra tränar
En av de få bilder som finns från träningen på Edith Garruds dojo. Bilden
publicerades ursprungligen 1911. Det verkar inte finnas några bilder kvar av
suffragetternas livvaktsstyrka.
Osynlig ruta

  Edith Garrud fortsatte att träna feministiskt självförsvar med suffragetterna ända tills första världskriget bröt ut. Då lade WSPU ner rösträttskampen för att istället arbeta för att stötta England i kriget.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i Storbritannien
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu