Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  Feminist, tidningsskapare och klädreformerare.

Osynlig ruta

Illustration av Amelia Jenks Bloomer
Amelia Jenks Bloomer

Amelia Jenks Bloomer kämpade för kvinnors rättigheter och sociala frågor i mitten av 1800-talet i USA. Men det som hon blivit ihågkommen för är att hon redan då drev att kvinnor skulle få gå klädda i byxor.
Osynlig rutaAmelia Jenks föddes 1818 i en inte så "fin" familj, så hon gick bara några få år i skolan. Men hon hade åsikter, så hon skrev ändå. När hon var 22 år gifte hon sig med advokaten Dexter Bloomer, som uppmuntrade henne att skriva i hans tidning.
Osynlig ruta1849 startade Amelia Jenks Bloomer sin egen tidning, som utkom varannan vecka: The Lily, Devoted to the Interests of Woman.
Osynlig ruta
Det var den första tidningen i USA som både skapades för kvinnor, ägdes av en kvinna, och hade en kvinna till redaktör. Amelia Jenks Bloomer drev tidningen hemma i huset där hon och hennes man bodde, i Seneca Falls. I tidningen skrev hon bland annat om nykterhet, slaveriets avskaffande, kvinnors rösträtt, kvinnors rätt till högre utbildning och för en äktenskapsreform. Hon började också hålla offentliga tal om kvinnors rättigheter.
Osynlig rutaDet var inte Amelia Jenks Bloomer som kom på idén till klädreformen med så kallade bloomers, men hon drev en kampanj i The Lily för kvinnors rätt till rimliga kläder. Hon kallade förslaget till klädreform för rationell klädsel. Dessutom publicerade hon en bild av sig själv iklädd dressen. Då döptes den i både tidningar och folkmun snabbt om till Bloomerkostym eller "bloomers".
Osynlig rutaFoto av Amelia Bloomer iförd bloomers.De flesta feminister som använde bloomers offentligt blev hånade och förlöjligade. 1851 skrev tidningen International Monthly att det var en "löjlig och oanständig klädsel", och prästerna hänvisade till att Moses i Bibeln minsann sagt att "Kvinnor ska inte klä sig som män".
Osynlig rutaReaktionen från kvinnor var förstås oftast den motsatta: "Så fort det blev känt att jag använde den nya dräkten, började brev ösa in till mig i hundratal från kvinnor över hela landet med förfrågningar om klädedräkten och önskemål om mönster – vilket visade hur redo och ivriga kvinnor var att kasta av sig bördan av långa, tunga kjolar." *
Osynlig rutaSenare skrev Amelia Jenks Bloomer i The Lily om reaktionerna: "Vi kunde inte föreställa oss, förrän helt nyligen, att några så obetydliga kvinnor som vi själva, så lätt kunde skrämma män".

Osynlig rutaAmelia Jenks Bloomer fortsatte med sitt skrivande och sin feministiska aktivism hela livet. Hon dog 1894, 76 år gammal.
Osynlig ruta


Osynlig ruta
Läs mer om bloomers genom att klicka på namnet!

Läs citat av Amelia Jenks Bloomer genom att klicka på ordet.
Osynlig ruta


Logotype till tidningen The Lily

* Ur Life and Writings of Amelia Bloomer, av Dexter C. Bloomer, 1895.
Finns att läsa digitalt på Google Books.


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu