Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  Den franska kvinnoaktivisten Hubertine Auclert anses vara den som först började kalla sig "feminist".


Namn: Hubertine Auclert
Osynlig ruta

Hubertine Auclert föddes den 10 april 1848 i en medelklassfamilj i Alliers i Auvergne, som ligger mitt i Frankrike. Men när när Hubertine just kommit in i tonåren dog hennes pappa. Hubertine placerades i kloster. En tid fick hon lämna klostret för att tillsammans med sin mamma bo hos sin morbror, men när även mamman dog måste Hubertine återvända till klostret. Där stannade hon till 1869.

   1869 fyllde Hubertine 21 år, och fick tillgång till sitt arv. Hon flyttade till Paris, där hon blev bekant med Maria Deraismes och andra som ville driva kvinnokamp. Men Hubertine Auclert nöjde sig inte med att kräva ändrade lagar, hon ville förändra kvinnors villkor på alla sätt och hon blev en drivande aktivist. Detta var åren runt det revolutionära upproret Pariskommunen, och Hubertine var radikal.
Osynlig ruta1876 startade Hubertine Auclert organisationen Société le droit des femmes. De drev bland annat att kvinnor skulle få utbildning, vara ekonomiskt oberoende och ha rätt till skilsmässa. Dessutom drev de (på Hubertines initiativ) en kampanj om att kvinnor inte skulle behöva betala skatt – så länge de inte fick rösta. (En av Hubertines juridiska rådgivare i den kampanjen, Antonin Lévrier, gifte hon senare sig med.)

Hubertine Auclert i kappa och tjusig hatt
På nästan alla bilder bär Hubertine en stor och rejält prydd hatt!

   1880 försökte Hubertine Auclert registrera sig som röstberättigad lokalt i Paris. Hon blev brutalt utkastad från vallokalen. Men hon hävdade att det stod ju i de officiella pappren att den som eventuellt inte fanns med som röstberättigad i listorna skulle begära att få bli registrerad!

Osynlig ruta
Klicka på bilden av Hubertine i hatt, för att se henne på en visitkortsbild!
Osynlig ruta

Osynlig ruta   1881 startade Hubertine Auclert tidningen La Citoyenne*. I samband med det började hon kalla sig själv feminist och använde begreppet feminism.
Osynlig rutaLa Citoyenne drev kvinnors rösträtt, rätt till egen ekonomi och rätt till skilsmässa. Hubertine Auclert ansåg att äktenskapet skulle avskaffas och ersättas av ett avtal. Från 1883 inriktade sig Société le droit des femmes mer intensivt på rösträttskampen, och organisationen bytte därför namn till Société le suffrage des femmes.
Osynlig ruta1888 flyttade Hubertine Auclert och Antonin Lévrier till Algeriet, som då var en fransk koloni. Där skrev Hubertine en bok om algeriska kvinnors villkor och rättigheter, Les Femmes Arabes en Algérie. Bland annat krävde hon skolor för de algeriska flickorna. Men efter några år i Algeriet dog Antonin, och Hubertine flyttade tillbaka till Paris 1892.
Osynlig ruta

Omslaget till tidningen Le Petit Journal
   Väl tillbaka i Paris tvingades hon av ekonomiska skäl att lägga ner tidningen La Citoyenne. Men Hubertine fortsatte att verka som feministisk aktivist.
Osynlig rutaÅr 1900 gick de kvinnoorganisationer som krävde rösträtt för kvinnor ihop i den nystartade paraplyorganisationen Le Conseil National des Françaises.
Osynlig rutaÄven på äldre dar fortsatte Hubertine Auclert att göra aktioner tillsammans med andra feminister. Ett exempel är att hon arresterades 1908 för att hon och några andra
feminister haft sönder valurnor i protest mot att kvinnor inte fick rösta. Ett annat exempel är att de 1910 ställde upp som kandidater och fick folk att rösta på dem, trots att det inte räknades.
Osynlig ruta
Klicka på bilden av tidningen för att se den i större format!
Hubertine Auclerts gravsten, med texten Suffrage des Femmes
Osynlig ruta
   Hubertine Auclert dog den
4 augusti 1914, 65 år gammal. Skulpturen på hennes grav kräver rösträtt för kvinnor. (Det blev inte verklighet i Frankrike förrän 1946.)
Osynlig rutaI Frankrike är Hubertine Auclert förstås fortfarande känd, men med tanke på att hon ändå verkar ha varit den första i världen som kallat sig feminist och kallat kvinnokampen för feminism, är hon annars väldigt okänd numera.

* Namnet La Citoyenne ("Medborgaren" i feminin form) tog Hubertine Auclert kanske från Olympe de Gouzes deklaration om kvinnans/medborgarinnans rättigheter vid franska revolutionen nästan hundra år tidigare. Men det är inte säkert, för kvinnorna som samtidigt som Hubertine Auclert kämpade för formell rösträtt för kvinnor pratade också alltid om rösträtten just som starten för kvinnors medborgarskap.
Osynlig ruta


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu