Bakgrundspapper uppe
Osynlig ruta

«  Mary Pickford – så mycket mer än bilden av henne.


Namn: Mary Pickford

Mary Pickford var den absolut största av Hollywoods filmsstjärnor under stumfilmstiden i början av 1900-talet. Hon kallades "America's Sweetheart" och "hela världens lilla fästmö", eftersom hon såg så söt och rar ut, som idealbilden av en ung kvinna. Men bakom den väna ytan var Mary Pickford betydligt mer än så.
Bild av Mary Pickford som barnOsynlig rutaGladys Marie Smith* föddes den
8 april 1892 i Toronto i Kanada. När hon var 5 år dog hennes pappa, och familjen behövde pengar, så hon började medverka i shower under namnet "Baby Gladys" medan hon hjälpte till att passa småsyskonen Lottie och Jack som också var med och showade.
Osynlig rutaNär hon var 15 år hade hon bestämt sig för att satsa större. Hon drog till Broadway, gick in på en producents kontor och charmade honom till att ge henne huvudrollen i pjäsen The Warrens of Virginia. Det var då hon tog sig namnet Mary Pickford – Pickford efter sin irländske morfar.
Osynlig rutaVid den tiden hade det börjat göras små korta filmer, cirka 12 minuter. Mary Pickford gillade det nya mediet och övertalade regissören D.W. Griffith att ge henne en filmroll. Sen skrev hon också manus till flera såna korta filmer åt honom.

Mary Pickford kollar i kameran hur scenen ska bli   Mary Pickford bytte filmbolag fem gånger de första åren inom filmen och varje gång lyckades hon förhandla sig till mer pengar och mer inflytande över filmerna. Det var nåt helt nytt, för fram tills dess hade filmskådespelarna mest setts som regissörens verktyg.
Osynlig ruta
   Mary valde själv ut skickliga filmfolk att jobba med. Frances Marion, en tidig manusförfattare, samarbetade Mary med under många filmer. De blev också bästa vänner för livet. HÄR är en bild på dem tillsammans. De ville försöka utveckla filmarbetet.
Osynlig rutaMen publiken gillade tyvärr att se Mary Pickford som en gullig liten tjej. Hon fick fortsätta spela samma typ av barnroller trots att hon blev äldre. Vid 27 års ålder gjorde hon succé som 12-åriga Pollyanna.
Osynlig rutaMary drömde om att skådespelarna skulle få bestämma över sitt eget filmande. Tillsammans med Charlie Chaplin, hans bästa kompis Douglas Fairbanks och regissören D.W. Griffith startade hon 1919 det egna filmbolaget United Artists.
Osynlig ruta

Foto av Hollywood-gängetOsynlig ruta
Från vänster: Douglas Fairbanks, Mary Pickford, C.W.Griffith och Charlie Chaplin.

Osynlig ruta
   Året därpå gifte sig Mary Pickford med Douglas Fairbanks. Hon hade gift sig redan tidigare, som 18-åring, med en annan skådespelare, en man som visade sig vara misshandlare och alkoholist. Mary hade flyttat ifrån honom sen länge, men inte skilt sig. Även Fairbanks var gift, men bägge skilde sig och de gifte om sig med varann. De blev det första stora kändisparet i filmens historia, när bägge stod på höjdpunkten av sina karriärer.
Osynlig rutaHÄR, på SvtPlay, finns en kort (stum)film om deras besök i Stockholm 1924, och HÄR finns en annan, på Filmarkivet.
Osynlig rutaI slutet av 1920-talet satsade Mary Pickford på talfilm, men de blev inga större publikframgångar, trots att hon fick en Oscar för den första. 1933 slutade hon själv att spela in filmer, men hon fortsatte att jobba för filmen i hela sitt liv.
Profilporträttfoto av Mary PickfordOsynlig rutaSlutet av 1920- och början av 1930-talet var en svår tid för Mary Pickford. Med bara några års mellanrum dog både hennes mamma Charlotte, hennes bror Jack och hennes syster Lottie. När Mary hörde att mamman dött skrek hon rakt ut och sen klippte hon av sig håret. Hon fick problem med alkohol. Äktenskapet med den periodvis deprimerade och otrogna Fairbanks knakade, och de skilde sig 1936.
Osynlig rutaTrots att Mary Pickford slutat som skådespelerska slutade hon inte att producera film. Hon och Chaplin fortsatte som partners att leda United Artists i tjugo år till, innan bägge sålde sina andelar i mitten av 1950-talet.
Osynlig ruta
   1937 gifte sig Mary Pickford med den tolv år yngre musikern och skådespelaren Charles "Buddy" Rodgers, som varit kär i henne sen länge. Fairbanks dog 1939. I början av 1940-talet adopterade Mary och Charles två barn, Ronald och Roxanne, och paret levde tillsammans resten av Mary Pickfords liv.

Stor filmpionjär
Osynlig ruta
Fyra år innan hon dog fick Mary Pickford en heders-Oscar för sina fantastiska insatser för amerikansk film. Men liksom så många andra kvinnor finns hon ändå inte kvar i historien som den stora pionjär hon var.
Osynlig rutaMary Pickford var skådespelerska, men också manusförfattare och producent. Hon påverkade hur filmskådespeleriet utvecklades från (över-)dramatiserad teater till de mindre gesternas konst. Hon spelade en avgörande roll för att skådespelarnas arbete uppvärderades. Hon såg tidigt filmens betydelse i samhället, och var inte bara drivande i att starta United Artist, utan också en av grundarna till the Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 1958 startade hon Mary Pickford Foundation som hjälpte dem som hade svårt att ta sig fram. Det arbetet lever vidare än idag: 2003 startade Mary Pickford Foundation the Mary Pickford Institute for Film Education. De åker runt med en buss, som är en fullt och modern utrustad filmstudio, till skolor där eleverna får testa alla delar av att göra film.

Osynlig rutaFeministen Mary Pickford
Osynlig ruta
Det är sällan som Mary Pickford blir ihågkommen som nåt annat än en vacker och känd skådespelerska inom stumfilmen, men ännu mer sällan får en höra om henne som feminist. Hon var medlem av det radikala the National Woman's Party och HÄR kan du se en bild där hon viftar med Lika rättigheter-märken som hon köpt när NWP 1938 firade 119-årsdagen av Susan B. Anthonys födelse.
Osynlig rutaI andra sammanhang pratade Mary Pickford om sig själv som konservativ, men det är svårt att veta om hon menade det politiskt.
Osynlig rutaMed åren drog sig Mary Pickford undan för världen. Hon träffade nästan bara sina sina närmaste vänner och sin dotter. Hon dog den 29 maj 1979, vid 87 års ålder.
Osynlig ruta

* På många ställen på nätet står det att hon föddes som Gladys Louise Smith och det är oklart om hon bytte mittennamnet redan som barn, eller om det helt enkelt står fel. I sin självbiografi skriver hon Gladys Marie Smith.
Osynlig ruta


Osynlig ruta
Klicka HÄR, om du vill se en bild på Mary och hennes bror Jack när de leker med William S. Hart och fotografen under en lunchpaus på en filminspelning 1917.
Osynlig ruta


Det finns så många bilder på Mary Pickford på nätet.
Klicka här om du vill se några som vi har samlat på oss.
Osynlig ruta


Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt

Osynlig ruta
Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu