Bakgrundspapper uppe

«  National Woman's Party – partiet för kvinnors rösträtt

Foto av sju kvinnor som sitter eller står runt ett bord där en kvinna syr fast stjärnor på ett standar
Alice Paul syr på en banderoll medan kvinnor i NWP ser på. Stjärnorna
symboliserar de stater som infört kvinnors rösträtt ditintills.

Rubrik: National Woman's Party

National Woman's Party (NWP) växte 1916 ur CU, Congressional Union for Woman Suffrage. Först var det de underorganisationer som fanns i stater som redan beslutat om kvinnors rösträtt som kallades NWP, medan de andra fortsatte som CU-grupper, men 1917 ombildades hela organisationen till NWP.
Osynlig ruta
  NWP var inte ett parti i traditionell amerikansk mening, eftersom det inte stöttade någon presidentkandidat. Men de drev en kampanj mot de regerande demokraterna, för att de inte krävde rösträtt för kvinnor.

Foto av kvinnor som står på rad utanför ett stort hus. De håller i standar och en stor skylt
National Woman's Party i picket line utanför Vita huset. På banderollen står:
Herr President, hur länge måste kvinnor vänta på frihet?
Osynlig ruta

Foto av fyra kvinnor som står ute på gatan. De håller upp en banderoll där det står: To Ask Freedom för Women is Not a Crime - Suffrage Prisoners Should Not be Treated as CriminalsNWP gick i "picket lines" utanför Vita Huset och arrangerade stora demonstrationer för kvinnors rösträtt. De gick direkt på presidenten Woodrow Wilson och frågade på sina banderoller varför han och Demokratiska partiet inte stöttade kvinnors rösträtt. Då arresterades de för "hindrande av trafiken" och liknande. När de vägrade betala böter sattes de i fängelse. Det var samma taktik som de brittiska suffragetterna i Storbritannien använde för att få uppmärksamhet, och precis som sina brittiska systrar hungerstrejkade kvinnorna i NWP. Då tvångsmatades de och misshandlades i fängelset, vilket de skrev om i sin tidning The Suffragist. De krävde att få bli behandlade som politiska fångar.
Osynlig ruta
Omslag till tidningen The Suffragist   Vartefter växte NWP stort över hela landet. De drev ett effektivt arbete för att få kvinnors rösträtt infört i hela USA och påverkade att rösträtten infördes. Men de fick också mycket kritik för rasism, för att de i praktiken endast arbetade för rösträtt för vita medelklasskvinnor, och ignorerade de begränsningar som hindrade svarta kvinnor från att få rösträtt.
Läs mer om rasismen HÄR.Rockmärke med texten Votes for Women och NWP i mitten
Osynlig ruta
  Dessutom riktades mycket kritik mot Alice Pauls styrning av organisationen. Precis som sina brittiska förebilder, Emmeline Pankhurst och hennes dotter Christabel, hade Alice Paul en diktatorisk ledarstil och krävde lydnad av medlemmarna.
Osynlig ruta
När första världskriget var över ändrades sig president Wilson och stöttade från 1918 ett förslag till federal rösträtt, alltså för alla stater samtidigt.

Foto av en kvinna som står och talar framför en folkmassa
Lucy Gwynne Branham höll appelltal iförd fängelsedress under
NWP:s talarturné "Prison Special" 1919. Foto: Harris & Ewing.
Osynlig ruta

  Efter att USA infört rösträtt för kvinnor 1920 drev NWP Equal Rights Amendment, ett lagförslag om allas lika rättigheter på alla sätt, oavsett kön. Det skrevs 1923 av bland andra Alice Paul och Crystal Eastman, men antogs inte förrän 1972, och stoppades igen tio år senare. När rösträtten hade införts lade NWP ned sin tidning The Suffragist, men 1923 startade de istället en ny tidning: Equal Rights, som gavs ut fram till 1954.
Osynlig ruta
  Bland de mest berömda medlemmarna och sympatisörerna som NWP hade när de var som störst fanns också flygaren Amelia Earhart och Hollywoodstjärnan Mary Pickford.
Osynlig ruta
Logotyp för NWP med ett gult och ett blått streck + ett tänkt vitt streck dessemellanNAtional woman's party fortsatte genom åren att arbeta för att kvinnor och män skulle ha lika rättigheter i lagstiftningen och för att kvinnor skulle väljas in på höga poster i alla sammanhang. Men med åren kom de att spela en allt mindre roll inom den amerikanska kvinnorörelsen.
Osynlig ruta
  2020 gick NWP samman med API, Alice Paul Institute, till en gemensam organisation med uppgiften att bevara minnet av Alice Paul och rösträttskampen.
Osynlig ruta

Avdelare i form av mönster i grönt och rosa

Läs om när de amerikanska suffragisterna sattes i fängelse HÄR.

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kvinnoorganisationer
 Pil åt vänster Till tema rösträtt USA
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-08-07

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu