Bakgrundspapper uppe

«  Tillbaka

Foto av tolv kvinnor som står i två rader och alla ser in i kameran. Några har hattar på sig. Några är unga, andra äldre.
Cumann na mBan-medlemmar i Cork.
Rubrik: Cumann na mBan - Kvinnorådet

Cumann na mBan (Kvinnorådet) startades 1914 av Inghinidhe na hÉireann (Irlands döttrar) tillsammans med enskilda kvinnor från hela Irland. Det var en fristående kvinnoorganisation till stöd för Irish Volunteers, en nationalistisk militärorganisation.
Osynlig ruta
Foto av en brosch med organisationens symbol: ett gevär med bokstäverna C na mb slingrande sig om geväret  Syftet var enligt stadgarna att organisera irländska kvinnor att verka för Irlands frihet. Alltså att Irland skulle bli en självständig stat och inte längre ingå i det Förenade Kungariket Storbritannien och Irland. I detta ingick att Cumann na mBan skulle ta till vapen "vid behov".
Osynlig ruta
Foto av åtta kvinnor i tre rader, de ser glada ut och ser in i kameran.Vid 1916 års väpnade uppror, Éirí Amach na Cásca (Påskupproret) gick Cumann na mBan samman med Irish Citizen Army och Irish Volunteers till: Army of the Irish Republic. Omkring 200 kvinnor från Cumann na mBan deltog i striderna. Många medlemmar deltog också som sjuksköterskor. Rockmärke i vitt guld/gult och grönt med texten "Cumann na mBan 1916" runt om och ett gevär och en yxliknande sak i mittenCirka 70 av de stridande kvinnorna arresterades när upproret slogs ner.
Osynlig ruta
Fotot visar några av kvinnornas som deltog i 1916 års uppror.
Klicka på bilden för att se fler!

Osynlig ruta
  Ledarna för upproret dömdes till döden och avrättades, utom den enda kvinnan i den högsta ledningen, Constance Markievicz, som fick straffet ändrat till livstids fängelse. Helena Molony, som greps för att ha lett nio kvinnor i en attack mot Dublin Castle, flyttades till ett fängelse i Storbritannien, men släpptes i december 1916. Constance Markievicz friades i en allmän amnesti 1917.
Osynlig ruta
Foto av tre kvinnor som trampar på Storbritanniens flagga. De har regnrockar och kepsar på sig, har gevär i händera och ser väldigt glada ut.  Efter upproret växte Cumann na mBan med Constance Markievicz som ordförande från 100 till 600 lokala avdelningar 1918. Under Irländska frihetskriget 1919-1921 arbetade medlemmarna med att förmedla säkra hus för de stridande, gömde vapen och hjälpte till att producera tidningen Irish Bulletin.

Bilden till höger: Eithne Coyle, Mae Burke
och Linda Kearns trampar på Storbritanniens flagga 1921.
Osynlig ruta

Majoriteten av Cumann na mBans medlemmar var emot 1922 års fördrag med Storbritannien, som dels innebar att Irland skulle delas, dels att det inte blev fritt. Nordirland skulle fortsätta vara en del av Storbritannien, medan övriga Irland skulle fortsätta vara underordnat Storbritannien men få en viss självständighet. Cumann na mBan deltog i inbördeskriget 1922-1923 som spioner och vapensmugglare, de levererade meddelanden och spred propaganda, och de ordnade säkra hus för frihetskämpar. De demonstrerade även för frisläppande av politiska fångar. Över 400 av medlemmarna sattes i fängelse av den nya provisoriska regeringen.

Foto av väldigt stor folksamling framför stenmurar. De har plakat med texter som "Mother of God - Open the Prison  Gates", "Release our faters and brothers" och "Mother of Mercy - Pray for the Prisoners". Till vänster mitt i massan håller någon i en stor irländsk flagga. En del kvinnro har barn med sig i demonstrationen, och även män deltar.
Osynlig rutaCumann na mBan-medlemmar demonstrerar utanför Mountjoy-fängelset.

  1923 förbjöds Cumann na mBan av den nya regeringen. Men organisationen fortsatte verka i hemlighet och med betydligt färre medlemmar.

Vacker illustration med mönster och symbolen med geväret m itt i. Länst ner står Cumann na mBan. Allt i ljusa färger: gult, blått, grönt samt beige, som kanske en gång varit vitt.

2014 firades Cumann na mBans 100-årsdag i Irland. Irlands president la en krans på Glasnevinkyrkogården till minne av kvinnorna i Cumann na mBan. Flera ministrar la också kransar vid Cumann na mBan-medlemmen Elizabeth O'Farrells grav som symbol för alla de kvinnor som kämpade för ett fritt Irland. På Glasnevin Museum öppnade en utställning om Cumann na mBan samma dag. Några dagar senare höll en konferens om Cumann na mBan på Irlands Nationalmuseum, och en minnestavla placerades på den byggnad där organisationen samlades för sitt första möte.
Osynlig ruta
  På många platser idag finns muralmålningar som hyllar minnet av Cumann na mBan.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kvinnoorganisationer
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu