Bakgrundspapper uppe

«  En alltför kortlivad, men mycket spännande förening

Collage med porträttfoton av Mathilda Hedlund Dalhoff-Nielsen, Alma Åkermark och Hilma Angered Strandberg samt Sylvia Pankhurst med ett barn ui famnen på ett av Myrornas barnhem, tidningen Framåt och diverse annat
Rubrik: Göteborgs Kvinnoförening

Göteborgs Kvinnoförening bildades den 30 oktober 1884. Redan efter ett drygt år startade de tidningen Framåt!. I den slog de fast redan i första numret att alltför många människor bara lyssnade på auktoriteter, och inte tänkte efter själva. Dessutom gav liberala eller konservativa tidningar endast en begränsad bild av verkligheten. Det ville Göteborgs Kvinnoförening gå emot.
Osynlig ruta
  Kvinnorna i Göteborgs Kvinnoförening ville ha en ordentlig förändring. Det som föreningen och tidningen stod för var "kvinnans frigörelse i ekonomiskt, socialt, intellektuellt och moraliskt hänseende".
Osynlig ruta
Studiecirklar för arbetarkvinnor
Osynlig ruta
Svartvit illustration av läsande kvinna Föreningen började med att ordna "läsrum och bibliotek", där de också kunde hålla möten och föreläsningar. De ordnade även "läsesamkväm", ett slags studiecirklar, till att börja med för fyrtio kvinnor anställda i "butiker, tryckerier eller på fabriker". Att vända sig till arbetarkvinnor var ett uttalat val.
Osynlig ruta
  Föreningen startade också Kvinnoföreningens Arbetsbyrå, som fungerade som en mycket populär, gratis arbetsförmedling för kvinnor och företag. Dessutom startade de kafé och matservering, och använde vinsten till att servera extra billiga middagar för lågavlönade kvinnor, som "sömmerskor, stickerskor m.fl.". Kaféet hade 5 rum, tambur och kök samt fem i personalen: föreståndare, uppasserskor och "tjenstflickor". Det blev snabbt välbesökt.
Osynlig ruta
Omslag till broschyr föreställande en kvinna med ett barn i knät och texten "Myrornas barn"Sällskapet Myrorna
Osynlig ruta
Året därpå startade föreningen Sällskapet Myrorna, som samlade in och sålde skrot – och för pengarna de fick in startade först ett, och sedan totalt sju, barnhem. Senare fick sällskapet även bidrag från enskilda, vilket gjorde att de kunde ordna "skollofskolonier" för 40 sjukliga barn, som fick möjlighet att spendera sex veckor på landet, där de också kunde äta upp sig. Året efter ordnade de sex kolonier för 120 barn, och antalet bara steg för varje år.
Osynlig ruta
  Nästa projekt var matbespisningar, där fattiga barn kunde komma och äta. De bildade även en gymnastikförening, för att de själva och andra kvinnor skulle må bra av fysisk träning.
Osynlig ruta
  Det praktiska politiska arbete som Göteborgs Kvinnoförening gjorde fick mycket uppskattning, även om borgerliga tidningar kunde uttrycka oro för vad arbetande kvinnor egentligen fick lära sig på läsecirklarna. Det som blev ett enormt bråk om var deras radikala tidning Framåt!.
Osynlig ruta
Läs mer på tidningens sida: HÄR.
Osynlig ruta
Problemen hopade sig
Osynlig ruta
Med bara 9 rösters övervikt röstade medlemmarna i Göteborgs Kvinnoförening för att starta en ny grupp – Göteborgs kvinnliga diskussionsförening – som tog över utgivandet av tidningen. De hoppades att föreningen på det sättet skulle slippa straffas för vad tidningen publicerade.
Osynlig ruta
  Men det var ändå samma personer med Alma Åkermark i spetsen som framställde tidningen, och det var medlemmar i Göteborgs Kvinnoförening som startade den nya föreningen som gav ut tidningen.
Osynlig ruta
Porträttfoto av Mathilda Hedlund Dalhoff-Nielsen vid ganska unga år  Kritiken mot Framåt! fortsatte tills tidningen tvingades lägga ner 1889. När sedan Göteborgs Kvinnoförenings starka ordförande Mathilda Hedlund gifte sig och flyttade till Danmark, gick luften ur föreningen.
Osynlig ruta
  Flera av de driftiga kvinnorna i föreningen fortsatte arbetet i Sällskapet Myrorna, bland andra Frigga Carlberg, som senare blev känd som Göteborgs stora kämpe för kvinnors rösträtt. Men Göteborgs Kvinnoförening las ner 1891. Den var helt enkelt för radikal för sin tid.
Osynlig ruta

Foto här ovanför till vänster: Mathilda Hedlund Dalhoff-Nielsen.
Osynlig ruta

Ett grått avdelande streck med en boktrave på till vänster

Rubrik: Läs mer
Blinkande gul stjärna Frigga Carlberg: Göteborgs Kvinnoförening – Några blad ur en minnesbok, Kvinnornas Tidning, nr 17/1925.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kvinnoorganisationer
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2020-05-27

Bakgrundspapper uppe

www.kvinnofronten.nu