Bakgrundspapper uppe

«  Arbetarkvinna bland suffragetterna

Suddigt porträttfoto av Adelaide Knight i en pappersram
Namn: Adelaide Knight

Eliza Adelaide Knight föddes 1871 i London i England, vi har inte hittat någon exakt uppgift om när. Familjen var fattig och bodde i ökända Bethnal Green. Adelaide föddes med deformerade tummar, och hon var sjukligt barn som drabbades av flera olyckor som gjorde att hon gick med kryckor och senare var rullstollsburen resten av livet.
Osynlig ruta
  Livet var tufft. Pappan var alkoholist och en våldsam man, och han tog livet av sig genom att låsa in sig själv med sin livrädda dotter i ett rum där han hängde sig när Adelaide var 8 år. Men trots den hårda tillvaron verkar Adelaide ha varit en osedvanligt stark tjej. Det sägs att hon också älskade poesi, musik och historia. Och Annie Kenney, som Adelaide lärde känna i rösträttsrörelsen, har skrivit om Adelaide som en ovanligt smart kvinna.
Osynlig rutaSuddigt och trasigt foto av Adelaide och Donald Knight i pappersram
23 år gammal gifte sig Adelaide med en man som haft en liknande tuff bakgrund som hon, Donald Adolphus Brown, vars pappa var född slav i Guyana. När de gifte sig 1894 tog Donald hennes efternamn, vilket var extremt ovanligt då. Under de närmaste åren fick de fyra barn, men 1902 spreds en smittkoppsepidemi då tre av barnen dog.

Till höger: det enda kända fotot av
Adelaide och Donald Knight.

  Senare fick de en son till samt dottern Winifred (som också var feministisk aktivist hela livet, bland annat i kvinnornas fredsläger i Greenham Commun). Winifred har berättat om hur hon lyssnade till, och senare deltog i, så många politiska diskussioner under uppväxten – om kvinnoförtryck, rasism, facklig kamp och kamp för rimliga levnadsförhållanden – då Adelaides och Donalds kompisar från olika organisationer träffades hemma hos dem.
Osynlig ruta
Rösträttskampen
Osynlig ruta
ILP:s brosch med guldbokstäver på röd bottenAdelaide var socialist, medlem i SDF, Social Democratic Federation, och sedan ILP, Independent Labour Party, och hon var djupt engagerad feminist. Hon gick tidigt med i WSPU, Women's Social and Political Union, där hon var mycket aktiv. Hon började även jobba som skreterare i den lokala organisation av WSPU som långt senare blev ELFS, East London Federation of Suffragettes.Rockmärke med texten Votes for Women och WSPU Adelaide Knight deltog i massor av aktioner, bland annat kedjade hon fast sig utanför Buckingham Palace i protest mot att myndigheterna inte lyssnade på kraven från rösträttsrörelsen.
Osynlig ruta
  I juni 1906 greps Adelaide Knight tillsammans med bland annat Annie Kenney och dömdes till fängelse. Det måste varit hårt, för även om hennes man backade henne helt och skötte hemmet, så var hennes son bara 18 månader då. Adelaide började varje morgon och slutade varje kväll i cellen med att sjunga The Red Flag och hon ristade in hela texten till sången i fönsterkarmen med en hårnål.
Osynlig ruta
  Men redan från början hade Adelaide reagerat starkt mot hur odemokratiskt WSPU styrdes och hon var förstås emot att de bara drev rösträtt för rika. Efter några år valde hon att istället gå med i ASS, Adult Suffrage Society. Där blev hon vän med den tjugo år äldre Dora Montefiore. Med henne reste Adelaide bland annat till Frankrike 1908 för en mötesturné med franska rösträttskvinnor.
Osynlig ruta
  Både Adelaide och Donald var också aktiva i WEA, Workers Educational Association. För Adelaide var det självklart att allt det som hon var utsatt för – kvinnoförtryck, rasism, klassförtryck, funktionshinder – hörde ihop och att alla förtryck måste bekämpas samtidigt.
Osynlig ruta
  1920 var Adelaide Knight tillsammans med Dora Montefiore också en av grundarna av Communist Party of Great Britain.
Osynlig ruta
  I slutet av Adelaides liv var det yngsta dottern Winifred Langton som tog hand om föräldrarna. Adelaides och Donalds nära förhållande varade ända tills Donald dog 1949.
Osynlig ruta
  Adelaide Knight dog 1950.

Avdelare i form av ett streck med en illustration av gammaldags böcker på

Rubrik: Läs mer
Blinkande gul stjärna Winifred Langton: CourageAn account of the lives of Eliza Adelaide Knight and Donald Adolphus Brown, Geoff Gamble, 2007.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i Storbritannien
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu