Bakgrundspapper uppe

«  Agnes Garrett – rösträttkvinna och driftig 1800-talsdesigner

Porträttfoto asv Agnes Garrett i en art deco-ram i mörkt brunrött trä
Namn: Agnes Garrett

Agnes Garrett föddes den 12 juli 1845 i Aldeburgh, i Suffolk i England. Hon var det sjunde av senare tio syskon i familjen. Alla barnen uppfostrades av sin mamma Louisa att förstå hur viktigt det var att kämpa för kvinnors rättigheter.
Osynlig ruta
Foto av Millicent sittande vid ett bord med en bok i händerna, medan Agnes lutar sig över bordet med huvudet vilande i ena handenOsynlig rutaSystrarna Millicent och Agnes, 18 respektive 20 år.
Liten grå pil som pekar åt vänster Klicka på bilden för att se hela ursprungsbilden.

Osynlig ruta
  Precis som sina mer kända systrar Elizabeth, den första kvinnan som blev utbildad läkare i Storbritannien, och Millicent, som blev ledare för den största organisationen för rösträtt för kvinnor, blev Agnes tidigt aktivist i kampen för rösträtt. Redan innan Millicent var stor nog att komma med, startade Agnes och Elizabeth tillsammans med flera andra den grupp som senare blev Londondelen av NSWS, National Society for Women's Suffrage. Tillsammans med sin kusin Rhoda Garrett och en kvinna till reste Agnes på turné och höll föredrag om rösträtt för kvinnor.
Osynlig ruta
På den tiden ansåg de flesta inte att kvinnor kunde bli arkitekter, men Agnes och Rhoda lärde känna en arkitekt som 1871 lät dem börja gå som lärlingar hos honom. 1875 startade de sitt eget företag – A & R Garrett House Decorators – vilket var Storbritanniens första designföretag som ägdes och drevs av kvinnor. Agnes och Rhoda både skapade och undervisade om möbler och inredning, Omslag till Agnes och Rhoda Garretts kända inredningsbok, i grönt med med vackert art decomönster i mittenoch de fick allt fler uppdrag att dekorera både offentliga byggnader och privata bostäder. De gav också ut en mycket populär bok om inredning 1876, vilket gjorde dem än mer kända. På sin tid var de lika stora som William Morris & Co. Tyvärr har det mesta av deras arbeten försvunnit med åren, idag finns exempelvis endast ett av deras mönster till tapeter bevarat.
Osynlig ruta
Foto av ett kabinettskåp som A & R Garrett Decorations designat och tillverkat, en av de få möbler som finns kvar  1878 ställde de ut på Paris-utställningen. De skapade allt mer egen design och startade dessutom en skola i inredning. De jobbade med inredning, tapeter, möbler, möbelklädsel, broderier och allt upptänkligt. Dessutom tog de in andra kvinnor som lärlingar, för att skapa möjlighet för fler kvinnor i yrket.
Osynlig ruta
Liten grå pil som pekar åt vänster Bilden: Kabinettskåp från A & R Garrett Decorations.
Osynlig ruta
  Agnes Garrett hörde till de många kvinnor på den tiden som nobbade äktenskap och traditioner, och istället valde att prioritera vänskapen med kvinnor i sitt liv. Förutom att Agnes och Rhoda jobbade tillsammans skaffade de sig en gemensam lägenhet i London och ett hus i byn Rustington. Även deras väninna kompositören Ethel Smyth, som skrev rösträttsrörelsens hymn "The March of the Women", flyttade in i Rustington. Allihop var de också drivande aktivister i kampen för rösträtt för kvinnor. Efter att Rhoda dött 1882, och när även Millicent Garrett Fawcetts man dött 1884, flyttade Millicent och hennes dotter in hos Agnes i Londonlägenheten.

Foto av Rhoda och Agnes i deras trägård, Agnes - i vitt - sitter på en stol och Rhoda sitter på gräset nedanför henne och lutar ena armen i Agnes knä. Agnes har ett paraply i handen och en hatt som matchar klänningen. Rhoda ser rakt in i kameran
Rhoda och Agnes i sin trädgård i Rustington.
Osynlig ruta

Alla I familjen Garrett stod väldigt nära varandra, och Agnes och Millicent följde varandra genom åren både privat och i arbetet med kampen för rösträtt. I alla organisationssplittringar i rösträttsfrågan valde Agnes att göra som sin yngre syster och de hamnade slutligen i NUWSS, National Union of Women's Suffrage Societies, där Millicent blev ordförande.
Osynlig ruta
Foto av Agnes Garrett på äldre dar, hon står framför en stor golvklocka och ser ut att ställa visarna rätt. En gardin anans bredvid och bakom henne hänger en tavla av en kvinna som läser.  Men Agnes var inte bara engagerad i rösträttsfrågan. Hon var till exempel även aktiv i arbetet mot prostitution som Josephine Butler drev. Tillsammans med systern Elizabeth startade Agnes också organisationen Ladies' Residential Chambers, som ordnade billiga bostäder för ogifta yrkeskvinnor med lågIllustration av ett hus som Ladies' Residential Chambers hyrde ut lägenheter i inkomst. Det första byggprojektet var nio lägenheter 1889, men de köpte också upp redan existerande hus och gjorde i ordning lägenheter. Förutom de privata delarna hade husen även gemensamma matrum och liknande.
Osynlig ruta
  1905 gick Agnes i pension och la ner designföretaget. Istället satsade hon all sin tid på ideellt arbete, både för kvinnors rösträtt och sina andra projekt. 1913 deltog hon som NUWSS representant i den internationella rösträttsorganisationen IWSA:s, International Woman Suffrage Alliance, konferens i Budapest.
Osynlig ruta
  Agnes Garrett överlevde alla sina syskon. Hon dog till slut i lägenheten i London den 19 mars 1935, 90 år gammal.

Avdelare i form av en gul rand med en trave böcker i vänstra hörnet

Rubrik: läs mer:
Blinkande gul stjärna Agnes och Rhoda Garretts bok Suggestions for House Decoration in Painting, Woodwork, and Furniture ges ständigt ut i nya upplagor, än idag. Senaste utgåvan vi har sett var 2018.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till tema kultur
 Pil åt vänster Till tema rösträtt i Storbritannien
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2021-05-25

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu