Bakgrundspapper uppe

«  Sydafrikas Mother of Black Freedom

Porträttfoto i profil av Charlotte Maxeke som ung, vid tiden för körens turné. Hon har pärlor i håret och runt halsen
Namn: Charlotte Maxeke

Charlotte Makgomo Manye föddes den 7 april 1871 i Polokwane i Sydafrika, men familjen flyttade snart till Fort Beaufort. Det är oklart hur många syskon hon hade, men lillasystern Katie och Charlotte följdes åt i livet. Pappan jobbade på ett vägbygge och mamman var lärare.
Osynlig ruta
  Charlotte gick i missionärsskola och utmärkte sig både för att hon var duktig i skolan och för att hon var så bra på att hjälpa läraren att undervisa de elever som hade mer svårt för sig.
Osynlig ruta
  Redan tidigt utmärkte sig Charlotte också för att hon hade en så vacker sångröst. Pastorn i kyrkan sa att hon hade "röst som en ängel i himlen". När familjen flyttat till Kimberley 1885 gick både Charlotte och Katie med i African Jubilee Choir. 1891 reste kören på Europa-turné, där de bland annat uppträdde i Londons Royal Albert Hall. De gjorde också ett framträdande för drottning Victoria och andra kungligheter i drottningens sommarresidens på Isle of White.

Foto av hela African Jubilee Choir som står och sitter i tre rader. Låängst fram sitter deras vita managers på var sida med de två barnen i mitten
African Jubilee Choir bestod av 14 vuxna och två barn. Med på bilden är deras
managers i på turnén 1891. Charlotte sitter längst till höger i mittenraden
och hennes lillasyster Katie är nummer tre från vänster.
Osynlig ruta

Under tiden i England träffade Charlotte även suffragetten Emmeline Pankhurst, som hon blev starkt påverkad av.
Osynlig ruta
  Kören reste sedan till USA och Kanada. I USA fick Charlotte stipendium till att studera på ett universitet i Ohio. Där blev hon 1901 den första svarta sydafrikanska kvinnan som tog examen.
Osynlig ruta
Gammaldags studiofoto av Charlotte Maxeke i helfigur med händerna lutade mot en stols ryggstöd  Det var också där hon träffade sin blivande man, Marshall Maxeke. De fick senare sonen Clarke tillsammans.
Osynlig ruta
  Charlotte och Marshall återvände till Sydafrika, där de bland annat startade en skola för svarta barn. Charlotte engagerade sig också i nykterhetsrörelsen genom WCTU, Woman's Christian Temperance Union. Bägge engagerade sig dessutom mot kolonialismen och i startandet av partiet SANNC, South African Native National Congress (som senare bytte namn till ANC, African National Congress). Charlotte Maxeke sägs ha varit den enda kvinnan på den kongress där SANNC bildades.
Osynlig ruta
ANC:s logotyp med flaggan i svart, grönt och gult, ett hjul och en hand som håller i ett spjut   Men kvinnor fick inte vara fullvärdiga medlemmar i SANNC, vilket fick Charlotte att starta Sydafrikas första kvinnoorganisation för svarta, BWL, Bantu Women's League. 1913 var hon och BWL drivande i kvinnornas stora anti-pass-kampanj i Bloemfontein. Läs mer om den kampen HÄR.
Osynlig ruta
Senare flyttade familjen till Johannesburg och där jobbade Charlotte bland annat som socialarbetare på deltid. Hon skrev också i flera tidningar, bland annat Umteteli wa Bantu, bland annat om kvinnofrågor.
Osynlig ruta
  Charlotte Maxeke blev en känd representant för svarta kvinnor, och bjöds in som talare till de vita kvinnornas rösträttsrörelse och andra organisationer i Sydafrika. Hon lyfte också svarta kvinnors villkor på flera internationella konferenser.
Osynlig ruta
  Andra har beskrivit henne som väldigt smart, självständig, modig, rak och ärlig, och med en djup humor. Det sägs också att hon hade fotografiskt minne. Trots att hon ofta jobbade med en så tung verklighet orkade hon fortsätta vara positiv och hoppfull. Någon uttryckte det som att hon verkade se regnbågen även mitt under den mörka stormen.
Osynlig ruta
Porträttfoto av Charlotte Maxeke på äldre dar. Hon har kort hår och tittar rakt in i kameran   Charlotte Maxeke drevs hela tiden av sin grundläggande önskan om bättre villkor för afrikaner, särskilt kvinnor. För det blev hon kallad Sydafrikas Mother of Black Freedom.
Osynlig ruta
  Under 1920-talet var hon aktiv i startandet av ICU, Industrial and Commercial Workers Union. 1928 startade hon en arbetsförmedling för svarta i Johannesburg. Samma år dog hennes man och efter det utsågs hon som första svartaFoto av statyn av Charlotte Maxeke iförd hatt kvinna till statlig övervakare för ungdomsbrottslingar. Hon var hela tiden också aktiv i kyrkan.
Osynlig ruta
  Under 1930-talet blev hon den första ordföranden för det nybildade NCAW, National Council of African Women. Men då var hon sjuk och orkade inte delta mycket.
Osynlig ruta
  Charlotte Maxeke dog i Johannesburg den 16 oktober 1939, 65 år gammal.
Osynlig ruta

I Sydafrika finns en gata, ett sjukhus och en ubåt döpta efter henne. Det finns ett Charlotte Manye-Maxeke Institute. Hennes hem är nu museum. Hon finns också som en av statyerna i Pretoria Garden of Remembrance. Regeringen i Sydafrika förklarade 2021 som Charlotte Maxekes år.
Osynlig ruta

Osynlig ruta

  Pil åt vänster Tillbaka till förra sidan
 Pil åt vänster Till temasidan
Pil åt vänster Tillbaka till listan på förmödrar

UPP Pil uppåt
UPPDATERAD 2022-02-15

Bakgrundspapper nere

www.kvinnofronten.nu